Bild
Nästa artikel
Nyheter

Dieselgate: Nu ska svenska bilägare kunna stämma Volkswagen

Publicerad 10 juli 2020 (uppdaterad 10 juli 2020)
Svenska VW-ägare bör i princip kunna stämma biljätten och ha rätt till skadestånd, enligt en ny EU-dom.

Amerikanska bilägare som har en Volkswagen som omfattas av dieselskandalen har dragit biljätten inför rätta – och i vår hände samma sak i Tyskland.

I en vägledande dom har Volkswagen tvingats gå med på att betala skadestånd till bilägare som har en dieselbil som omfattas av utsläppsfusket.

Läs också: Dom i dag: Volkswagen tvingas betala ersättning till bilägare

Men i Sverige har både Volkswagen och Allmänna reklamationsnämnden (ARN) gjort klart att bilarna inte omfattas av något fel i köprättslig mening.

Nu gör EU-domstolen klart att alla konsumenter inom EU i princip bör kunna stämma Volkswagengruppen i landet de bor i eller landet där skadan uppstått, om de köpt bilar som haft så kallade ”fuskboxar” installerade. 

Beskedet från EU-domstolen kom under torsdagen och kan innebära att Volkswagen dras inför rätta i några eller alla medlemsländer.

Läs också: Volkswagen förlorar ännu ett rättsfall om dieselgate

Men enligt svenska Volkswagens uppfattning är det kanske inte så enkelt.

”Vi uppfattar att EU-domstolens avgörande handlar om en fråga om att domstolar utanför Tyskland är behöriga att pröva skadeståndsanspråk relaterade till de berörda dieselbilarna”, skriver Marcus Thomasfolk, informationschef på svenska Volkswagen, till Vi Bilägare, och fortsätter:

”EU-domstolen säger att konsumenter ska ha rätt att väcka talan i sin nationella domstol om de har sådana skadeståndskrav. Enligt svensk rätt har konsumenter redan en sådan möjlighet och vi kan därför inte se att avgörandet skulle få någon påverkan på svenska konsumenters möjligheter att föra talan i svensk domstol.”

Kommentarer

#1 • 2020-07-10 18:19
Carl Trefalt

Dom dumma svenskarna, får inget. Ja, en sämre bil vid uppdatering!

#2 • 2020-07-10 22:24
snabb95

Den som köpt en bensinbil från VW är minst lika lurad som en dieselägare. Min son har en Passat 2013 1,4 liter 150 hk som har gått 9000 mil där kamkedjan kuggade över vid start i sommarvärmen, helt utan ljud eller annan förvarning och med full service bok. Oljebyte var 1000 mil då det är en Etanolmotor som kört på bensin mest hela tiden.
Maskinskadeförsäkring säger att kamkedjan slits och vill därför inte ta kostnaden.
VW motorerna har väl blivit för dyra så att försäkringsbolagen gör allt för att slippa kostnaden.

Motorn är oftast självförstörande vid 9000 mil. Kedjan kan även kugga över om bilen rullar bakåt på 1:ans växel, också vanligt eftersom kedjesträckaren är felkonstruerad så att kedjan slackar när motor är utan oljetryck. T.ex. efter ett oljefilterbyte eller när motorn står stilla. Det här är allvarligare och drabbar bensinmotor ägaren med en högre kostnad än dieselmotorägaren p.g.a. dieselgate.

#3 • 2020-07-11 09:48
ALDRIG mer AUDI

Allmänna reklamationsnämnden (ARN)
Har visat sig vara ett stort skämt!
Dom gör uttalanden som dom saknar total kunskap av.

#4 • 2020-07-11 11:52
Axa

Snabb är snabb och generaliserar.
Hade en Passat som passerade väl över 9000 mil utan att det hände något. Betyder det att jag kan säga till alla att det aldrig blir haveri med VW utifrån mina erfarenheter? Nej.

För mycket anekdoter och sällan någon som ens haft VW...

#5 • 2020-07-11 19:27
skarj

@snabb, finns ingen anledning till att motorn behöver vara utan oljetryck efter ett oljebyte, eller hur tänkte du?
Att man inte har tryck när motorn står är en sak, men den lilla stund vid start ska ju plasten hålla kedjan p-plats så att sträckan hinner fungera och sträcka upp kedjan, men visst är det en klen kedja, det visar ju VAG själva genom att byta till kamrem på nämnda motor efter ett antal år. Men det är alltid viktigt att ha bra olja i en motor med kedja, VAG gillade 3000 mil/2 år ett tag, dumt, men man kan ju byta oftare själv när man vet att det är dumt att inte ha bra olja.

#6 • 2020-07-12 23:24
snabb95

skarj
Ett utbytt filter är tomt på olja och motorn blir då utan oljetryck tills att filtret hunnit fyllas.
Det andra alternativet utan oljetryck är om motorn står stilla och bilen rullar bakåt på 1:ans växel. Då blir motsatt sida av kedjan spänd som går i en kurva över kedjesträckaren. Om det då inte finns en i kedjesträckaren instängd oljemängd (bakom en backventil) eller om den instängda oljemängden läcker ut, så kommer kedjan att slacka så mycket att den kuggar över. En vanlig orsak som då förorsakar motorhaveri och som det skrivits om i VI Bilägare och andra motortidningar.

Man måste vara väldigt noga med att inte för hand dra denna motor bakåt vid service för då kuggar kedjan över säger man på verkstaden. För mig låter det som ett allvarligt konstruktionsfel Axa.

#7 • 2020-07-12 23:31
snabb95

Axa
9000 mil på en Taxi i Stockholm avverkas på mindre än ett år.

#8 • 2020-07-13 12:47
snabb95

Frågan är hur man gör för att slippa byta motor. Skall man byta kamkedjan i förebyggande syfte före 9000 mil till en kostnad av 9000 kr. Att kontrollera kedjans slitage kostar nästan lika mycket som att byta kedja så då kan man lika gärna byta kedjan. Det är efter halva körsträckan jämfört med intervallet för kamremsbyte som dessutom kostar betydligt mindre.

Maskinskadeförsäkringen skyller på slitage och tar därför aldrig kostnaden för byte av kamkedja. Försäkringsbolaget säger att BMV som i någon modell har samma VW motor brukar ta kostnaden vid haveri, men det gör inte VW trots full service bok på auktoriserad verkstad. Vad finns det då för anledning att göra service på auktoriserad verkstad?

#9 • 2020-07-13 17:19
glimma-48

Snabb95: Köp aldrig någon VW-koncernbil och serva aldrig på märkesverkstad. Vips har du kanske sparat flera 10.000-tals kronor.Det är något konstigt med VW när de kräver service på märkesverkstad och att man där vid varje service ska kontrollera kamremmen. Vilka andra har motsvarande krav?

#a • 2020-07-13 20:11
Axa

Snabb
Kör du taxi?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.