Bild
Nästa artikel
Nyheter

Fart på begagnathandeln

Publicerad 12 november 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Under oktober ökade bilhandelns försäljning av begagnade bilar. Priserna är fortfarande lägre än sommaren 2008, men högre än i början av 2009.
De bilhandlare som är anslutna till MRF, Motorbranschens Riksförbund, redovisar under oktober en försäljningsökning med drygt en procent, jämfört med samma månad förra året.

"Vi har bottnat nu"
Den ökade försäljningen bidrar till att bilhandlarnas lager fortfarande är låga. Inom MRF-handeln var lagernivån i oktober 26 000 bilar jämfört med 47 000 året innan.

- Men vi har bottnat nu. Nybilsförsäljningen ökar vilket innebär att vi successivt kommer att börja byta in fler bilar, säger Tomas Ulander, bilhandelsansvarig på MRF.

Eftersom tillgången har blivit mindre ökar priserna.

- Prisbilden på begagnat är fortfarande attraktiv. Även om priserna stigit något så ligger de realt sett lägre nu än för ett år sedan. Problemet kan nog snarare vara att hitta just den bil man är ute efter, säger Tomas Ulander.

Högre priser än under januari

Vi Bilägares begbilexpert Boo Wennerberg säger att priserna visserligen är lägre än sommaren 2008, men att de nu är högre än i början av 2009.

- MRF måste säga att prisbilden fortfarande är attraktiv, de vill ju att folk ska in och köpa bilar, säger han.

Ã-verlägset mest sålda begagnade bil är Volvo V70, men sett till försäljning i relation till lager så dominerar mindre bilar såsom Volkswagen Polo, Opel Astra och Renault Clio.

Bränsletörstiga fynd
Som konsument kan man hålla koll på bilhandlare som genom olika kampanjer sänker priserna på nya bilar, tipsar Boo Wennerberg. Om de priserna blir lägre följer begagnatpriserna med nedåt.

- Fynden man kan göra är större bränsletörstiga bilar som är några år gamla, till exempel Ford Mondeo, Saab 9-5 och förra generationens Volvo S80/S60, säger Boo Wennerberg.

- Om man vill ge sig på en bränsletörstig bil det vill säga, men komfortmässigt får man mycket bil för pengarna.

Under oktober ökade även privatförsäljningen med fyra procent jämfört med samma månad i fjol, men sett över hela året har försäljningen minskat med tio procent.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.