Nästa artikel
Skadan på MG:n blev dubbelt så dyr som bilen
Nyheter

Skadan på MG:n blev dubbelt så dyr som bilen

Publicerad 25 januari 2023
Närkontakt med ett brunnslock orsakade skador för en knapp miljon – i en bil som kostar 380 000 kronor att köpa ny.

Markus Jensen-Langseth hade bara haft sin elbil MG 5 i fyra månader när ett löst brunnslock flög upp under bilen och klämdes fast mellan hjulet och batteripaketet.

Hjulet låste sig, men den nyblivna elbilsägaren från norska Mo i Rana lyckades tryggt stanna bilen. Efter att ha inspekterat situationen backade han bilen en liten bit, varpå det stora brunnslocket lossnade från underredet. Han bestämde sig då för att försiktigt köra bilen till en verkstad för att få skadorna undersökta.

– Inga varningslampor lyste, bilen låg fint på vägen och jag hörde inga oljud, säger han till tidningen Motor.

Men trots att bilen var fullt körbar visade sig skadorna vara omfattande. Den lokala verkstaden Helgeland Bilskade konstaterade att höljet till batteripaketet var trasigt, och bilen blev belagd med körförbud.

Sedan dröjde det en månad – innan reparationsofferten från MG-återförsäljaren Bil i Nord slog ned som en bomb. 

Att få bilen körduglig igen skulle enligt dem kosta 939 738 norska kronor – inklusive arbete och moms. Det är 2,5 gånger så mycket som Markus Jensen-Langseth betalade när han köpte bilen ny några månader tidigare.

Den största utgiften var batteripaketet, som MG menade behövde bytas ut. Priset för detta: 709 556 kronor. Plus moms.

Siffrorna på offerten fick både bilägaren, den lokala verkstaden och återförsäljaren att höja på ögonbrynen. 
– Jag visste att summan skulle bli hög. Men att den skulle bli så hög, det kunde jag inte ana. Det här är vanvettiga summor, säger Bil i Nords vd Roger Storrødvann till Motor.

Till saken hör att själva batteripaketet förefaller vara oskadat, och att det bara är batterihöljet som egentligen behöver bytas ut. Det är en del till det i sammanhanget beskedliga priset 17 000 kronor plus moms och arbetskostnad.

Återförsäljaren Bil i Nord säger till Motor att det hela rör sig om ett missförstånd och att det i det här fallet aldrig var aktuellt att byta ut hela batteripaketet. Men priset på över 700 000 kronor har de ingen bra förklaring till, mer än att batterierna är ”oproportionerligt dyra från leverantören”.

Markus Jensen-Langseth har via sitt försäkringsbolag fått en ny MG 5, i en annan färg. Han fick också en gratis lånebil under tiden som bilen stod på verkstaden.

Vad som kommer att hända med den skadade bilen är ännu oklart. Roger Storrødvann på Bil i Nord hoppas att den inte går till skroten.

– Någon måste ju köpa den och använda den, säger han till Motor.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 25 januari 2023 Snoid Oj, med lite rim blev…
  • 25 januari 2023 Såg ett Norskt TV program om…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.