Bild
Nästa artikel

Högre priser väntas på nytt och begagnat

Nyheter

Brist på begagnat och förväntade prishöjningar på nytt skapar köpläge på bilmarknaden.

Sedan i vintras har priserna rasat när det gäller begagnade bilar. Men nu vänder det. Bristen på begagnade bilar har blivit stor.

"Köpläge nu"
Den som funderat på att köpa begagnad bil bör skynda sig, anser Tomas Ulander på bilhandlarnas intresseorganisation MRF, Motorbranschens riksförbund. Han tror att bristen på bilar kommer att driva upp priserna.

- Än har vi naturligtvis bilar i lager, men lagernivån sjunker och vi är på väg mot historiskt låga nivåer. Dessutom har vi haft en mycket stor export under året samtidigt som importen har minskat. Det innebär ett negativt netto i "bytesbalansen" på begagnat, säger han i ett pressmeddelande.

Utvecklingen märks bland annat av hos bilhandlare på internet. På motorsajten bytbil.com annonserades det för ett år sedan ut 80 000 begagnade bilar. I dag har den summan krympt till 50 000.

- Högre begagnatpriser är att vänta när efterfråganspiralen fortsätter uppåt, säger vd Dan Bennman i ett pressmeddelande.

Nypriserna spås höjas
När det gäller nya bilar så är branschen snart tvungen att höja priserna för att kompensera för dålig försäljning och bristande lönsamhet. MRF tror att prishöjningarna kommer i höst.

- Det är ju normalt sett inte speciellt säljdrivande att höja priserna i en lågkonjunktur när försäljningen är så svag. Samtidigt går det inte heller att sälja utan vinst hur länge som helst, säger Tomas Ulander på MRF.

Är det läge att köpa bil nu, vare sig den är begagnad eller ny? Vad tror du? Kommentera!
Taggar: Nyheter
Högre priser väntas på nytt och begagnat

Kommentarer

#1
Hans Grönberg
2009-07-08 15:34

Har just köpt en beg bil en 05 Opel Vectra kombi 2.2dti och den var billig i jämförelse med liknande bilar från samma år den hade bara
gått 10000 mil och jag betalde 98000
vilket man får se som billigt

#1
Pelle
2009-07-08 17:01

Sorry men det var skitdyrt!! Tänk på att du köpt en 5 år gammal beg bil. Inbytespriset efter 3 år och ca 8 000 mil, är i bästa fall halva bilvärdet/nypriset. Dvs ditt fynd borde vara värt max ca 35% av bilens nypris - och jag tror inte Opeln kostade 280 kkr!

#1
Johan
2009-07-08 20:01

Allt snack om billiga bilar..En arbetskamrat köpte nyss en Honda Civic 06a som gått 5000mil för 150kkr det kallar jag ripoff..Jag hade max gett 120kkr max!..Min bil köpte jag för två år sedan för 110kkr en corolla 03a det tyckte jag var gränsfall men jag fick den fina Toyota kvalitetsgarantin för det oxå..

#1
Pelle
2009-07-09 10:32

Svenskar i gemen är nog världens sämsta köpare - tror på bilhandlarn o fattar inte att det är 'pruta i botten' som gäller!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.