Nästa artikel
Bilfrågan: Varvräknaren behövs!
Bilfrågan

Bilfrågan: Varvräknaren behövs!

Publicerad 10 september 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
"Varvräknaren behövs. Inte för bilens skull som ni skriver i nummer 7/10 - men för många förares skull." Vi Bilägare svarar.
Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

KOMMENTAR:

Varvräknaren behövs. Inte för bilens skull som ni skriver i nummer 7/10, men för många förares skull.

Det finns tusentals förare som har nedsatt hörsel och för dem är varvräknaren i dag ett mycket viktigt instrument för ekonomisk och säker körning.

En modern bil saknar vibrationer från motorn och är så tyst att en person med nedsatt hörsel inte hör varvtalet. För oss är varvräknaren ett måste.

Så jag hoppas att man inte tar bort denna "statuspryl" på nya bilar med manuell växellåda. Den är faktiskt ett helt nödvändigt instrument för många.

Dan

SVAR:
Du har naturligtvis helt rätt i detta.

Visserligen har moderna motorer varvtalsreglering mot övervarv men för att köra ekonomiskt är varvräknaren ett utmärkt hjälpmedel. Tack för synpunkten!

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om varvräknarens vara eller icke vara?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-09-10 10:31
Jägaren (ej verifierad)

Jag är antagligen oinformerad i ärendet, men får man ens köra bil med nedsatt hörsel? Och var går i så fall gränsen för när det blir otillåtet?

#2 • Uppdaterat: 2010-09-10 10:37
bruno (ej verifierad)

Ja det är väl klart man får, varför inte?? om det skulle vara för att man inte skulle höra den andra trafiken skulle ju kralliga stereoanläggningar i bilarna också vara förbjudna. när man spelar så plåten buktar och avgassystemet skallrar lär man ju inte höra om nån tutar på dig... Det är nog blind du tänker på;-)

#3 • Uppdaterat: 2010-09-10 10:38
Gösta (ej verifierad)

Det brukar stå i instruktionsböckerna vilken hastighet som är lämplig vid varje växel. Samt att markeringar brukar finnas på hastighetsmätaren. Således kan varvtalsmätaren nödvändighet även fortsättningsvis ifrågasättas. Tycker dock att varvtalsräknaren är en av de vettigaste "onödiga" elektronikgrejer som finns i dagens bilar. Det är värt den ökade risken för elektronikfel.

#4 • Uppdaterat: 2010-09-10 10:57
q (ej verifierad)

Totalt onödigt! Folk som behöver varvräknare ska inte sitta bakom ratten!!

#5 • Uppdaterat: 2010-09-10 12:03
Tommy (ej verifierad)

Q: Då blir det nog inte många kvar i formel 1.

#6 • Uppdaterat: 2010-09-10 12:17
mctar (ej verifierad)

De flesta kan köra bilen utan varvräknare, men kör man den rätt? Kör en bil med växlingsindikator så märker du snabbt hur "fel" du (Q) kör.

#7 • Uppdaterat: 2010-09-10 12:53
Marcus L (ej verifierad)

Visst går man en del på ljudet när man byter växel, men jag tycker också att man känner en hel del i bilen från motor och växellåda, hur den reagerar på olika varvtal. På något sätt säger mig detta mer om när det är dags att växla.

#8 • Uppdaterat: 2010-09-10 14:43
Sonettracer (ej verifierad)

Alla har väl hört när någon äldre bilförare rusar motorn något alldeles förfärligt t ex när de parkerar. Man undrar om de inte har någon som helst koll på vad de sysslar med. När så min egen far började göra likadant gick det upp ett ljus för mig. Det är ju för att han inte hör motorn längre... Hans kunskap om att köra bil är definitivt inte felet. För många år sedan lärde han mig att så gör man INTE! Han har dessutom många års erfarenhet som tävlingsförare etc. Det är alltså hörseln som är boven i dramat i kombination med modern bil med god isolering mm.

#9 • Uppdaterat: 2010-09-10 14:57
Gustav (ej verifierad)

Den bästa bilen för förare med kraftigt nedsatt hörsel är en bil med automatlåda.

#a • Uppdaterat: 2010-09-10 15:58
street racer (ej verifierad)

Jag använder den flytligt, ca 5500 varv + nästa växel (bilen drar inte så mycket efter 5500 varv då det är en turbo med 460 hk :), utan den skulle jag nog paja mycket av det dyra som finns där under...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.