Nästa artikel
Bilfrågan: Vilka problem kan RME orsaka?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vilka problem kan RME orsaka?

Publicerad 6 december 2012 (uppdaterad 8 maj 2014)
"Ni skriver att RME kan ge problem. Vilka problem, vilka indikationer och hur kan jag undvika dom?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
I Vi Bilägare nummer 13/2012 skriver Bengt Dieden (se högerspalten) lite kryptiskt att RME kan ge problem i kombination med Eolys-rening. Har du sagt A får du säga B. Vilka problem, vilka indikationer och hur kan jag undvika dom?

Jag har en Ford C-Max 1.6 som rullat 7 500 mil och som jag tankat hos OK ända sedan 2008. Borde jag byta mack? Är alla dieselkvaliteter utan RME bättre för min bil? Vilka oljebolag ska jag tanka hos?

Tommy Lindberg

SVAR:
Hos Volvo och Ford, med Eolys-inblandning i bränslet, har man kunnat iaktta att bilar som körs lite kan drabbas av driftstörningar. Dessa märks genom att motorn börjar gå dåligt eller inte alls. Hela bränslesystemet måste då rengöras och flera komponenter bytas vilket är ett omfattande och dyrt verkstadsarbete.

Problemet finns beskrivet i ett servicemeddelande hos Ford från den 22 juli 2009 där det rekommenderas användning av en tillsats för att förhindra oxidation och åldrande av bränslet. RME kan finnas i dieseln hos de flesta leverantörer.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Så skrev Vi Bilägare:

Miljöns pris
För att minska oljeberoendet och koldioxidutsläppet ser vi alltfler nya bränslen. De saluförs inte alltid som nya utan som de gamla tillverkade enligt nya recept. Tanken är god men det är inte alltid problemfritt för bilisterna att använda den nya cocktail som erbjuds på mackarna.

För bensin är det hittills bara etanol som är det nya "additivet" men mängden varierar. Snart har även Sverige tio procents inblandning vilket ger problem för vissa äldre bilar och många motorcyklar.

För diesel kan vi här bredvid läsa om tallolja som vid sidan av RME utgör biodelen av bränslet. RME har visat sig kunna ge allvarliga problem i motorer där Eolys används för att rensa partikelfiltret. I synnerhet gäller detta bilägare som agerar miljövänligt och kör lite.

Kruxet är att när skadan uppstår är ofta biltillverkarens garanti utgången och bränsletillverkarna lutar sig mot att bränslet uppfyller normerna.
Vem betalar? Jo bilägaren. Att agera miljövänligt har ofta ett pris, frågan är bara hur högt.

Bengt Dieden, Vi Bilägare 13/2012

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-12-06 14:57
Uff.

Vem ska stå för denna kostnad ? Försäkringsbolag. de som levererar denna diesel med RME eller staten som tvingar bolagen att blanda i tallolja m.m.

#2 • Uppdaterat: 2012-12-06 15:05
vafalls

Som vanligt har tydligen BD inte läst hela frågeställningen. Är alla dieselkvaliteter utan RME bättre för min bil? Vilka oljebolag ska jag tanka hos?

#3 • Uppdaterat: 2012-12-06 18:03
S-E S

Jag hade stora problem med OK´s och PREEM´s diesel. Spridarna funkade inte bra och efter en "spridarrengörningskur" (STP) var störningarna snart tillbaka. Ny spridarrengörning och koll i bensinbolagens produktspecifikationer. Kom fram till att Statoil hade den mest "hälsosamma" dieseln för min motor och har sedan dess (ca 5 månader) inte haft störningar. Jag kör en KIA cee´d. Det är möjligt att det inte funkar lika bra på andra dieslar, eller att vissa dieslar går utmärkt på OK och PREEM.
Pratade med verkstaden och de svarade diplomatiskt. "Det finns diesel och det finns DIESEL.

#4 • Uppdaterat: 2012-12-06 20:09
Peugeote-Pär

Jag tankar väldigt mycket på Shell numera, eftersom OKQ8 har skit diesel när dom blandar i 27% biodiesel...

#5 • Uppdaterat: 2012-12-06 21:07
Mythbuster

Peugoete-Pär Eu lagarna och dieselstandarden ger bränslebolagen möjlighet att blanda upp till 7% RME i dieseln. Inte mer. Den dieseln som finns på OKQ8, Statoil och Preem är någonting helt annat. Då handlar det om hydrerade kolkedjor. Alltså i princip konstgjord diesel med biologisk bas. Har man inte någon speciell förkärlek för fossila bränslen är dessa ett mycket bra alternativ.

#6 • Uppdaterat: 2012-12-06 21:46
Peugeote-Pär

Det har du rätt i, det är en konstgjord diesel så nog blir den renare men undrar hur bra motorn mår i längden av den... Tycker då bilen drar lite mera bränsle med "fusk" dieseln.

#7 • Uppdaterat: 2024-05-13 23:49
Gäst (ej verifierad)

Med min VW Lupo 3L, årsm. -02, kör jag med 100% RME, sommar som vinter och det funkar hur bra som helst! ; )

#8 • Uppdaterat: 2012-12-07 08:27
Gunnar 44

Det är inte bara RME som kan ställa till problem för dieselägare. All diesel som används i Sverige har en förmåga att bilda ett mossliknande slem. Detta har åtminstone jag råkat ut för på min gamla traktor som jag använder vid snöröjning. Sommartid står traktorn och används inte.
Av en mackägare fick jag rådet att tappa ur all diesel innan jag ställde undan traktorn. Sedan dess har jag inte haft några propblem, men jag glömde bort att tappa ur dieseln förra året, och se, jag fick återigen samma problem som tidigare.
Jag tror helt enkelt att man inte ska ha en iieseldriven bil om man kör lite, och om man ser tilll ex taxi, har inte de samma problem med dieseln om privatbilister. Även detta har verifierats av de verkstäder jag pratat med.
Jag tror helt enkelt att Svensk diesel har dålig kvalitet, mer än att RME skulle vara boven i dramat.

#9 • Uppdaterat: 2012-12-07 13:05
S-E S

Peugeote-Pär, Shell säljer den "renaste" dieseln med minst tillsatser, normalt endast ca 4.7 % FAME. Enligt min bils instruktionsbok (KIA) får dieseln innehålla max 5 % FAME/RME så egentligen får jag endast köra på Shell.

Tillsatsen av Statiols hydrerade biologiska olja, som snarare är att jämföra med gasolja, ger oljan ett mycket högre cetantal än de andra oljorna vilket gör att motorn startar lättare i kyla och går mycket jämnare. Dessutom finns en tillsats som håller spridarna rena. Har inte märkt någon ökad förbrukning, endast mera "njutbart" dieselljud.

Det "mossliknande slemmet" som Gunnar 44 talar om ska enligt vad som har berättats för mig vara algtillväxt när halten av vissa biologiska oljor blir hög. Det finns emellertid tillsatser som tar kål på algerna att köpa för de som kör på "matolja".

#a • Uppdaterat: 2012-12-08 10:37
Peugeote-Pär

Är kanske bra att blanda då? Shell har ju den bästa dieseln och OKQ8 den renaste och gör en fin gång på motorn, då tar jag det bästa från båda och kör 50-50 så blir det fin fint :)
Ska vid tillfälle köra 100% på båda sorterna och se vilket bränsle som drar mest.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.