Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Måla över sensorerna?

Bilfrågan: Måla över sensorerna?

Bilfrågan

"Jag undrar kort och gott om det går att måla över sensorerna för backvarnare? Påverkas funktionen?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Jag undrar kort och gott om det går att måla över sensorerna för backvarnare? Vissa nya bilar har ju svart plast långt upp på bakre stötfångaren, något som jag inte tycker är särskilt snygg om än så praktiskt.

Om jag då lackar nedre delen så täcks även backvarnarsensorerna över. Påverkas funktionen av detta? Andra bilar har ju lackade sensorer? Blir glad över ett ja-/nejsvar och helst inte ett rådgivande "undvik detta".

Johan
SVAR:
Det korta svaret är ja. Det mer rådgivande är att inte lackera för mycket då känsligheten minskar beroende på lackskiktets tjocklek.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2012-12-04 10:26

Så här står det i Volvos monteringsanvisningar för parkeringsassistans:

"Lackera sensorer och hållare med färg i samma färgkod som bilen. Använd färg som Volvo rekommenderar. Lackera maximalt två lager."

"Viktigt! För många lager lack kan resultera i att funktionen helt eller delvis försvinner"

Precis som Bengt har svarat med andra ord!

#2
2012-12-04 13:31

En bekant var mindre glad då han upptäckte att hans sensorer slutat att fungera efter att stötfångaren bak hade lackerats om,..man kunde ju tro att lackeraren skulle ha nödvändig kunskap om detta?

#3
2012-12-04 15:30

Måste man ha en? Dagens bilar verkar ju byggda för folk med samma mentala kapacitet som en efterbliven skorpion.

#5
2012-12-05 00:06

Mitt problem är att jag ser en trend i samhället i stort.

Datorers operativsystem blir sämre, nu har vi W8 med en massa färgglada blobbar som tar ifrån användaren kontrollen av datorn på hårdvarunivå.

Vi har telefoner med meningslösa interface.

Vi hade i dataspelsbranschen under tidigt 2000-tal spel som skapade virtuella världar med ett komplett simulerat ekonomiskt system. Nu har vi vacker grafik men spelen är ytliga och simpla.

Vi har bilar som uppenbarligen skall köra sig själva därför att folk är för lata för att lära sig köra.

Ungdomar (jag har jobbat på bibliotek) klarar i nionde årskurs inte av att läsa en normal bok som de får i uppgift att göra utan väljer böcker som rekommenderas åt 10-åringar.

I engelskspråkiga länder finns det ett uttryck för det "dumbing down to the lowest common denominator"

Glöm växthuseffekten, krig eller annat. Mänsklighetens undergång blir detta.

Om 60 år sitter folk i sina robotbilar, kollar på Facebook v.92.1 eller XfactorX där folk tävlar med att trycka på rosa knappar med tom blick och lite dreggel i mungipan.

#6
2012-12-05 09:17

Människan blir inte dummare utan precis tvärtom men sen kan man ha synpunkter på att våra barn missbrukar vårt språk och knappt kan multiplikationstabellen.
De kommer dock ändå att klara sig bra och vara betydligt mer "multitasking" än äldre generationer.
Undantaget blir kanske om all el försvinner till följd utav krig eller naturkatstrofer men under sådana omständigheter har även vi som kan fickparkera svårt att överleva.

Det är tufft att gå emot teknikens framfart och kanske är det inte heller meningen? :)

#7
2012-12-05 10:44

Äsch, vem behöver parkeringssensorer? Det finns ju vitriner som man kan se hur nära man kommer...

#8
2012-12-05 10:50

Med trenden idag som är allt mindre och mindre rutor på bilarna så är backsensorer och parkeringshjälp helt nödvändigt. Eller så får man ha en passagerare med flaggor som hjälper en.
Sedär bilbranschen har återigen tagit fram elektroniska finesser och sedan byggt bilarna på ett sätt så att vi inte kan undvara dessa nya tekniska finesser.
De är verkligen smarta bilfabrikanterna.

#10
Sture H
2012-12-05 12:20

Jag kan bara instämma med FZR600R eller vad han kallar sig. Detta är skrämmande.

"Om 60 år kollar folk på XfactorX där folk tävlar med att trycka på rosa knappar med tom blick och lite dreggel i mungipan." Låter dock mer som dagens människor som tittar på Dobidoo än framtidens...

#11
2012-12-05 12:48

Jag har läst flera intressanta böcker i ämnet, att dagens ungdomar är bättre på multitasking och intelligentare rent allmänt är en ren myt som skapats, inte av ungdomarna själva utan av media.

#12
Sture H
2012-12-05 12:51

FZR600R: Helt rätt har du i det.

#14
2012-12-05 20:18

Ja det var det och det är inte ens så länge sedan, någonstans i början av 2000-talet började trenden vi ser nu. Varför vet jag inte men det är ingen slump att det sammanföll med dokuskitens intåg. Varför bli läkare, ingenjör eller vanlig hederlig knegare när man kan bli någon genom att vis upp sin bristande intelligens på TV. Om dessa var en del av orsaken eller tvärtom ett av många symptom på ett underliggande fel vet jag dock inte.

#15
Sture H
2012-12-06 08:33

FZR600R, roligt. Även jag känner så att allt förändrades i början av 2000-talet.
Även annat i samhället blev stelare och kallare då. Det mysiga och personliga försvann. Kolla bara på tv-program, musik, människor eller vad som helst.
Bry dig inte om Crister, han är alltid sådär mot alla...

#16
2012-12-06 08:34

Sture skrev
"Bry dig inte om Crister, han äro alltid sådär mot alla..."
Med betoning på "äro" så får jag väl säga Hejsan Uno, kul att se dig.

Och strax efter att jag skrev detta så ändrade Uno "äro" till "är" :-)

#17
Sture H
2012-12-06 09:10

Nej, jag ändrade på det strax innan. Jag slant med tangenten. Eller för att vara ärlig så skrev jag äro för att skojja med Crister eftersom han misstänkt att jag är Uno men ångrade mig då jag inte vill att folk ska tro att jag är Uno.

Jag är seriös och kommenterar ämnet i artiklarna, den gamle Uno är borta nu.
Här ska man vara mogen och som du och jag, diskutera artiklar och lite däromkring. Inte tjata om sin fruga. Det ger inget. Och även om folk misstänker att jag är den gamle Uno tänker jag inte byta nick för att dölja det, en massa nickbyten retar ttydligen bara folk. Jag tänker inte ens lägga mig in i diskussioner som behandlar ämnet ifall jag är Uno eller ej. Det är historia nu. Inte heller kommer jag dra till med fler små lögner för att jag ska verka olik Uno. Jag är mig själv.

Förövrigt Hackenbush, detsamma. Kul att se dig! Och jag har önskat dig lycka till i din roll som moderator, du är verkligen rätt person till detta och en frisk fläkt.

#18
Leif Larsson
2012-12-06 09:35

Sture H, om du nu inte är Uno! Varför lägger du så mycket "krut" för att övertyga oss om att du inte är Han?

#19
Sture H
2012-12-06 10:02

Vill man att folk ska tro att man är Uno menar du, att du inte försöker dig på det...
Men han är historia nu, den tiden är över. Slutdiskuterat.
Sture H är äldre än något av Unos konton som jag maximalt hade kvar i några timmar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.