Nästa artikel
Dieselgate: Martin Winterkorn ska åtalas för bedrägeri
Nyheter

Dieselgate: Martin Winterkorn ska åtalas för bedrägeri

Publicerad 9 september 2020
Den tidigare koncernchefen för Volkswagen åtalas på flera punkter i Tyskland.

Den tidigare chefen för VW-koncernen, Martin Winterkorn, ska tillsammans med fyra andra tidigare chefer åtalas för grovt bedrägeri i Tyskland, uppger Bloomberg.

Martin Winterkorn var chef när Volkswagen erkände dieselfusket som avslöjades hösten 2015. Åklagaren ska nu åtala honom som en del i en konspiration tillsammans med de fyra kollegorna. De anklagas även för skatteflykt och falsk marknadsföring eftersom bilarna skulle haft högre fordonsskatt och eftersom Volkswagen sålt in dieselbilarna som ”rena” med låga utsläpp.

”Anklagelserna om bedrägeri gäller nio miljoner bilar som sålts i Europa och USA. Bilägarna kan ha förlorat 100 miljoner euro”, uppger den tyska rätten i ett skriftligt uttalande.

Martin Winterkorn nekar till anklagelserna. Volkswagen vill förtydliga att alla inblandade är oskyldiga tills motsatsen bevisats, och att koncernen vidtagit drastiska åtgärder för att ändra processer, system och kontroller för att undvika att något liknande kan hända igen.

Martin Winterkorn klev ned från sin post strax efter att dieselskandalen avslöjades. Hittills har dieselgate kostat Volkswagen mer än 300 miljarder kronor.

Läs också: Dieselgate: Nu ska svenska bilägare kunna stämma Volkswagen

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-09-09 17:15
Optimus

Så går det när man fuskar.

#2 • 2020-09-09 17:55
saabnisse

Det vet man inget om.
De är oskyldiga tills det brottet bevisats!

#3 • 2020-09-10 07:08
Diod

Ingen rök utan diesel........fusk

#4 • 2020-09-10 17:38
Carl Trefalt

Det blev dyrt för Volkswagen!!!

#5 • 2020-09-10 19:53
snabb95

Fördelen med fusket var att WLTP testcykeln kom några år tidigare än det annars skulle ha gjort och att Dieselmotorernas kväveoxidutsläpp kom att granskas och sänkas snabbare. Nackdelen är den penningförstöring och miljöförstöring som blev följden av alla inlösta och skrotade dieselbilar i USA.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.