Bild
Nästa artikel
Däcktest 2010: Dubbdäck

Däcktest 2010: Dubbdäck

Vinterdäck

På isiga vägar med temperatur nära noll – då är det bara dubbdäck som ger ett acceptabelt grepp visar Vi Bilägares däcktest. En färsk studie som gjorts av Trafikverket visar också att om bilen får sladd, så är dubbat avsevärt mycket säkrare än friktionsdäck.

Läs hela testet av dubbdäck som PDF, med betyg för olika underlag och moment.

Nokian är det dubbdäck som bromsar bäst på is visar årets däcktest, som för övrigt är utfört på Continentals testbana i Arvidsjaur av våra kollegor på den finska motortidningen Tuulilasi.

Eftersom mätningen av bromsförmågan sker från låga 30 till 5 km/tim så får man hålla i minnet att det blir betydligt längre bromssträckor från 90–0. Skillnaderna mellan däcken blir dessutom större med ökad hastighet.

Nokian har en speciell stabilisering i den gummiklack där dubben är fäst. Det ska minska rörelsen vid inbromsning och se till att dubben är raka genom att spänna mönsterklackarna optimalt vid inbromsning. Det är det som kallas ”björnklon”. Tydligen fungerar tekniken även om benämningen kan låta en aning publikfriande.

Halare kring nollan
När det är kallt och istemperaturen ligger neråt minus tio grader är greppet på is ganska bra, både för dubb- och friktionsdäck.

Generellt kan man säga att ju närmare temperaturen befinner sig nollan desto halare blir det – inte minst på is. Och skulle det råda plusgrader blir halkan verkligen problematisk, särskilt om isen börjar bli våt.


Vi gjorde istesterna vid två olika temperaturer, dels omkring två minusgrader, dels vid plus en grad. Det blev markanta skillnader.

När mätningarna av bromsförmågan gjordes vid minus två grader behövde Nokian med dubb 23 meter vid en inbromsning från 30 till 5 km/tim – det nordiska friktionsdäck vi jämförde med 28 meter.

Och det kontinentala friktionsdäck som också fanns med i jämförelsen klarade samma inbromsning först efter 35 meter! Stora skillnader med andra ord – men än värre blev det när kvicksilvret kröp över noll.

 Då blev bromssträckan för Nokian, vid samma test, 26 meter (35 för det sämsta dubbdäcket). Det nordiska friktionsdäcket behövde en bromssträcka på 47 meter. Och det kontinentala friktionsdäcket nästan 60 meter.

Välj däck efter behov
Ska alla köra på dubbdäck? Nej, men man ska välja däck efter behov. Och framför allt vara observant på när väglaget slår om och det snabbt kan bli isigt, något som med all rätt kan kallas ”blixthalka”. Och som är mycket besvärligare än det mer konstanta väglag som finns i norra delen av Sverige.

När vätan fryser till och bildar svartis är det främst bilarna med dubbdäck som gör väglaget säkrare igen. Det dröjer visserligen några timmar men sedan har dubbarna rivit sönder isen eller skapat ojämnheter som gör att friktionsdäck också greppar bra.

Den som inte behöver dubbdäck ska självklart välja friktion. Men frågan är hur långt söderut man ska bo för att våga välja den kontinentala versionen.

Så länge man riskerar att hamna på is eller snö bör man verkligen tänka efter vilket däck man väljer. Det visar resultaten i detta däcktest.

Test av dubbdäck:
Läs hela testet av dubbdäck som PDF, med betyg för olika underlag och moment.

Bridgestone Noranza 2 EVO
"Mycket bra"

Noranza biter mycket bra på is. Det har inte bästa bromsförmågan men det är snabbast vid körning på isväg. Kurvgreppet är också på topp.

Vid provocering i kurva på is sladdar däcket ganska mjukt innan det når gränsen för sin förmåga. På snö är greppet på en bra nivå och skulle bedömas än bättre om vi bara såg till tid. Men en svaghet är att vid sladd tappar däcket greppet snabbare och mer än på is. Ibland kanar bakvagnen ut snabbt men återtar spåret.

På våt asfalt är Noranza inte fullt så bra och hamnar sist i bromstestet. När vi kör hårt på våt asfalt kan bakvagnen plötsligt bryta ut i sladd. I snöslask är däremot Noranza det bästa dubbade däcket. På torr väg är däcket aningen för mjukt och kanar ut vid sidoförflyttning. Noranza ger ett noterbart brummande buller.

Vårt omdöme blir att Bridgestone klarar sig bäst på vinterväg, främst is – total delad andraplats i denna jämförelse.

Pris, kr: 1 701
Tillverkningsland: Finland
Belastnings-/fartkod: 94 T
Hårdhet, shore: 56
Mönsterdjup, mm: 9,5
Antal dubb: 128
Vikt, kg: 9,6
Mönstertyp: Riktningsbestämt

Continental Ice Contact
"Fin styrförmåga"

Continental är mycket bra, men inte bäst på is. Däcket beter sig lugnt, neutralt och utan överraskningar, med snabb, precis styrning.

På snö däremot hamnar Continental sist av dubbdäcken vid bromsning. Körning på snö går desto bättre. Däckets bästa egenskap är utmärkta styregenskaper, oavsett vilken körstil man har.

Man kan visserligen råka ut för en snabb sladd, men däcket är förlåtande och det finns alltid grepp kvar. Sladden avstannar och föraren får möjlighet att reda ut situationen. Snöslask ger högt betyg.

Bromsförmåga och köregenskaper är däremot inte lika bra på våt asfalt. Där placerar sig Continental näst sist. Och det är allra sämst vid bromsning på torr väg. Köregenskaperna är betydligt bättre tack vare den fina styrförmågan.

Ice Contact delar fjärde plats med Michelin.

Pris, kr: 1 660
Tillverkningsland: Tyskland
Belastnings-/fartkod: 94 T
Hårdhet, shore: 55
Mönsterdjup, mm: 9,5
Antal dubb: 130
Vikt, kg: 10,3
Mönstertyp: Asymmetriskt

Gislaved Nord Frost 5
"Uppträder stabilt"

På is har Gislaved medelmåttiga prestanda. Däcket är avsevärt bättre på snö och bromsar då bäst. Köregenskaperna är vid i stort sett alla förhållanden på en säker nivå – understyrning. Det är inte snabbt men beteendet är förutsägbart.

På våt och torr väg är Nord Frost 5 det mest balanserade däcket. Det är näst bäst vad gäller bromsförmåga i båda fallen. Det går också på dessa underlag envist understyrt.

Vid snabba sidomanövrer på torr väg tenderar bakvagnen att göra korta sidosladdar. Hård inbromsning före kurvor gör bilen än mer understyrd och innebär försämrad styrkänsla. Men köregenskaperna och rattkänslan är acceptabel för ett vinterdäck.

Gislaveds svaghet är det dåliga greppet på is. På alla andra underlag är egenskaperna bra. Säker ständig understyrning är däckets största fördel. Nord Frost 5 placerar sig som nummer 5.

Pris, kr: 1 680
Tillverkningsland: Tyskland
Belastnings-/fartkod: 94 T
Hårdhet, shore: 62
Mönsterdjup, mm: 9,0
Antal dubb: 130
Vikt, kg: 9,9
Mönstertyp: Riktningsbestämt

Goodyear Ultra Grip Extreme
"Svagt på is"

På is placerar sig Goodyear sist vid broms och start vid minusgrader och näst sist vid plusgrader.

Vid körning på is växlar däcket från under- till överstyrning, tappar greppet först med fram- och sedan med bakhjulen. Det ger poängavdrag i den subjektiva värderingen. Det är också känsligt för hur man styr in i kurvor. Lite för stort rattutslag innebär att däcket strävar rakt fram i kurvan.

Samma egenskap finns vid körning på snö. Det känns stabilt men med ökad styrvinkel får man en lite oväntad understyrning.

På våt och torr asfalt har U G Extreme den bästa bromsförmågan. Dessvärre är inte kurvgreppet lika bra. Det kan också här växla mellan att tappa greppet med fram- eller bakvagnen, vilket gör det lite svårare att hantera.

Goodyear hamnar sist bland dubbdäcken i denna jämförelse.

Pris, kr: 1 505
Tillverkningsland: Polen
Belastnings-/fartkod: 91 T
Hårdhet, shore: 62
Mönsterdjup, mm: 9,7
Antal dubb: 130
Vikt, kg: 10,7
Mönstertyp: Riktningsbestämt

Michelin X-Ice North
"Konsekvent"

Michelin har inte någon utmärkande sida förutom dess konsekventa köregenskaper. Det är sämst vid testet i snöslask och vid körning på snö. På isig väg är X-Ice neutralt och det är först i skarpa svängar som däcket börjar tappa greppet på framhjulen.

Michelin beter sig ungefär likadant på snö. Däcket ger bra intryck vid låg fart. Men när man väl närmar sig gränsen för greppet börjar bilen understyra och övergår till att bli neutral när det sladdar. X-Ice North sladdar bredare, behöver mer tid och längre sträcka innan det återfår greppet.

På våt och torr väg klår Michelin de däck som är bäst på snö och is. Styrningen är riktigt bra. Michelindäckets styrka är körbarheten, det ändrar inte beteende. Lite bättre grepp på is och snö krävs för en topplacering. Nu delar det fjärdeplatsen med Continental.
 
Pris, kr: 1 663
Tillverkningsland: Ryssland
Belastnings-/fartkod: 94 T
Hårdhet, shore: 58
Mönsterdjup, mm: 9,4
Antal dubb: 118
Vikt, kg: 9,5
Mönstertyp: Riktningsbestämt

Nokian Hakkapeliitta 7
"Ismästare"

Det finska dubbdäcket är ismästare. Såväl när det gäller bromsförmåga som startegenskaper på is är Hakkapeliitta nummer ett. Vid körning på is är det näst snabbast. Det är en speciell känsla att köra sjuan eftersom däcket tillåter ganska vida sladdar med bibehållen kontroll.

På snö kan man känna att greppet i längdled är bättre än i sidled. Vid provocerad körning får man samma reaktion som på is – däcket sladdar men lätt kontrollerbart. Man kan till och med få fyrhjulssladd utan problem.

På våt väg hamnar Nokian på tredje plats både vad gäller bromsförmåga och körbarhet. Karaktären är densamma när man pressar däcket mot gränsen – det börjar sladda mjukt, vilket gör att man lätt kan moderera farten och bibehålla kontrollen.

På torr väg överstyr däcket men är lätt att hantera.

Nokian är bästa vinterdäcket.

Pris, kr: 1 505
Tillverkningsland: Finland
Belastnings-/fartkod: 94 T
Hårdhet, shore: 58
Mönsterdjup, mm: 9,5
Antal dubb: 128
Vikt, kg: 9,7
Mönstertyp: Riktningsbestämt

Pirelli Winter Carving Edge
"Tappade dubb"

På is är köregenskaperna hos Pirelli lugna och neutrala. En svaghet på is är att Winter Carving behöver mer tid och vägsträcka att få tillbaka greppet efter en sladd.

Pirelli är bättre på snö än på is och bedöms då som bäst i testet. Vid start på snö är det snabbast av alla. Winter Carving har ett stabilt uppträdande med mjuka och lugna rörelser. Men precis som på is tar det lite längre tid att stabilisera sig efter snabba styrutslag.

På våt väg är Pirelli bättre än både Bridgestone och Nokian genom mer neutrala köregenskaper och att det inte sladdar vid hårdare forcering. På torr väg överraskar Pirelli lite genom att när det tappar greppet, plötsligt sladda med bakvagnen och även växla till understyrning.

Pirelli placeras på delad andraplats tillsammans med Brigestone. Men varför försvann så många dubb under testet?
 
Pris, kr: 1 305
Tillverkningsland: Tyskland
Belastnings-/fartkod: 91 T
Hårdhet, shore: 58
Mönsterdjup, mm: 9,5
Antal dubb: 130
Vikt, kg: 9,8
Mönstertyp: Riktningsbestämt

Nordiskt friktionsdäck:
Continental Viking Contact 5

"Små marginaler"

Det nordiska friktionsdäcket klarar sig riktigt bra på snö. Men på is når det inte upp till samma nivå som de dubbade däcken – vid de här temperaturerna, ett par minusgrader respektive några plusgrader.

Vid körning på is är tiden helt acceptabel men man måste vara förberedd på hur däcket beter sig. Kör man lite för fort åker man helt enkelt av banan, vilket inte sker när bilen har dubbdäck. En sladd tar också längre tid att reda ut. På snö fungerar däcket bättre.

På våt asfalt är greppet sämre än hos dubbdäcken. Det mjuka gummit ger visserligen en bra hanterbarhet men fler och längre sladdar. Viking Contact 5 går mest understyrt vilket ger säkerhet.

Däcket har sin starkaste egenskap på snö, isgreppet är sämre och på våt och torr väg är det också sämre än dubbdäcken.
 
Pris, kr: 1 618
Tillverkningsland: Tyskland
Belastnings-/fartkod: 94 T
Hårdhet, shore: 51
Mönsterdjup, mm: 8,6
Antal dubb: 0
Vikt, kg: 9,3
Mönstertyp: Asymmetriskt

Kontinentalt friktionsdäck:
Continental Winter C. TS 830
"Inte för Norden"

Testet visar att man ska använda kontinentala vinterdäck till vad de är avsedda för – inte köra med dem på nordiskt vinterväglag.

Med detta däck väntar ett flertal mindre behagliga överraskningar. Bromsförmågan och greppet på is är uselt. Om man råkar hålla för hög fart in i en kurva eller om något dyker upp framför bilen så finns inte mycket att göra. Vid plusgrader i luften är greppet än sämre.

Däcket bromsar och startar effektivt på snö. Men kurvgreppet är alldeles för dåligt. I snöslask går TS 830 storartat tack vare rundade skuldror. Men minsta isfläck och greppet är förlorat.

Till de positiva egenskaperna hör däckets karaktär på våt och på torr väg. Kontinentala vinterdäck passar bäst i Mellaneuropa där man företrädesvis kör på våta eller torra vägar. 
 
Pris, kr: 1 578
Tillverkningsland: Tjeckien
Belastnings-/fartkod: 91 H
Hårdhet, shore: 62
Mönsterdjup, mm: 9,0
Antal dubb: 0
Vikt, kg: 8,7 kg
Mönstertyp: Riktningsbestämt

Läs hela testet av dubbdäck som PDF, med betyg för olika underlag och moment.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Bridgestone Noranza 2 EVO
Continental Ice Contact
Gislaved Nord Frost 5
Goodyear Ultra Grip Extreme
Michelin X-Ice North
Nokian Hakkapeliitta 7
Pirelli Winter Carving Edge
Continental Viking Contact 5
Continental Winter C. TS 830

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Så gjordes testet:

» Testet av dubbdäck 2010 omfattar sju av de mest välkända fabrikaten i Sverige: Bridgestone, Continental, Gislaved, Goodyear, Michelin, Nokian samt Pirelli. Alla dessa tillverkare har långvarig erfarenhet av att göra vinterdäck för nordiskt bruk. Men det finns ändå stora skillnader, exempelvis när det gäller bromsförmåga på is och i väta. Det kan delvis bero på vilka egenskaper som anses som viktigast av respektive tillverkare, men självklart också på hur väl man lyckats med sin däckkonstruktion.

» Det är våra kollegor på den finska motortidningen Tuulilasi som utfört testet av dubbdäck. Is- och snökörningar gjordes på testbanor i Arvidsjaur. Körning i snöslask samt på vått och torrt gjordes utanför Tammerfors.

» För att ytterligare belysa skillnaderna mellan olika däcktyper har testet utökats med två erkänt bra friktionsdäck: Continental Viking Contact 5 avsett för nordiskt bruk och Continental Winter Contact TS 830 avsett främst för kontinentalt bruk. Därmed kan var och en studera skillnaderna mellan dubbdäcken men också jämföra med de två friktionsdäcken.

» Broms- och starttesterna på is har dessutom gjorts vid två olika temperaturer – vid några minusgrader respektive några plusgrader. Det gav garanterat intressanta resultat. Greppet på is förändras totalt när temperaturen pendlar från minus till plus.

» Vi har också valt att särredovisa egenskaperna för respektive underlag, eftersom skillnaderna är så pass stora mellan de olika däcken. Det innebär att man själv kan studera vilka däck eller typer av däck som är lämpliga beroende på vilket väglag man själv oftast kör på.

» I redovisningen finns våra omdömen sammanfattade, samt alla testmoment med betyg. Vi har också betygsatt däcken på olika väglag. På sidan 29 finns dessutom en tabell med alla exakta mätvärden.

» Alla däck har dimension 205/55 R16. 205 är däckbredden i millimeter, 55 är däckets höjd i procent av bredden. R betyder radial. 16 anger fälgdiameter. Det som däremot kan variera är belastningskod (som anger vilken vikt däcket maximalt är konstruerat för) och hastighetsindex (den maximala hastighet som däcket är tillverkar för att klara). 91 betyder en maximal belastning av 615 kg, 94 står för 670 kg. När det gäller hastighetskoder betyder T att man maximalt får köra 190 km/tim och med ett H-däck maximalt 210 km/tim. De flesta andra uppgifter hämtas också från däcksidan.  

» Mönsterdjup mäts med en för ändamålet särskilt utformad mönsterdjupsmätare. Vi mätte i mittdelen av däcket.

» Hårdhetstal är en metod att mäta gummits hårdhet i slitbanan. Man använder en shoremätare med vilken man mäter hur hårt det är att trycka in ett litet stålstift i gummit. Shoretalet ändras när däcken är inkörda och varierar en aningen med omgivande temperatur. Ju lägre tal desto mjukare gummi. Nordiska friktionsdäck ligger mellan 50 och 55, kontinentala är något hårdare, drygt 60. Dubbdäcken har ett shorevärde mellan 55 och 60.

» Testet av grepp i snöslask går i princip till som ett vattenplaningstest. Man kör in i en preparerad yta och accelererar. Hastigheten mäts vid fullt spinn och korreleras mot ett referensdäck.

» Efter avslutade vintertester skiljde dubbutsticket en del. Bridgestone stannade på 1,34 mm, Continental 1,41 mm, Gislaved 1,51 mm, Goodyear 1,62 mm, Michelin 1,48 mm, Nokian 1,68 mm och Pirelli 1,55 mm. Vid utvärderingen av istesterna gjordes en korrigering av resultaten som utgår från att 0,1 mm större utstick ger tre procent bättre grepp. Alla värden innebär efter justeringen att alla däck har utsticket 1,2 mm.

» Noteras bör att ett av dubbdäcken, Pirelli, tappade många dubbar på de två framhjulen redan vid testerna på snö. Sammanlagt försvann 100 dubb, 42 på vänster sida och 62 på högerdäcket. De andra däcken hade alla dubbar kvar. Däcken har hanterats på samma sätt från inkörning till sista deltest.

» Prisuppgifterna har vi hämtat från Vanadis Gummi i Stockholm (08-337017) och gäller ett däck inklusive moms utan montering och balansering.

Taggar: Däck,

Kommentarer

#1
2010-10-26 09:33

Jag vill tipsa om ett dubbdäck som inte är med i testet. Köpte förra vintern Nankang SW-7, ett däck som inte är bland de allra billigaste (runt 1100 sek), men fortfarande prisvärt. Dessa är jag mycket tillfreds med, fullt tillräckligt grepp och prestanda. Har tidigare även kört med ett lågprisdäck av märket "Sunny", även dessa gav fullt tillräckligt grepp för Svenska förhållanden och hastighetsbegränsningar. Billigt behöver inte betyda dåligt, man skall inte betala överpris enbart för att få ett "känt" märke.

#2
SiggeN
2010-10-26 09:58

Vem f-n betalar 1 100 kr för ett kinesiskt skräpdäck som ej är anpassat för nordiska förhållande när man för några hundra extra kan få ett kvalitetsdäck? Dessa skräpdäck borde förbjudas eftersom det riskerar människoliv. Snålheten bedrar som oftast visheten. Skrämmande!

#3
SiggeN
2010-10-26 09:59

Har man inte råd med ordentliga däck bör man låta bilen stå!

#4
Raymond K
2010-10-26 10:12

Gösta!
Är dessa Nanking SW-7 riktigt testade på bana för sina vinteregenskaper eller är dom bra bara för att du köpte dom? Alla vinterdäck kan kännas bra om man kör försiktigt och inte råkar ut för något men hur bra är dom i en krissituation? Jag skulle inte våga köpa annat än erkänt bra vinterdäck, dom är oftast värda sitt pris.

#5
2010-10-26 10:25

Raymond K: Nej, jag har inte sett något test med Nankang SW-7. Biltidningarna har en tendens att bara testa "dyra" kända märken. Hade varit mycket intressant att se tester med däck i de lägre prisklasserna. För mina behov fungerar Nankang ypperligt, har inget behov av att köra rally på bana. Märker för övrigt ingen som helst skillnad mot de "dyra" däcken och levererades med bilen orginal (Hankook tror jag).

#6
2010-10-26 10:25

Raymond K: Nej, jag har inte sett något test med Nankang SW-7. Biltidningarna har en tendens att bara testa "dyra" kända märken. Hade varit mycket intressant att se tester med däck i de lägre prisklasserna. För mina behov fungerar Nankang ypperligt, har inget behov av att köra rally på bana. Märker för övrigt ingen som helst skillnad mot de "dyra" däcken och levererades med bilen orginal (Hankook tror jag).

#7
SiggeN
2010-10-26 10:35

Nankang...

http://www.teknikensvarld.se/files/0822-test-vinterdack-2008.pdf

"Förbluffande dåligt", "sämst i sex av elva testmoment är förbluffande dåligt", "varför finns inga krav på vad ett vinterdäck ska klara av?"

#8
Raymond K
2010-10-26 11:35

Tack SiggeN
Efter att ha läst testet. Nankang NEJ tack.

#9
sweeny
2010-10-26 13:06

Gösta har inte kört av vägen, alltså är de bra... han behöver heller inte köra rally, men andra trafikanters misstag då? det kan väl vara bra att ha ett antal procent bättre än man behöver om man hamnar i en trafiksituation som du själv inte äger.
för 1100:- får man väl riktigt vettiga vinterdäck utan att behöva köpa kinadäck, helt ofattbart att köpa sån skit då.

#10
Raymond K
2010-10-26 15:52

Gösta!
Jag menade inte rally på bana. Jag menade att de skulle testas på avlyst bana så att man kan kolla om däcken är bra vid sladd eller vid panikinbromsningar och detta skall man väl inte testa ute på allmänna vägar bland övrig trafik.

#12
SiggeN
2010-10-26 21:51

Leifer...fantastiskt konstruktiv kommentar!

#14
Jag
2010-10-26 23:26

Vill du själv överleva och spara andra trafikanters liv, glöm kinesdäcken.
Har folk som kör på dessa självmordsdäck inget eget förnuft??

#15
2010-10-27 10:14

Synd att ni inte har med ett sommardäck också i testet. Det hade blivit en bra referens till friktionsdäcken. Som det nu är ser det kontinentala friktionsdäcket ut att vara det som är bäst på den vanligaste typ av vinterväg i södra Sverige, våt och torr asfalt.

#16
2010-10-27 12:20

Innan lagen om vinterdäck körde jag på sommardäck året om ...
Ska inte underblåsa betydelsen av bra däck men även ett lågpris-vinterdäck borde väl greppa bättre än ett, inte sällan slitet sommardäck.
Kan det vara så att det har gått lite hysteri i kravet på "det bästa" ... ?
Själv söker jag rekommendationer gällande komfort och pris i första hand ...
Ska man helt rata ett godkänt vinterdäck av lågpristyp bör man kanske likaså rata alla bilar utan "antisladd", airbags, snöskyffel och medföljande bilhjälm :o)

#18
S-E S
2010-10-27 17:18

Tänk vad man ska få läsa när en däckprovare vinklar resultaten! "Kör man lite för fort åker man helt enkelt av banan. Det sker inte när bilen har dubbdäck"!
Vad är det journalisten vill säga? Åker man inte av banan när man kör för fort med vinterdäck? Eller: Köp vinterdäck så åker du inte i diket? Med det resonemanget kan man lika gärna säga: Kör med sommardäck hela vintern därför att då går det så långsamt att om du kör i diket så sker ingen skada?

#19
Nithin01
2010-10-27 22:50

Det är "inga större" problem att köra med sommardäck i värsta tänkbara svenska vinterförhållanden.
Men detta förutsätter i min mening, som minst, att bilen är framhjulsdriven vilket oftast innebär att man samtidigt har en stor del av vikten fördelade över samma axel.
Är man dessutom fullt medveten om att man har låg friktion till underlaget så kan man planera och agera på sätt som man inte öht. inte behöver reflektera över om man har "det bästa".

Hur det sedan ev. artar sig om man lånar ut bilen och någon obekant kör eller om något annat händer som man helt enkelt inte tänkt eller planerat för vet jag inte.

Men vi prioriterar olika.
Vissa säkerhet andra komfort eller pris.
Jag säger inte att något är fel.

Men jag undrar om man gör på samma sätt med andra typer av val?
Brandvarnare, cykelhjälm (kanske till barnen)..
Och har vi samma krav om det kommer en elektriker och fixar lite hemma i kåken?
"Tja, det funkar för det mesta rätt bra.. Men tänk på och tänk på om ni gör så här eller om det blir såhär..."

?

Inte rättvist som jämförelse kanske? Vad vet jag?

Rata lågprisdäck per automatik?

Hmm.... Tja, det vill man ju gärna inte om man är snål och bättre än "slitna" sommardäck är det ju förmodligen utan att någon riktigt vet hur det förhåller sig.

*STRO:s krav är fö. fruktansvärt slappa och det som den svenske konsumenten blir hänvisad till är allehanda tester i fackpress och o vissa dagstidningar.

I nollvisionens anda anser jag att man bör se över detta på en helt annan nivå.
Men det blir problematiskt bland miljöivrare och EU-krav.
Men allt som allt blir allting FRUKTANSVÄRT otydligt!!!!

*STRO hänvisar enbart till tillverkaren när man efterfrågar anpassning av produkterna för olika klimat.
Är däcket enl. tillverkaren framtaget för kalla klimat så är det framtaget för kalla klimat och blir godkänt.
Det finns inga som helst krav på prestationer från produkten.
Det kan i princip vara två prestationsmässigt likvärdiga däck som man säljer som två olika produkter.

Men jag vet inte om det är det största problemet?
Att folk köper dåliga däck alltså...
Största problemet är förmodligen att folk inte köper nya däck när det är dags.
Man byter för sent vid säsongskiften och man chansar i allt för stor grad när man är osäker.

Att skjuta från höften är ingen konst.
Men kan man det så bör man samtidigt vara medveten om att alla inte kan det och att det blir ännu lättare att göra det om man är helt säker.

#20
Raymond K
2010-10-28 12:00

Nithin01
Spelar nog ingen roll om bilen är framhjulsdriven eller ej eller om du kör försiktigt. Om du kör med sommardäck på vintern och råkar ut för ishalka så har du ingen kontroll alls, och såna bilister vill man absolut inte möta i vintertrafiken.

#21
J.Hundt
2010-10-28 14:55

Det är verkligen svårt att välja vinterdäck! Dubbat eller odubbat? Vettiga kostnader! Ge 8500:- för en omgång vinterdäck är vansinne! Frågar man runt hos däcksförsäljare upptäcker man snart att priser skiljer inte med än marginellt!Bor man i södra Sverige, väljer man kanske odubbay, men ska man ta turer till Tokholm, kanske man behöver dubbat! Varför överhuvudtaget dåliga däck, ex. kinesiska eller koreanska, fäår säljas i Sverige är mig en gåta! Jaja, vad gör man?

#22
Dr Snuggles
2010-10-29 15:32

Skall nog ta däcktester med en nypa salt. Kolla in Teknikens Världs Vinterdäckstest 2009. Där vinner Conti TS830 över både dubbat och odubbade nordiska däck. Här i ViB döms det ut som undermåligt....

#23
Crister A
2010-10-29 17:40

Dr Snuggles:Men det är ju inte förbjudet att använda sin egen intelligens och förstå att TV:s test var bluff och båg.Prova själv om du kan på isigt väglag och du inser utan att vara Einstein vilket däck som passar bäst när det är som halast.Hakka 7 om du vill ha det bästa vinterdäcket när det är som halast.

#24
Dr Snuggles
2010-10-29 21:43

Christer A - Givetvis fattar jag att dubb är överlägset när det är isigt.
Det man kanske skall fundera över är hur olika tester viktar olika egenskaper. Samma sätt försöker ju kanske kunden finna "sitt" bästa däck.
Har själv alltid åkt dubbat och då mestadels Gislaved, har inte riktigt gillat Nokias ofta rätt bullriga dubbdäck, även om Nokian har varit mitt andra val. Skall för första gången nu prova att ha dubbfritt på egna bilen (och då faktiskt TS830). Beslutet att byta till dubbfritt grundar sig mest på att jag 9 dagar av 10 kör på våt/torr väg. Den sista och 10:de dagen får jag gilla läget och ta det lite lugnare. Vi får se, kanske är jag tillbaks på dubb nästa år.
Tänk vad säker trafiken vore om alla åkte på bra vinterdäck men körde som de hade slitna sommardäck.... Planering, håll avstånd....

#25
Crister A
2010-10-30 07:39

Dr Snuggles jag håller med dig om att bullret från dubbdäck är en stor minusfaktor, som nog gör så att många hellre åker dubbfritt.Jag har också haft Gislaved förut men nu gått till Nokian (dubbat alltså)och tycker inte dom bullrar mera.En dålig egenskap som Hakka 7 har mot dubbfritt är på torr asfalt.Men det är inte ofta asfalten är torr i saltlandet Sverige.Just nu när tempraturen är +10 grader så är ju vinterdäcken (dubb o dubbfritt)för mjuka.Men man kan ju inte byta fram och tillbaks mellan vinter o sommardäck,för nästa helg är ju vintern tillbaka igen tror dom på SMHI.

#26
Sebastian gs
2010-10-30 12:11

Jag köpte Nokian Hakka. 7 och är väldigt nöjd, jag bor i Stockholm men åker rätt så ofta norr ut. Fantastiskt grepp på snö, och precis som de skriver här så kan man tillåta sig att få sladd för att det är så enkelt att styra upp bilen igen. Det kunde jag inte med mina gamla friktionsdäck, fick ja sladd med dem var det kört. Och bullret tycker jag inte är så störande.

#27
Nithin01
2010-12-03 23:37

Raymond K
"Spelar nog ingen roll om bilen är framhjulsdriven eller ej eller om du kör försiktigt. Om du kör med sommardäck på vintern och råkar ut för ishalka så har du ingen kontroll alls, och såna bilister vill man absolut inte möta i vintertrafiken."

"Nog"..

Du vet alltså inte...

Prova själv innan du svarar.

#28
Enhake
2010-12-06 20:30

Är det någon som kan skillnaden mellan Nokian Hakka 2 (2010 modell) och Hakka 7 ?
Hakka2 är ca 1500-2000 SEK billigare (för 4 st) så jag undrar om det är värt att satsa 2000 extra på Hakka 7.

#29
4WD i 4wd förhållanden
2010-12-07 12:54

Det lustiga med sverige är att alla tycks föredra "gubbilar" och tjafsar sedan mom vilket som är bäst, fram eller bakhjulsdrift!!
När det i ett land som har 8månade vinter, ofta kalla, snöiga och med svåra förhållanden.. endast skall bestå av 4 hjulsdrivna bilar...

En 4-hjulsdriven bil är alltid att föredra i svenska förhållanden... Med permanent 4-hjulsdrift, inget sketet halldex trams...

#30
AnjaB
2010-12-27 13:08

Jag är mycket nöjd med mina nya vinterdäck Nokian Hakka 7.

#31
kent agent
2011-02-17 17:18

Tycker man att Kinajunkdäcken är bra så har man ej provat riktiga vinterdäck typ Nokia

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.