Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Skyltar på båda sidor vägen?

Publicerad 21 november 2012 (uppdaterad 21 november 2012)
"Vilka regler är det som gäller? Ska det sitta skyltar på båda sidor av vägen när hastigheten förändras?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Sedan nya hastigheter i tätort har införts har jag funderat på vilka regler som gäller. Jag har fått lära mig att vid en hastighetsförändring ska skyltar sitta på båda sidor av vägen.

I min kommun sitter det endast en 30-skylt på höger sida i alla bostadsområden då hastigheten sänks från till exempel 40 och 50. Likaså när man åker ut ur villakvarteret.

I grannkommunen däremot har jag sett att 30-skyltar sitter på båda sidor vid en sänkning av hastigheten. Vad är egentligen rätt?

Adde

SVAR:
Om man följer en väg och hastighetsbegränsningen ändras på den vägen ska det utmärkas med vägmärken som anger den nya hastigheten på båda sidor av vägen.

Om man svänger i en vägkorsning och då kommer in på en väg med annan hastighetsgräns räcker det med ett märke på högersidan. Då har man ju själv tagit initiativ till att välja en annan väg och då faller det sig naturligt att man tittar särskilt efter vilka anvisningar som gäller på den nya vägen.

Hastighetsmärken som man sätter upp som påminnelse när samma hastighetsgräns gäller längre sträckor på landsväg sätts enbart upp på ena sidan av vägen.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om hastighetsskyltningen?

Kommentarer

#1 • 21 november 2012
Roy J

Att döma av det insändaren skriver så blir det bakläxa för kommunen!

#2 • 28 november 2012
A BE-kort

Det är extra viktigt att skyltarna sitter på båda sidor utifall vägen är 2-filig eller mer. Annars kan man ju missa den vid en omkörning av buss t.ex. Detta kan då användas som försvar om man blir stoppad av "sheriffen" för fortkörning.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.