Bild
Nästa artikel
Nyheter

Tyskland befaller Mercedes att återkalla

Publicerad 12 juni 2018 (uppdaterad 13 juni 2018)
Otillåten programvaran har bland annat hittats i Mercedes GLC med dieselmotorn 220 d.
Otillåten programvara har upptäckts i över 700.000 dieselbilar i Europa.
Mercedes ägare Daimler måste fixa mjukvaran i 238.000 dieselbilar i Tyskland. Tyska transportministeriet har nämligen hittat flera olika otillåtna så kallade ”defeat devices” som mixtrar med utsläppen från dieselmotorn.

Sammanlagt finns den icke godkända programvaran i sammanlagt 774.000 bilar i Europa, men transportministeriet kan bara beordra Daimler att återkalla bilar inom Tysklands gränser. Bilmodellerna det rör sig om är dels transportbilen Vito, dels sedanen C-klass och suven GLC med motorn 220 d, säger transportministeriet i ett uttalande.

Daimler bekräftar återkallelsen på sin Twittersida. Enligt nyhetsbyrån Reuters säger fordonstillverkarens chef Dieter Zetsche att det finns en teknisk lösning för att uppdatera mjukvaran på bilarna. 
 
Embed
UPPDATERING: Vi Bilägare har varit i kontakt med Matthias Brock på Mercedes globala kommunikationsavdelning och han bekräftar att de kommer att återkalla samtliga 774.000 fordon i Europa.

– Tyvärr har vi för närvarande inga specifika nummer för Sverige. Vi kommer dock att överklaga de omtvistade fakta som presenterats och lösa det i domstol om nödvändigt. Detta är en pågående procedur, säger Matthias Brock. Han fortsätter: 

– Daimler kommer att genomföra mjukvaruuppdateringarna så snart som möjligt efter det att omprogrammeringen är godkänd av KBA (tyska transportmyndigheten). Vi informerar varje kund om återkallelsen i skriftlig form och ber dem att ordna ett besök på sin verkstad.

Diskutera: Vad tycker du om återkallelsen?

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.