Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Smart med förbesiktning?

Bilfrågan

"Jag funderar över de bilmärken som skickar ut erbjudande om gratis förbesiktning. Smart grej för att hålla en bra statistik?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
Jag funderar över de bilmärken (ofta asiatiska) som skickar ut erbjudande om gratis förbesiktning inför den riktiga besiktningen.

Detta måste ju vara en mycket smart grej för att hålla en bra besiktningsstatistik.

Skulle ni inte kunna redovisa vilka bilföretag som gör detta och se om det finns en koppling mellan bra statistik och förbesiktning?

Thomas Karlsson

SVAR:
Denna typ av erbjudanden kommer i allmänhet från enskilda återförsäljare och inte från bilimportörerna.

Naturligtvis kan det hjälpa upp statistiken hos Bilprovningen även om det inte är huvudmotivet.

Största anledningen till "förbesiktning" är att skaffa mer jobb åt verkstaden som säkert hittar mer fel på bilen än vad Bilprovningen skulle ha gjort.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om förbesiktning?
Taggar: Bilfrågan
Bilfrågan: Smart med förbesiktning?

Kommentarer

#1
Gösta
2010-09-13 09:48

Bengt har helt rätt. Förbesiktning är ett sätt för verkstaden att "hitta" mer jobb. Man fantiserar helt enkel fram problem på bilen, som kunden snällt betalar för att få åtgärdade. Uppfinningsrikedomen är stor i verkstadsbranschen.

#1
Saabnisse
2010-09-13 10:46

Jag har en granne som fick ett erbjudande om gratis förbesiktning av sin gamla (men riktigt fina) 760.
Märkesverkstan hittade en mängd fel varav flera var så allvarliga att man rekommenderade att han ställde bilen kvar.
Bl.a. var bromsen ur funktion på ett bakhjul och handbromsen obefintlig.
Glapp i styrleder osv,
Verkstan hade ingen tid förrän om två veckor och eftersom han hade tid hos BP tre dagar senare och behövde bilen äkte han därifrån.
Hos BP blev det blankt papper och beskedet "en utmärkt bil"!
Han visade protokollet från verkstan och besiktningskillen bara skakade på huvudet.
"Just det däe kollar vi noga, speciellt på automater, det är inga fel"
Skojarverkstad!

#1
Fordonsutvecklaren
2010-09-13 11:16

Toyota har ju länge kört med förbesiktning i stor skala. Ett smart drag måste jag säga, då det säkerligen "tar bort" många små anmärkningar hos bilprovningen, tex. trasiga lampor, dåliga bromsar, avgasvärden osv...
Verkar som även andra märken börjat fatta att denna metod är effektiv, då allt fler andra även erbjuder förbesiktning.
Och nog tror jag att det påverkar statistiken åt positiva hållet...

#1
Janne
2010-09-13 11:32

Min Toyota Avensis 2006:a kallas alltid in på förbesiktning på Toyotaverkstad där de ibland byter bromsar, leder, lampor etc. Ibland även andra fel. Jag tycker att det är bra eftersom annars måste Toyotan ombesiktigas och det är både dyrt och onödigt!

#1
Lars A
2010-09-13 11:46

Förbesiktning luktar mygel lång väg.
Janne: enstaka trasiga lampor ger väl ingen ombesiktning och är det bromsar eller leder så släcker verkstaden tvåorna åt dig.
Intressant förresten att du behövt byta så mycket på bara fyra år. Mörkertalet över Toyotas kvalitet kanske är stort?

#1
Jägaren
2010-09-13 11:49

Jag har sagt det förr och säger det igen: Förbesiktningarna måste stoppas genom en lag - de skall helt enkelt förbjudas. Endast då kan vi konsumenter få en säker statistik om hur det verkligen ligger till med den kvalitet som Bilprovningen mäter fram. Som det är nu tycks ju vissa bilar vara "bättre" än andra när de med största säkerhet inte skulle vara det. Jag har ju hela tiden hävdat att Toyota - som är mästare i den här disciplinen - felaktigt tros vara så felfria som statistiken så missvisande visar.

#1
janne
2010-09-13 13:29

Lars A:
Visst min Toyota Avensis kombi 06:a är inte helt felfri men man måste beakta att den gått snart 6500 mil så det är inte så konstigt att man byter lite "smått och gått" på den. Jag kommer att fortsätta åka på gratis förbesiktning iallafall! Vilken bil är felfri?

#1
janne
2010-09-13 13:30

Ursäkta har stavat "smått och gott" alldeles knasigt...

#1
Passe
2010-09-13 14:26

Där jag bor har Volvo (=Asiatiskt märke eller?) haft det i säkert 20 år nu. Hur det är med andra vet jag inte, men det är som sagt ett sätt att få mer arbete.

#1
Kilroy
2010-09-13 14:54

Om man betraktar 6.500 mil som en anledning till småreparationer så tål man rätt mycket. Min MB är nu på väg mot 9.000 och jag betraktar den som ny.
Har hittills bytt en strålkastarlampa (själv). I övrigt skulle jag se det som rätt så mediokert om fel kom fram på den sträckan.

#1
JohanL
2010-09-13 16:24

Janne
Byta bromsar på 6000 mil. Det var ganska snabbt utslitet. Jag hörde senast förra veckan att Kia bytt bromsar på garanti för att de bara höll 7000 mil.

#1
Linde
2010-09-13 18:09

Slött Vi bilägare!!!!!
Frågeställaren kom med det bästa förslaget på en mycket intressant undersökande artikel jag sett på länge.
Jag vet att (precis som övriga kommentarer bekräftar) tex. Toyota har kört med detta länge. Informationen kommer från en bilbesiktare som berättade det för ca fem-sex år sedan bara kort därefter fick jag själv ett erbjudande om "gratis förbesiktning" gällande en Audi eller Volkswagen och tänkte att nu har de också förstått galoppen. I detta fall kan det ju dock ha varit en enskild återförsäljare som gjort det på eget bevåg. Men i fallet Toyota är det en medveten strategi.
Detta är något för en biltidning att grundligt undersöka: Vilka märken gör så och hur länge har de gjort det och sedan jämföra med felstatistik!

#1
robert
2010-09-13 19:27

Jag har själv en toyota avensis och har aldrig blivit erbjuden förbesiktning. Det är fult att ljuga som ni gör grabbar.

#1
Krille
2010-09-13 19:37

Där jag bor kostar förbesiktning på Toyota 400 kronor och Mazda 350, däremot är det gratis på min Audi och jag vet att Renault har gratis förbesiktning. Att det bara skulle vara asiatiska bilar håller inte. Min granne fick gratis förbesiktning på sin 01 Mercedes, vilket resulterade i rostlagning för drygt 20000 kronor, men det är väl mera en parentes.

#1
Micke
2010-09-13 20:23

Kört 11 000 mil, verkstaden bytte bromsbelägg runt om vid stor service efter 10 000. Helt OK, de hade nog inte klarat 2 500 mil till.
Jag begär alltid förbesiktning om servicetilfället passar med besiktningstillfället. Hittills inga anmärkningar, varesig på förbesiktning eller bilprovningen.
Kör BMW 3xx Automat från 2004. Servar på Bavaria Stockholm i Solna.

#1
Micke
2010-09-13 20:24

Förbesiktning har hittills varit gratis isamband med större service på Bavaria.

#1
Johan
2010-09-13 22:42

körde toyota tidigare och dom skickar ut erbjudanden om förbesiktning och en massa andra bra erbjudanden. Audi har inte varit lika snälla med erbjudanden. roligare att köra audi men dyrare och toyota håller jag högt för försäljare garantier osv..men dom måste komma med snyggare bilar.

#1
lubos
2010-09-14 01:23

Rätt använt av seriösa bilföretag ger det kunden mindre bekymmer och ett trevligare bilägande!
Många bilägare är fullständigt ointresserade av "det tekniska" och sparar då tid och besvär med förbesiktningen eftersom bilen då alltid bör klara myndigheternas kontrollbesiktning.
Dessutom kan sådana bilägare få varning för dyra fel som är på gång och bör åtgärdas i tid, t ex byte av kamkedja( finns faktiskt havererande kamkedjor) som kan spara tiotusentals kronor!

#1
Linde
2010-09-14 13:11

Enligt besiktningskillen (och jag vet inte om han hatade Toyota "Real men don´t eat sushi" ni vet!) Så hade Toyota hållt på med förbesiktning ett bra tag och det var som sagt 6-7 år sedan det förtäljdes. Troligtvis har de andra lärt sig att det är bra för att det går att tjäna pengar på samt förbättrar statistiken. Men det finns bara ett sätt att ta reda på detta så slipper man att den ena blivit erbjuden förbesiktning på det märket och den andra inte o.s.v Det är att göra en undersökning om det! kanske någon seriös biltidning som gör det så småningom...

#1
Lasse
2010-09-14 15:04

Jo då, för ett antal år sedan genomgick min SAAB 900 en s k förbesiktning varvid konstaterades att ett framhjulslager måste bytas, ev även båda. Jag avvaktade med reparationen och kontaktade en annan mindre verkstad som inte hittade något fel på lagren. Bilen har nu gått ytterligare 15 000 mil och framhjulslagren är fortfarande utan anmärkning. Har mekanikerna provision på reservdelarna?

#1
Pelle
2010-09-14 21:55

Jag kör Toyota sedan 2004 och blir alltid dvs varje år erbjuden sk "förbesiktning" isamband eller strax innan besiktning varvid det byts det som behöver bytas och det tycker jag är en bra service som Toyota i Stockholm har! Fler bilmärken borde följa Toyotas "förbesiktningserbjudande"! Jag har bytt en del delar men ALDRIG fått en enda anmärkning på besiktningen. Bilen har nu rullat knappt 8000 mil. Jag blandar dessutom i ca 20 liter etanol, E85, i besinen så att jag kör lite miljövänligare. Det är enkelt att "blandtanka" töm i ca 20 - 30 liter etanol och resten bensin. Pumparna står ju dessutom bredvid varandra.
Läs www.etanol.nu

#1
Saabnisse
2010-09-15 11:51

Pelle, jag har kört min senaste Saab betydligt längre än dina 8000 mil och jag har ännu inte behövt byta några delar.
Jag förstår inte de som är så korkade att de går på dumheterna med förbesiktning.
"Vi gör samma kontroller som Bilprovningen" raljerar bilverkstäderna.
Då så, varför i hela friden ska man då först åka till verkstan och riskera att få betala för åtgärder som inte behövs?
Det är ju avsevärt bättre att först åka till Bilprovningen och därefter till verkstan om det behövs, då får man ju verkligen en garanti på att det enbart är de nödvändiga reperationerna som man behöver betala för.

#2
2014-12-17 15:53

Hade Toyota innan, och varje år kom det förbesiknings erbjudande för 400 kr. Nappade aldrig på dessa erbjudande och bilen rullade igenom varje år utan problem. Andra bilmärken jag ägt har inte skickat ut något sådant erbjudande.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.