Nästa artikel
Nissan Ariya, MG 5, långtest och skärpt malus
Podcast

Nissan Ariya, MG 5, långtest och skärpt malus

Publicerad 22 april 2022
Avsnitt 277: Förväntningarna är höga på elkombin från MG, men kan den leva upp till dem? Och är Nissans första elsuv värd sitt pris? Dessutom berättar vi om veckans nyheter och i långteststallet har det blivit kollisioner med både bilar och huvuden.

Tryck på play och lyssna på Vi Bilägares podcast. Medverkande i detta avsnitt är Anders Helgesson, Klas Skarin, Calle Carlquist och Maria Dahlin. 


Regeringen har fått igenom ytterligare en skärpning av bonus-malus-reglerna. Nu blir fordonsskatten ännu högre för många vanliga bilmodeller.

Ett exempel är Toyota Yaris Cross som i dag kostar 1 537 kronor per år att skatta under de första tre åren. Den som slår till den 1 juni eller senare får istället betala 3 142 kr/år, en höjning med 104 procent.

– Att små och förhållandevis billiga bilar får så här mycket högre skatt tycker jag är orimligt. Okej, en dieselsuv blir ännu dyrare än så här men det finns risk att det blir ett ”vakuum” innan de billiga elbilarna kommer – om de kommer. Fram till dess har bilköpare med en liten budget bara ett val, att köpa en mindre bil med bensinmotor. Jag tycker man ska vara snällare mot mindre bilar, säger Anders Helgesson.

Han har också råkat ut för två bilister som svänger in tvärt framför honom efter en omkörning på motorväg.

– Jag såg inte ens asfalten mellan våra bilar. Jag förstår inte det beteendet.

Calle Carlquist undrar om bilisterna börjar lita så mycket på bilens system att de kopplar bort sig själva från körningen. Han får medhåll av Maria Dahlin.

– Det tror jag absolut, särskilt när man backar ut från en parkeringsplats. Folk som går förbi bara antar att jag bromsar och går väldigt nära bilen.

Prenumerera med Apple Podcaster Prenumerera med Spotify Prenumerera med Google Podcasts

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 25 april 2022 Jag kan inte heller påstå…
  • 24 april 2022 Om det fanns en fungerade…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.