Bild
Nästa artikel
Volkswagen kräver kompensation från chefer under dieselskandalen

Volkswagen kräver kompensation från chefer under dieselskandalen

Nyheter

Martin Winterkorn och Rupert Stadler som var inblandade i manipulationen av utsläpp från dieselbilar sägs ha brustit i sitt agerande som företagsledare och krävs nu på skadestånd.

Volkswagen anser att den tidigare koncernchefen Martin Winterkorn och förre Audichefen Rupert Stadler har brutit mot sina plikter som företagsledare, eftersom de inte stoppade mjukvaran som kunde manipulera dieselbilars utsläpp i den så kallade dieselskandalen som briserade 2015.

Bilkoncernen gjorde sin egen utredning efter att fusket uppdagades, och i ett uttalande till personalen som nyhetsbyrån Reuters tagit del av skriver den nuvarande styrelsen om ex-cheferna att "trots att deras tidigare arbete var framgångsrikt finns aspekter som Winterkorn och Stadler inte övervakade tillräckligt noggrant i rollerna som gruppstyrelseledamöter." 

Nu kräver bilkoncernen ekonomisk kompensation från båda två. Genom sina advokater nekar Martin Winterkorn till anklagelserna och Rupert Stadler har avböjt att kommentera. 

Tyska domstolar har sedan tidigare kört igång flera processer mot männen. Martin Winterkorn åtalas för att inte ha stoppat försäljningen av bilmodellerna som omfattades av utsläppsfusket och Rupert Stadler likaså. Själv skyller han på en grupp ingenjörer som enligt honom inte gav nog med information till ledningen för att de skulle kunna gripa in och kunna stoppa fusket.   
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.