Bild
Nästa artikel
VI BILÄGARES ANALYS:

Så påverkar krisen dig - och så hanterar du det

Publicerad 7 januari 2009 (uppdaterad 16 december 2013)
Lågkonjunkturen drabbar oss bilägare med fallande andrahandsvärden och sämre privatekonomi, men som bilköpare kan man bli en vinnare.
När ekonomin hostar och bilbranschen har lunginflammation drabbas man som regel även som konsument. Det mest uppenbara är att värdena på begagnade bilar faller betydligt fortare än vanligt. Det gör det allt mindre intressant att byta bil eftersom handlarna inte kan erbjuda attraktiva inbytespriser eller inte alls vill ha något inbyte på grund av redan överfulla lager. De höga räntenivåerna leder också till högre kostnader för bilfinansiering. Mer restriktiva kreditprövningar kan också göra att färre bestämmer sig för att köpa nytt.

På servicesidan finns det rykten om att vissa märkesverkstäder desperat försöker sälja mertjänster för att blåsa upp lönsamheten på verkstadssidan när nyförsäljningen faller. Som konsument kan det löna sig att jämföra servicepriser och gå över till icke-märkesbundna verkstäder för att få mer för pengarna.

På plussidan finns att de som inte har någon bil och vill köpa en har en lysande marknad. Ska man köpa nytt utan inbyte kan man räkna med rabatter utöver det vanliga när tillverkare och återförsäljare gör allt för att hålla försäljningen uppe. Rabatter uppåt 12-15 procent och attraktiva paketerbjudanden kan komma tillhöra det vanliga.

Men ännu bättre är det att köpa begagnat - mot bakgrund av varsel och höga räntor är det många som är oroliga över ekonomin och vill sälja onödiga tillgångar snabbt. Då lönar det sig att skambjuda. En annan positiv effekt av krisen är att bränslepriserna sjunkit markant då efterfrågan på många marknader minskar. Men ta inte det som en anledning att köpa en bränsletörstig bil - på sikt är de flesta eniga om att oljepriserna ska upp på nya, ännu högre nivåer.
Så hanterar du krisen

* Vänta med att köpa ny bil.

* Välj i första hand att köpa begagnat.

* Köp en bil med bra andrahandsvärde. Välj generellt en storlek mindre, gärna med snål motor, kombikaross och av märken med stabila andrahandsvärden.

* Om du vill köpa en ny bil, pruta stenhårt och jämför mellan olika handlare. Det är din marknad nu. Välj måttligt med utrustning, det är svårt att få betalt för den i andra hand. Det kan också vara intressant att köpa en ny bil som handlaren redan har inne. Dessa brukar de vara än mer angelägna om att bli av med.

* Skambjud på begagnat. Prova gärna några olika bilar av den modell du vill ha och spela ut säljarna mot varandra. Här är det verkligen din marknad.

* Sälj din bil privat innan du köper/beställer en ny.

* Jämför servicepriser mellan olika verkstäder. Prova gärna icke-auktoriserade verkstäder.

* Handla upp bilförsäkring på nytt. Premien kan kosta hälften på ett annat bolag.

* Kolla vad din bilfinansiering kostar och jämför med vad det kostar hos andra finansbolag. Flytta om möjligt.

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.