Nästa artikel
Besiktning privatiseras
REGERINGEN MEDDELAR:

Besiktning privatiseras

Publicerad 9 juli 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Regeringen slopar nu monopolet på fordonsbesiktning. Från juli nästa år kan privata företag utföra kontrollbesiktningar. UPPDATERAD: Finskt företag förbereder etablering i Sverige.
- Det här är ett mycket välkommet besked för landets fordonsägare. Slopandet av monopolet ger förutsättningar för fler besiktningsstationer, längre öppettider och ett bättre serviceutbud, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson i ett pressmeddelande.

Beslutet innebär att Svensk Bilprovning, Svensk Maskinprovning och Inspecta från och med 1 juli nästa år får konkurrens av privata företag om att utföra besiktningar.

Krav på besiktningsföretagen
För att få starta ett besiktningsföretag måste bolag först ansöka om ackreditering, sedan kommer Transportstyrelsen vidare att ansvara för att verksamheten hos de privata aktörerna håller hög kvalité.

- Nu ges förutsättningar för fler och växande företag, nya produkter och tjänster som ger ökad sysselsättning och ekonomisk tillväxt. I Finland har avskaffandet av monopolet på besiktningsverksamheten lett till att antalet besiktningsstationer har tredubblats, säger Åsa Torstensson.

Finskt bolag blickar mot Sverige
På torsdagen meddelade finska A-Katsastus att företaget förbereder en etablering på den svenska besiktningsmarknaden. Bolaget bedriver i dag fordonsbesiktning i Finland, Belgien, Estland, Danmark, Lettland, Polen och Ryssland. I Finland är man enligt egen utsaga störst - med 65 procent av marknadsandelarna.

- Regeringens besked öppnar för en sund konkurrens som kommer att gynna de svenska fordonsägarna. I Finland ledde avregleringen till fler besiktningsstationer och utökade öppettider. Vi hoppas förstås att samma utveckling ska komma till stånd i Sverige, säger Juha Tukiainen, vd för A-Katsastus, i ett pressmeddelande.

Vad tycker du om denna privatisering? Kommentera!

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-07-09 12:54
Heino Gröhn (ej verifierad)

Ta även i beaktande att i Finland har också besiktningsavgiften tredubblats, efter att två multinationella bolag köpte upp 80% av besiktningsstationerna (de två största kedjorna).
Nu försöker staten korrigera misstagen genom att ändra lagar så att även mindre bilservicebolag skall få rätt att besikta - och att besiktningsbolagen inte behöver alla ha utrustning för att kunna besikta lastbilar.
Så första 10 åren har det innburit bara problem för oss bilister i Finland, men kanske det ljusnar i framtiden...

#2 • Uppdaterat: 2009-07-09 13:38
Johnny Wiklund (ej verifierad)

Det är ingen bra ide, det kommer att bli som med bensinpriserna, alla har så gott som samma pris. Bilprovningen fungerar bra som det är nu och en privatisering leder bara till bekymmer för oss bilägare.

#3 • Uppdaterat: 2009-07-09 13:48
HAx (ej verifierad)

Med tanke på hur det gått med besiktningsavgifterna i Finland så borde det sättas ett maxbelopp för avgifterna då avregleringen införs här.
För övrigt tycker att bilprovningen har fungerat bra som den är nu, den enda anmärkning jag har är att det är alldeles för lång väntetid för oförutsedda besök som tex att godkänna en dragkrok.

#4 • Uppdaterat: 2009-07-09 14:11
Rune Axelsson (ej verifierad)

Myndighetsuppgifter bör inte privatiseras. Det är inte troligt att avgifterna blir lägre. Finlands lösning verkar inte bra.

#5 • Uppdaterat: 2009-07-09 14:24
Per Pettersson (ej verifierad)

Jag tycker att nuvarande system fungerar bra, i alla fall i tätort! Vad är sannolikheten att de som bor i glesbygd får det bättre? Jämför med alla nedlagda bensinstationer i glesbygd. Finns ingen anledning att avreglera denna myndighetsuppgift.

#6 • Uppdaterat: 2009-07-09 15:19
Peo (ej verifierad)

Nu kan vi räkna med tredubbla priser på en öppen marknad.
En annan fråga är hur ska man kontrollera att olika besiktningsföretag ska ha samma bedömning? Ackreditering är ingen garanti för detta.
Men vad som händer med nuvarande Bilprovning som ägs till 48 % av Staten borde man redovisa.
Ska den delen säljas ut eller?
Vi Bilägare kanske skulle ha en artikel om dessa frågor?

#7 • Uppdaterat: 2009-07-09 15:23
Peter (ej verifierad)

Två saker som jag tror påverkar är priset och kötider.. Jag tror nog inte det är bra ide alls. Jag tycker det är bra som det är.. för jag vill helt gärna alla ska betala samma pris så det blir demokratiskt.

#8 • Uppdaterat: 2009-07-09 15:24
Hans Larsen (ej verifierad)

Det är stor skillnad på el, tele, apotek å ena sidan och bilprovning å den andra. Bilprovningen är att betrakta som en myndighet och myndighetsutövning skall inte vara privat.
Jag tycker också att dagens avgift för besiktning är låg. Är det någon som verkligen tror att det blir billigare nu?
Och vad händer med ägandet? Stor risk att det "plockas russin ur kakan", några gör sig stora pengar och skattebetalarna sitter kvar med Svarte Petter på hand.

#9 • Uppdaterat: 2009-07-09 15:46
Roland (ej verifierad)

Nu blir det synd om de besuttna spaniensvenskarna som genom Sv bilprovnings försorg fått bilen besiktigad i Spanien för några hundralappar. Sv Bilprovning AB har aldrig varit nån lysande affär, så nu blir det dyrare!!

#a • Uppdaterat: 2009-07-09 16:14
Harry (ej verifierad)

Det är ju en välsignelse om köerna försvinner.
Privatisering i all ära men tyvärr kommer det med stor sannolikhet att även utvidga korruptionen. Det är ju ändå "bara människor" som besiktigar bilarna. Men å andra sidan så kommer kanske inte det att synas i statistiken att det med stigande antal besiktningsstationer blir fler olyckor på vägarna på grund av det.
Jag tror heller inte att det kommer att bli billigare att besiktiga, det har ju alla annan privatisering i samhället visat att det inte blir billigare.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.