Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Sanningen om bilprovningen?

Bilfrågan: Sanningen om bilprovningen?

Bilfrågan

"Var det nuvarande regeringen som till varje pris ville avreglera bilprovningen?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Ni har skrivit om avregleringen av bilprovningen. Skribenten hade synpunkter från Finland där man genomfört avreglering. Där kostar det 600 till 900 kronor att besiktiga en personbil men med flera stationer i storstadsområdena.

AB Svensk Bilprovning skulle gå med cirka 40 miljoner i vinst om året. Jag har hört att det är ett EU-direktiv att bilprovningen ska avregleras.

Även om Bilprovningen hade fått fortsätta hade det krävts stora nyinvesteringar vilket skulle medföra högre pris. Är det den nuvarande regeringen som till varje pris vill avreglera marknaden? Vad är sanningen?

Bengt Ivarsson, Hässleholm

SVAR:
Den 1 juli 2010 upphörde Bilprovningens ensamrätt på fordonsbesiktning. Detta går i linje med EU:s direktiv om att alla monopol i Europa ska avskaffas. Tanken är att konkurrensutsatta företag blir mer effektiva men om detta finns olika åsikter.

Det enda landet i Europa som har lägre kostnad för bilprovning är Albanien, där också monopol råder. En vanlig kostnad för tjänsten ligger i Europa ungefär på det dubbla beloppet som tas ut i Sverige. Stationstätheten i storstadsområdena kommer att öka efter avregleringen men det är osäkert hur det blir i olönsamma glesbygder med litet kundunderlag.


Hittills har Bilprovningens ägare inte haft ett vinstintresse. Nu när man arbetar på en konkurrensutsatt marknad kommer detta att ändras. Carspect heter den första nya aktören på den avreglerade marknaden. Företaget bedriver verksamhet i Tyresö men öppnar inom kort även stationer i Vårby, Malmö och Kristianstad.

Priset för tidsbokad kontrollbesiktning är 300 kronor.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om avregleringen av bilbesiktningen?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
jan edman
2011-02-04 15:54

allt som privatiseras blir dyrare for oss men mer pengar i fickan for nagra enstaka .det funkade sa bra en gang men nu blaser hogervindarna oss i sank.

#2
SiggeN
2011-02-04 16:02

jan edman...det finns länder där du slipper allt privatägande. Kan rekommendera dig en resa till ditt paradis Albanien. Hej då!

#3
karl-olov molen
2011-02-04 16:53

ja de är väntat att nåt som fungerat bra ska inte finnas utan mjölka bilisten är väl det nya diriktiv från eu

#4
Oligopolet då?
2011-02-04 16:57

"alla monopol i Europa ska avskaffas"
 
Jo hejdu.

Långt kvar till systemet och Sv.Spel försvinner. :)

#5
Jes_
2011-02-04 17:23

Sverige har flera undantag från EU direktiven .. bl.a systembolaget (liksom Finland) och snus (dock inte Finland).
I exempelvis Danmark har man inte årlig bilbesiktning och då blir kostnaden ju liksom en annan femma. Dessutom, vart man än bor i Danmark har man ju inte så värst långt till en rimligt stor stad med bilprovning.
I Sveriges glesbygd lär det bli problem med denna avreglering ...

#6
saabnisse
2011-02-05 10:23

Det finns ju ackrediserade bilverkstäder även i glesbygden.
Är det tillräckligt lönsamt skulle ju dessa kunna utföra besiktningsjobbet.

#7
icscgharre
2011-02-05 15:20

Tja, här i Tyskland kostar det runt 900 kronor, men då kan jag bestämma mig på morgonen och ha besiktnineg klar på kvällen samma dag. Det kan vara värt en del bara det. Å andra sidan tror jag inte Sverige har det kundunderlag som krävs för att ha mer än en eller två besiktningsfirmor. I slutändan blir det bara en anpassning till de prisnivåer som gäller inom EU. Vad man tycker om dessa är en helt annan fråga. Det har varken med höger- eller vänstervindar att göra, utan med vad vi som medborgare är beredda att betala. Själv tycker jag att besikningen i mitt fall är rent löjlig, jag har alltid min bil i topptrim, det finns aldrig något att anmärka på.Alla har inte råd med det, och därför borde besiktningen vara inkomstbaserad eller rentav utbildningsbaserad, men det får man ju inte säga...

#8
Jes_
2011-02-05 18:14

Jag har mött ett flertal hillbillys som kan varenda skruv på sin bil icscgharre.
Att inkomst och utbildning skulle ha nåt att göra med din förståelse för en bils konstruktion, funktion och trafiksäkerhet är nog en svindlande fantasi.

#10
jonalind
2011-07-13 00:06

Man blir så jävla-f inget funkar nu mera , då menar jag inte på bilprovarna.
Besiktningstider OKTOBER på släpvagnar !!!!
UTAN REGERINGEN OCH VD:N PÅ SVENSK BILPROVNINGEN ( han har ju högsta ansvaret för att det ska fungera !
DET FINNS KANSKE NÅGRA TILL SOM HÅLLER MED MEJ?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.