Nästa artikel
Norska rekordsiffrorna: Audi kör om alla konkurrenter
Nyheter

Norska rekordsiffrorna: Audi kör om alla konkurrenter

Publicerad 5 januari 2021
Norge fortsätter som elbilslandet nummer ett. Förra året var över hälften av alla nysålda bilar eldrivna – och en dyr modell hamnar i topp.

Inget annat land kommer i närheten av Norge när det gäller elbilsförsäljning, och de senaste registreringssiffrorna från Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) stärker den positionen ytterligare.

Andelen elbilar är nu rekordhög. Över hälften, 54 procent, av alla nya bilar som såldes i Norge under förra året var helt eldrivna. Det är en rejäl ökning från 42 procent året innan, och för bara tio år sedan var den siffran en procent.

Tittar vi närmare på de populäraste elbilarna står en överraskande vinnare högst upp i topplistan, nämligen Audi e-tron. Den relativt dyra suven sålde bättre än alla billigare elbilar, inklusive Tesla Model 3 som petats ned till andra plats från topplaceringen 2019.

”Det är historiskt att en Audi är den bästsäljande bilen i Norge. Att ett premiumvarumärke klarar det är anmärkningsvärt och det skulle vara otänkbart för bara några år sedan. Ingen annanstans i världen är e-tron i närheten av den här positionen”, skriver norska sajten TV2.

Som jämförelse ligger Audi e-tron på sjätte plats bland elbilarna på den svenska marknaden. På topplistan över alla modeller ligger den på plats 42.

”Vår preliminära prognos är att elbilarna kommer utgöra mer än 65 procent av marknaden 2021”

Tesla Model 3 fick nöja sig med en andraplats i Norge förra året, och Volkswagen ID 3 flåsar i nacken.

Siktar på ännu högre elbilsandel

Nu tror den norska elbilsföreningen att elbilsandelen kommer fortsätta öka.

– Vår preliminära prognos är att elbilarna kommer utgöra mer än 65 procent av marknaden 2021. Om vi klarar det, är målet att bara sälja nollutsläppsbilar 2025 inom räckhåll, säger föreningens ordförande Christina Bu till Reuters.

I år anländer flera nya elbilar till den norska marknaden, bland andra Tesla Model Y, Skoda Enyaq och Volkswagen ID 4.

I Sverige är elbilsandelen inte lika hög som i Norge, men den ökar för varje år. På den svenska marknaden tog Volkswagen ID 3 över som den populäraste nya bilen för december månad.

Dieselbilarna utgjorde knappt nio procent av den norska nybilsförsäljningen förra året jämfört med 76 procent 2011.

Topplistan: Populäraste nya bilarna i Norge

Siffrorna gäller antalet registrerade bilar under hela 2020. Volkswagen ID 3 flåsar Tesla Model 3 i nacken och ligger bara 16 exemplar efter trots att ID 3 började levereras först i september. Nykomlingen MG ZS går in på en imponerande åttondeplats. En av Audis tuffaste konkurrenter, Mercedes EQC, kommer först på nionde plats.

1. Audi e-tron (9 227)
2. Tesla Model 3 (7 770)
3. Volkswagen ID 3 (7 754)
4. Nissan Leaf (5 221)
5. Volkswagen Golf (5 068)
6. Hyundai Kona (5 029)
7. Toyota RAV4 (4 412)
8. MG ZS (3 720)
9. Mercedes EQC (3 614)
10. Mitsubishi Outlander (3 258)

Källa: OFV

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.