Nästa artikel
Uppgifter: Martin Winterkorn går med på att betala 100 miljoner kronor till Volkswagen
Nyheter

Uppgifter: Martin Winterkorn går med på att betala 100 miljoner kronor till Volkswagen

Publicerad 1 juni 2021 (uppdaterad 1 juni 2021)
Foto: Volkswagen
Miljardkravet krympte – blev miljonbelopp.

Tidigare i våras kom uppgifter om att Volkswagen väntades kräva sin tidigare vd på 10 miljarder kronor i skadestånd. Nu har Martin Winterkorn gått med på att betala – men ett mycket mindre belopp.

Enligt uppgifter till tyskspråkiga Business Insider ska flera tidigare toppchefer och styrelsemedlemmar på Volkswagen ha gått med förlikningar med den tidigare arbetsgivaren för de ekonomiska skadorna orsakade av Dieselgate-skandalen. 

Enligt de utkast till kontrakt som tidningen tagit del av ska var och en av cheferna betala minst en miljon euro. Koncernens före detta vd Martin Winterkorn ska ha gått med på att betala 10 miljoner euro, motsvarande drygt 101 miljoner svenska kronor.

Det är stora summor pengar, men enligt Business Insider är beloppen inte tillräckligt höga för att stjälpa de tidigare chefernas privatekonomi. De 101 miljonerna Winterkorn ska betala motsvarar enligt uppgift en årslön för honom under hans tid som vd.

Sett i relation till de ekonomiska skadorna orsakade av skandalen representerar förlikningarna symboliska summor. Totalt beräknas Dieselgate ha kostat Volkswagen mer än 320 miljarder kronor.

Förlikningsavtalen ska enligt uppgift skrivas under den här veckan. De är en del i en större affär som också involverar en så kallad ansvarsförsäkring som Volkswagen tecknat för sina toppchefer, och som kan komma att ge företaget ytterligare mellan två och tre miljarder kronor.

Läs också: VW-chefen tvingades avgå – nu åtalas han för bedrägeri

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.