Bild
Nästa artikel

Begmarknaden: "Bilköparna dras till bilhandeln"

Nyheter

Nybilsförsäljningen har bromsat in i Sverige. Men begagnatförsäljningen lever - och ökar för tredje månaden i rad.

I mars ökade begförsäljningen med drygt 11 procent, i jämförelse med februari,
för modeller som är upp till 10 år gamla.

Det innebär även en ökning på cirka 4 procent jämfört med mars 2008.  Främst är det bilhandeln som stärker sin ställning medan privatförsäljningen och importen minskar i antal och i andelar.

- Mönstret är tydligt att bilköparna dras till bilhandeln, istället för att köpa privat. Det är inte så konstigt. Bilhandelns prisnivå på begagnat är attraktiv och inom handeln gäller även garantier och annan trygghet för konsumenten som inte finns vid privatköp, säger Tomas Ulander, bilhandelsansvarig på MRF, Motorbranschens Riksförbund.

Ackumulerat för året ligger begförsäljningen på 118 176, vilket kan jämföras med 127 829 för 2008.

Bilhandeln sålde i mars 22 038 begbilar jämfört med 19 279 i mars 2008, vilket ger en volymökning med 14 procent. Bilhandelns andel av den totala försäljningen var 51,6 procent i mars 2009, jämfört med 47,1 procent i mars 2008.

De ackumulerade försäljningssiffrorna visar på privatförsäljningens minskning. Under januari-mars 2009 har 41 047 bilar sålts privat, jämfört med 48 831 för samma period 2008, en minskning på 16 procent.

- En förklaring kan vara att privatmarknaden inte riktigt hängt med i den snabba marknadsförändring som skett prismässigt det senaste halvåret, säger Tomas Ulander.

Även importen fortsätter att minska och ligger i dagsläget på ungefär hälften av fjolårets volym.
Taggar: Nyheter
Begmarknaden: "Bilköparna dras till bilhandeln"

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.