Nästa artikel
Daimler stäms för dieselfusk: "Bör klaras upp"
Nyheter

Daimler stäms för dieselfusk: "Bör klaras upp"

Publicerad 7 juli 2021 (uppdaterad 8 juli 2021)
Tysklands största konsumentorganisation tar biljätten till domstol.

På onsdagen lämnade VZBV, Tysklands största konsumentförbund, in en stämningsansökan till en regional domstol i Stuttgart.

Organisationen hävdar att Mercedes medvetet har fuskat sig igenom utsläppstester med dieseldrivna varianter av Mercedes GLC och GLK, och vill att rätten ska sätta ett prejudikat som ska göra det lättare för drabbade ägare att få ekonomisk kompensation.

– De som kan ha blivit påverkade kommer att få klarhet i huruvida Daimler medvetet installerade olagliga manupilationsanordningar i flera bilmodeller, säger Klaus Müller, chef för VZBV, i ett uttalande.

År 2018 fick Daimler order om att återkalla 774.000 dieseldrivna Mercedesbilar i Europa, varav 254.000 i Tyskland, för att åtgärda mjukvaran i bilarna efter misstankar om fusk. Bilmodellerna det rörde sig om då var transportbilen Vito, sedanen C-klass och suven GLC med 220d-motorn. 

Trots detta menar biljätten att de inte gjort något fel, och anser att VZBV:s anklagelser är grundlösa. 

– Trots officiella återkallelser fortsätter Daimler till denna dag förneka att de medvetet manipulerade utsläppen från sina bilar. Domstolen i Stuttgart bör klara upp detta. Det skulle bringa juridisk klarhet för många kunder som har blivit påverkade, säger Klaus Müller.

Fallet med Daimler är den del av den omfattande så kallade Dieselgate-skandalen som briserade 2015 och som först involverade Volkswagen-gruppen. Därefter har flera andra biltillverkare ertappats med olaglig mjukvara som får bilar att i tester framstå som att de släpper ut mindre skadliga föroreningar än de faktiskt gör.

Läs också: Mercedes tvingas återkalla 774.000 bilar

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 8 juli 2021 Bara släpp det här nu och gå…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.