Nästa artikel
Premiär för MG Marvel R och MG 5: Eldriven suv och kombi på ingång
Nyheter

Premiär för MG Marvel R och MG 5: Eldriven suv och kombi på ingång

Publicerad 16 mars 2021 (uppdaterad 7 oktober 2021)
Numera kinesiska MG visar upp en ny elsuv, och upprepar lanseringen av en eldriven kombi. Men det finns fortfarande inget besked om när märket börjar säljas i Sverige.

Det engelska sportbilsmärket MG har köpts upp av kinesiska SAIC Motors och börjat sälja elbilar. Även i Europa har modellerna gjort sitt intåg: eldrivna suven MG ZS EV har blivit populär i flera länder, bland annat Norge.

Elsuven har även fått sällskap i modellprogrammet av laddhybriden MG EHS Plug-in Hybrid. Båda modellerna ska även säljas i Sverige när märket lanseras här.

På tisdagen presenterades en ny elbilsmodell i form av suven MG Marvel R Electric. Den ger sig in i det så kallade C-segmetet och utmanar Volkswagen ID 4 och Skoda Enyaq om köparna. MG Marvel R blir ungefär lika lång som Volvo XC60, men något lägre.

Interiören har en 19,4-tums pekskärm samt digitala instrument med en 12,3-tumsskärm. Räckvidden hamnar på 40 mil enligt WLTP-körcykeln och ombordladdaren är på 11 kW. Bilen kan snabbladdas till 80 procent på en halvtimme, men det uppges ingen effekt för snabbladdningen.

MG Marvel R har dragkrok som tillval och en högsta släpvikt på 750 kilo. Det finns även värmepump och möjlighet att ladda prylar eller andra elbilar med bilens bateri.

Bilen har fyrhjulsdrift och tre elmotorer med totalt 288 hk och 665 Nn. 0–100 km/tim ska gå på 4,9 sekunder. Senare kommer även bakhjulsdrivna versioner med två elmotorer och då får köparna även ett främre bagageutrymme på 150 liter.

Apropå bagage sväljer MG Marvel R totalt 357 liter i bagaget vilket är rejält mycket mindre än Volkswagen ID 4. Den sväljer 186 liter mer.

Läs också: Massiv satsning igång: Nu kommer kinesiska elbilarna

Vid sidan av den nya elsuven visade MG återigen den eldrivna kombimodellen MG 5 som dök upp redan i september förra året. MG 5 får ett bagageutrymme på 578 liter och är något kortare än exempelvis Volvo V60 och Kia Ceed SW.

Köparna får hålla tillgodo med en elmotor på totalt 184 hk och 280 Nm samt högsta tillåtna släpvikt på 500 kilo. Räckvidden blir 40 mil enligt WLTP-körcykeln. Precis som i suv-modellen finns en ombordladdare på 11 kW och snabbladdning till 80 procent på en halvtimme.

MG 5 blir en enklare modell än suven Marvel R och får inte ta del av samma tekniska finesser. Varken MG 5 eller Marvel R är än så länge krocktestade av Euro NCAP, men suven ZS EV har fått toppbetyget fem stjärnor.

Priserna är inte klara för några av de nya modellerna, men Marvel R ska börja säljas i Europa i maj och MG 5 kommer i oktober. Det återstår att se när bilarna lanseras i Sverige. MG siktar på att bygga 200 nya butiker runt om i Europa.

Läs också: Ny eldriven kombi på ingång – med låg prislapp

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.