Nästa artikel
Martin Winterkorn riskerar tio års fängelse för Volkswagens utsläppsfusk
Nyheter

Martin Winterkorn riskerar tio års fängelse för Volkswagens utsläppsfusk

Publicerad 18 januari 2021
Den tidigare VW-chefen kan dömas till fängelse i tio år för att ha struntat i att stoppa försäljningen av ”fuskbilarna”.

Tyska domstolar har kört igång flera processer mot högt uppsatta chefer inom VW-koncernen efter att dieselskandalen avslöjades. I förra veckan kom till exempel beskedet att den tidigare Audichefen skyllder utsläppsfusket på ett fåtal ingenjörer.

Nu står det klart att den tidigare koncernchefen för Volkswagen, Martin Winterkorn, inte ska åtalas för så kallad marknadsmanipulation – att ha låtit bli att informera om utsläppsfusket trots att han kände till det. Däremot åtalas han för att inte ha stoppat försäljningen av bilmodellerna som omfattades av utsläppsfusket. 

Rättegången mot den 73-årige Martin Winterkorn ska inledas i slutet av februari. Om han döms kan straffet bli fängelse i mellan ett och tio år.

”I den kontexten skulle en fällande dom gällande marknadsmanipulation inte leda till någon avsevärd ökning av den övergripande påföljden”, uppger domstolen i Braunschweig i ett uttalande.

Läs också: Audichefen i rätten: Ingenjörerna skyldiga till fusket

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2021-01-18 19:26
Desmoholic

Gott. Önskade bara att vi hade lite mer stake här i sverige. I USA fick ju VW betala rätt tuffa böter till folk som köpt fusk-bilar. I Sverige händer typ inget. Vad sänder det för signaler...

#2 • 2021-01-18 20:18
Styggavargen

Sverige, i dubbelmoralens land...

#3 • 2021-01-18 20:34
LeifV

#1 Desmoholic: Tidigt i Dieselgate hade representanter från VW ett möte med dåvarande miljöminister Åsa Romson (MP, och hon som fuskade med giftfärg till båten). Här kan man undra över vad som sades, för efter detta möte verkar det som om alla svenska myndigheter fått munkavle, och förbud att över huvud taget bry sig om Dieselgate.

#4 • 2021-01-18 22:12
J.L

Det är väl bra att det äntligen fokuseras på miljöbrott. Dock är hela bilindustrin inblandad i den smutsiga byken med bristfällig avgasrening. Volvo, Fiat, Renault, som i verklig körning vid denna tid hade betydligt sämre funktion på sin avgasrening än VW:s dieselmotorer. VAG var ju i efterhand rätt byte att ge sig på, för att driva på omställningen av bolaget till elbilsplattformar som vi nu kan se rullas ut.

#5 • 2021-01-18 23:19
LeifV

#4 J.L: Vad som hänt bakom kulisserna får vi nog aldrig veta, men man kan ju fundera över politikernas roll. De har ju uppenbarligen godkänt regelverk som är verkningslösa (bilar utanför laboratoriet kan släppa ut vad-som-helst, särskilt när det är så kallt som svensk medeltemperatur). Har politikerna blivit lurade? Visste det om detta, men godkände för att "rädda arbetstillfällen"?

#6 • 2021-01-19 09:14
J.L

Förenklar man bilden av politiker lite så gör de sånt som de får röster på och som säkrar deras månatliga bidrag(lön. Tyvärr har en majoritet av politikerna aldrig haft ett riktigt arbete utan mer eller mindre fötts in i politiken via, ungdomsförbund till rikspolitik/EU och med andra ord alltid levt på "bidrag" från skattebetalarna.

#7 • 2021-01-19 11:50
2TT2

J.L Finns så klart rötägg bland politiker som i alla andra yrkesgrupper. Jag känner flera politiker från höger till vänster alla dessa har eller har haft ett s.k vanligt jobb. Att dessa har blivit politiker beror på att de vill påverka och forma samhället på ett sätt dom tror på och inte sitta på läktaren och kackla.
Utöver de 349 som sitter i riksdagen så finns det ytterligare ca 35 000 politiker.

Någon som har ett förslag på hur ett demokratiskt samhälle skulle fungera utan beslutsfattande förtroendevalda politiker?

Att politikerföraktet är relativt stort beror delvis på dom själva (trampar i klaveret) och i vi själva är rätt oengagerad i det mesta när det gäller samhället, vi gör små punktinsatser kanske hjälper till på någon aktivitet för barnen, vi kan t.o.m. var tränare om tiden skulle räcka till.

#8 • 2021-01-19 14:47
J.L

2TT2. Jag syftar inte på lokalpolitikerna som får ses som fotfolket utan de som sitter i toppen. Vår demokrati eroderas tyvärr på grund av det etablissemanget och folket i stugorna tappar tilltron till politiken. Begreppet förtroendevald är precis det som det i grund och botten handlar om, det vill säga att det är ett förtroende som måste vårdas.

#9 • 2021-01-19 19:22
A.L

LeifV.

Ja en sak som kan ha kommunicerats till Romson är att marginella utsläpp av NOx inte är något problem för människor och att Sverige ligger långt under föreskriva gränsvärden?

Devet mot diesel har aldrig haft någon grund i vetenskapen utan har haft rent politiska syften.

Men nu är det väl antagligen överspelat eftersom elektrifieringen kommer fasa ut både de giftigare bensinmotorerna och de i sammanhanget rena dieselsnurrorna.

MVH AL

#a • 2021-01-20 14:07
Carl Trefalt

Livstids fängelse på vatten och bröd!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.