Nästa artikel
Höga chefer på Stellantis åtalas för dieselfusk


Nyheter

Höga chefer på Stellantis åtalas för dieselfuskPublicerad 21 april 2021 (uppdaterad 22 april 2021)
FCA fuskade med utsläppen på både Jeep Grand Cherokee och Dodge Ram 1500 med dieselmotor, enligt anklagelserna.
Två italienska medborgare riskerar upp till 20 år i fängelse.
År 2017 stämde amerikanska myndigheter dåvarande Fiat Chrysler Automotive, FCA, för att medvetet ha fuskat sig igenom utsläppstester. Nu, fyra år senare, väcks nya åtal mot två dåvarande chefer på företaget. Det skriver Automotive News.

De nya åtalen är riktade mot två italienska medborgare som ska ha haft ledande roller i utvecklingen av en programvara som gör att bilen känner igen när den befinner sig i en testbänk och då släpper ut en mindre mängd skadliga kväveoxider än vid normal körning. 

De två åtalade männen ska enligt åtalet ha begått brotten de anklagas för tillsammans med en tredje person, bosatt i USA, som åtalades år 2019 men som går fri i väntan på rättegång. Åtalen gäller flera brott som bland annat har att göra med bedrägeri och brott mot amerikanska miljölagar. De grövsta brotten kan ge upp till 20 år i fängelse. 

Det var våren 2017 som den amerikanska miljömyndigheten EPA stämde FCA vid en domstol i Detroit. Anklagelserna gällde samma typ av fusk som Volkswagen ertappades med under Dieselgate-skandalen. 

Stämningen omfattade 104.000 sålda exemplar av Jeep Grand Cherokee och Dodge Ram 1500 med dieselmotor, producerade mellan 2014 och 2016. Stämningen slutade med en förlikning om 800 miljoner dollar år 2019. FCA sa då att förlikningen inte innebar att de var skyldiga till något brott.

I början av 2021 gick Fiat Chrysler Automotive ihop med franska PSA-gruppen för att skapa det nya företaget Stellantis. Det nya företaget har huvudkontor i Amsterdam och äger över ett dussin olika bilmärken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.