Nästa artikel
Bilfrågan: Tillåten parkering – eller inte?
Bilfrågan

Bilfrågan: Tillåten parkering – eller inte?

Publicerad 29 november 2012 (uppdaterad 29 november 2012)
"Direkt efter skylten, vid infarten till P-platsen, stod en skylt med förbud mot parkering. Vad gäller egentligen?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Tack för en intressant tidning. Jag är prenumerant sedan många år tillbaka och trivs riktigt bra tillsammans med Vi Bilägare.

Vill gärna dela med mig av en märklig skyltning jag såg i somras. Vi var i Östergötland på besök. På vägen mellan Vreta Klosters kyrka och Bergs slussar fanns en pendlarparkering med tydlig upplysning om vart man skulle köra för att parkera bilen.

Problemet var bara att direkt efter skylten, vid infarten till P-platsen, stod en skylt med förbud mot parkering. En aning förbryllande. Vad gäller egentligen?

Morgan Alinder, Pixbo

SVAR:
Områdesmärket (som förut kallades zonmärke) med P-förbud innebär att man endast får parkera där det framgår av utmärkningen att parkering är tillåten. Visst kan det se förvirrande ut men märket "Pendlarparkering P" säger inte att parkering är tillåten just där utan är en vägvisare, som visar vägen till parkeringsplatsen.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om skyltningen på bilden?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-11-29 09:53
saabnisse

Det är ju riktigt, men nog verkar det korkat med förbudsmärket där.
Det är nog många som blir fundersamma när det ser det.

#2 • Uppdaterat: 2012-11-29 11:24
W1F1

Det är väl inget konstigt med en parkeringsplats inom en P-förbudszon. Jag antar att skylten som syns bakom områdesmärket är en P-skylt med en pil åt vänster. Där får man i så fall parkera sin bil, inom P-förbudszonen.

Om det saknas P-skyltar så har bilarna på bilden parkerat fel.

#3 • Uppdaterat: 2012-11-29 12:57
Hackenbush

Detta har jag inte sett förut men en skylt som säger "parkering förbjuden utanför markerat område" är ganska vanligt

#4 • Uppdaterat: 2012-11-29 13:49
KaptenOberkommando

Jag blir inte klok på Bengts formulering "Visst kan det se förvirrande ut men märket "Pendlarparkering P" säger inte att parkering är tillåten just där utan är en vägvisare, som visar vägen till parkeringsplatsen". Men om nu skylten "Pendlarparkering P" visar in till grusplanen och det bara är grusplanen där och ingen ytterligare väg som leder till något annat parkeringsområde, måste det väl vara korrekt att parkera där bilarna redan står? Eller?

#5 • Uppdaterat: 2012-11-29 16:16
unclebans

Tycker inte heller det är så konstigt med skyltningen. Ganska klart om du frågar mig. Pil in vart man ska köra för att hitta pendlarparkeringsplatser. Sen en skylt som visar att man endast får parkera inom markerade områden. Var är oklarheterna?

#6 • Uppdaterat: 2012-11-29 19:11
stressulf

tja det er jo Sverige inte sjuk bara svensk

#7 • Uppdaterat: 2012-11-29 23:51
Stene

Jag tycker som Morgan Alinder, Pixbo...en aning förbryllande...minst sagt.

#8 • Uppdaterat: 2016-05-15 20:16
VW Polo 2012

Hej W1F1, Jag tror så här, titta till höger om skylten så ser man en bakvänd skylt lite längre bort som förmodligen är en lika dan som man ser från andra hållet. Dom vill helt enkelt inte ha några som parkerar i böjen, för efter den sista skylten ser man ju att det står bilar helt juste skulle jag tro.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.