Nästa artikel
Centerpartiet: Avgift på dubbdäck
Nyheter

Centerpartiet: Avgift på dubbdäck

Publicerad 6 december 2010 (uppdaterad 8 maj 2014)
Ta ut en avgift på dubbdäck istället för att förbjuda däcken i stora områden. Det föreslår tre ledande centerpartister.

Låt bilister som river upp partiklar från vägbanan med dubbdäck betala för nedsmutsningen. Det är bättre än så kallade miljözoner, skriver tre ledande centerpartister på Dagens Nyheters debattsida.

Sedan förra vintern har landets kommuner möjligheten att förbjuda dubbdäck på vissa gator för att komma till bukt med problem med luftkvaliteten.

Regeringen förbereder nu ett förslag om miljözoner, där dubbdäck ska kunna förbjudas i större områden.

Används i Norge
Centerpartisterna menar dock att förslaget riskerar att stänga ute bilar med dubbdäck från hela städer. Istället föreslås ett system med lokala avgifter enligt norsk modell.

Det skulle innebära att den som smutsar ned också får betala, skriver centerpartisterna som också tror att avgiften kan förankras bättre hos svenska folket.

Den som betalat avgiften får en dekal i vindrutan som bevis och kontrollerna ska ske i samband med kontroll av parkeringsavgifter. En dagsavgift ska finnas för tillfälliga besökare.
 
Diskutera: Vad tycker du om en avgift för dubbdäck?

Bakom förslaget:

Per Ankersjö (C), stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad

Roger Tiefensee (C), gruppledare och miljötalesman i riksdagen

Anders Åkesson (C), ledamot av riksdagens trafikutskott

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-12-06 11:20
Raymond K (ej verifierad)

Åh äntligen ett nytt sätt att beskatta bilisterna. Centerpartisterna gör tydligen allt för att minska andelen av befolkningen som röstar på dom. att beskatta bilister för att dom vill ta sig fram på ett säkert sätt på vintern är ju ett vansinne utan like.

#2 • Uppdaterat: 2010-12-06 11:24
Martin Lind (ej verifierad)

Sjukt med avgift. Men allt från alliansen och de rödgröna är sjukt. Finns bara ett parti i regeringen som känns trovärdigt.

#3 • Uppdaterat: 2010-12-06 12:20
Zebran (ej verifierad)

Otroligt korkat. Antingen är det så att man anser att dubbdäck är farliga och då förbjuder dom eller så anser man inte att de är det och låter bli. Man kan inte acceptera de negativa konsekvenserna bara för att man får in lite pengar till statskassan.

Vi kanske kan ha lagar som säger att man inte ska ha ihjäl folk - om det inte är så att man betalat in lite extra skatt förstås. :)

#4 • Uppdaterat: 2010-12-06 12:43
Lupo3L (ej verifierad)

Yeah!! Bra!! Äntligen!!

#5 • Uppdaterat: 2010-12-06 12:46
#1 Tysken (ej verifierad)

Det är ett bra alternativ att avgiftsbelägga dubbdäck.
Eftersom det finns en mängd bilister som har vägar som inte vinterväghålls av sig själva eller kommunen där de bor.
Denna avgift kunde då gå till att man klarar att ploga och salta mer så att den ev. ishalkan försvinner.

#6 • Uppdaterat: 2010-12-06 13:40
Pender

Zebran, förslaget kanske inte är genialiskt, men långt ifrån så korkat som din kommentar. Så du tycker, att eftersom man kommit att utsläpp från bilar är skadliga för miljön, så ska man förbjuda bilar. Alternativt helt skattebefria bränslet. Vitsen med förslaget är givetvis att kraftigt minska andelen dubbdäck. Och därmed minska deras skadeverkningar.

#7 • Uppdaterat: 2010-12-06 14:38
Cykla Hem (ej verifierad)

Bakgrundshalterna av PM10 på t ex Hornsgatan, var enligt SMHI högre än det lokala bidraget i den rapport från 2008 som satte igång denna process. Vad är det som säger att nivåerna utan dubbdäck är ofarliga?
Ser man till urbana bakgrundsnivåer, så är luften i Sverige avsevärt bättre än övriga Europa. Att vistas 10 minuter på Hornsgatan är säkerligen mindre farligt än en vecka på tyska landsbygden.
Det kanske inte är möjligt att göra om våra mest trafikerade gator till en lika hälsosam miljö som svensk landsbygd ?
Redan för 10 år sedan kunde man genom mätningar konstatera att PM10-nivåerna kunde vara 5-10 gånger högre i T-banan än på gatorna. Men jag har inte hört att tunnelbanan är farlig eller ska förbjudas?

#8 • Uppdaterat: 2010-12-06 15:44
J.Hundt (ej verifierad)

Tydligen vill Centern förlora ännu fler röster! Jag håller med om att förslaget är så korkat, att det bara kan vara en politiken som kan hitta på något så dumt!
Att inte veta om man ska pi--- eller sk---! Förbjud eller låt bli att kommentera! Hur i hela friden ska en ny skatt på däck, hindra ev. nedsmutsning? Förklara det om nån´kan! Maud, lämna över rodret till nån´ som begriper och låt inte lobby-verksamheten styra Dig! Eller är det Miljöpartisternas röster Du är ute efter?

#9 • Uppdaterat: 2010-12-06 15:44
Martin L (ej verifierad)

Riktigt korkat! Om de nu är så "miljöfarliga" skall de i så fall förbjudas. Det skall inte vara en klassfråga om du skall kunna färdas säkert eller ej! Att avgiftsbelägga dem kommer bara att innebära att dessa SUV monster som rullar i innerstäderna kommer att fräsa runt på dubbdäck ändå, ägarna till dessa bilar brys sig nog föga om dubbdäcken är lite dyrare än dubbfria.

Är iofs inte speciellt förvånad att ett sådant förslag kommer från Centern.

#a • Uppdaterat: 2010-12-06 15:59
jarlola (ej verifierad)

Utmärkande för centern med flera partier är:
Höj avgifter och skatter!
(Så det räcker till deras arvoden!).

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.