Nästa artikel
Martin Winterkorn åtalas – ska ha ljugit under förhör
Nyheter

Martin Winterkorn åtalas – ska ha ljugit under förhör

Publicerad 9 juni 2021 (uppdaterad 9 juni 2021)
Ska ha sagt att han inte kände till utsläppsfusket innan det blev offentligt.

Volkswagens före detta vd Martin Winterkorn står inför nya åtal i Tyskland. Åklagare i Berlin anklagar honom nu för att ha ljugit under en utfrågning i Tysklands parlament år 2017. Det rapporterar den tyska tidningen Bild.

I förhöret ska Winterkorn ha sagt att han inte visste om att Volkswagen fuskat med utsläppen innan media skrev om det i september 2015. Enligt åklagarna finns det däremot bevis för att han kände till det redan i maj samma år, vilket ska ha lett till ett internt krismöte på Volkswagen i juli.

Falskt vittnesmål, eller mened, är i Tyskland liksom i många andra länder ett brott som kan leda till fängelsestraff.

Martin Winterkorn står även åtalad för bland annat organiserat bedrägeri och grovt skattebrott i samband med skandalen, skriver AFP. Tillsammans med andra före detta höga chefer på Volkswagen har han nyligen gått med på att betala ersättning till sin tidigare arbetsgivare för de ekonomiska skadorna skandalen orsakat. 

Det var i september 2015 som det avslöjades att Volkswagen systematiskt fuskat sig igenom utsläppstester med hjälp av en mjukvara som kände igen när den befann sig i ett testlaboratiorium. Mjukvaran installerades i uppskattningsvis 11 miljoner fordon som såldes över hela världen.

Dieselgate-skandalen har hittills kostat Volkswagenkoncernen omkring 300 miljarder kronor i skadestånd, böter och rättegångskostnader. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.