Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Justera mätaren?

Bilfrågan: Justera mätaren?

Bilfrågan

"Verkstaden påstår att de inte kan justera vägmätaren till rätt antal mil. Går det verkligen inte?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Vi har haft problem med att starta vår Opel Astra -06 vid ett flertal tillfällen. Verkstaden har, efter många andra åtgärder, nu bytt hela instrumentpanelen och då verkar bilen starta varje gång! Men vägmätaren visar 3 200 mil istället för 8 200 mil och när bensinmätaren visar tom tank går det bara att tanka cirka 27 liter.

Verkstaden påstår att de inte kan justera vägmätaren till rätt antal mil utan har skrivit in den kortare sträckan i serviceboken. Däremot tror de att de kan rätta till bensinmätaren. Alla verkstadsbesök har skett på auktoriserad Opelverkstad.

Min fråga är: Går det verkligen inte att justera vägmätaren?

Johnny Klingberg

SVAR:
Enligt Opel Sverige går mätaren att justera framåt till högre kilometertal (som i ditt fall) men inte bakåt till lägre.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan, , Opel, Opel Astra

Kommentarer

#1
mendefera
2011-03-15 07:21

Förvånad, det är ju en opel.sopel. ford och opel är de 2 märken som man borde akta sig för.

#2
2011-03-15 13:14

Om detta finns två saker att säga:

1) Var glad att mätaren visar 5 000 mil för lite. Hur kan någon komma på idén att klaga på detta? Att tanken fortfarande är halvfull när mätaren visar tom torde vara ett rena guldgruvan med tanke på de "sparade" 5 000 milen!

2) Det finns folk med laptops som mot typ 1 000 kronor kan backa även digitala mätare. Olagligt i Sverige, men ändå!

#3
2011-03-15 16:28

Visst går det att jusera mätaren framåt. Dessutom borde verkstan sett till att ordna detta med bensinmätaren. Är det återigen en Opelverkstad som INTE kopplat upp sig mot Opels feldatabas? Det vet jag att många av Opels serviceställen inte gjort, särskilt de med större intresse för Saab. Ps Det finns t.o.m. privata verkstäder som kopplat upp sig. En del av dessa kommer att bli erbjudna att vara aktuoriserade serviceställen för Opel under en övergångstid. Detta har jag hört ryktesvis från Tyskland, där man är irriterade på den ojämna service som bilarna får i sverige.
Jag har dock haft turen att ha en bra seviceverkstad, med uppkoppling som inte behövts i mitt fall.
Opel har ju en hög kvalite kan jag intyga om. Dessutom har ju Dekra graderat Opelmodeller att vara lika felfria som de dyraste Audibilarna.
Allså ingen sopbil. Men det är så att ingen bil blir bättre av en sviktande servicekedja. Där ser jag ingen bättring förrän den dan kommer, när Opel definitivt skiljt sig från Saab, och dess verktstäder. Man kan dock inte dra alla SaabOpelverkstäder över en kam. Det finns både bra och dåliga, men brister finns tyvärr.

#4
mendefera
2011-03-15 19:24

Trams, alla vet att opel/sopel håller låg kvalitet står t.o.m. flera nya artiklar på vib, om just det. corsa med turboras t.ex. Ford samma sak att gämföras med audi är ju bara löjligt. vad decra´s test säger har ingen betydelse.

#5
2011-03-15 20:57

@Kapten, mig veterligen är det lagligt att skruva både fram- och baklänges. Man behöver inte ens ha en vägmätare i bilen, den enda mätare som måste finnas är hastighetsmätaren. Vad som är olagligt är att skruva vägmätaren utan att meddela nästa köpare, i syfte att mörka den egentliga körsträckan. Fritt att välja Nisse på hörnet för en tia eller Opel för X kkr.

#6
2011-03-16 15:25

Men, mendefera med flera, ni tycks läsa atriklarna och tolka dom som nji själva tycker. Fråga er istället varför fel uppkommer på bilar i Sverige. De problem som det rör sig om förekommmer knappt alls i andra länder.
Beträffande oljesludgeproblemen hos Corsa, så är de långt ifrån ensamma. Dock verkar det vara så att det är dom långa oljebytesintervallerna som spökar. Men något fel är det med Fiatmotorerna eftersom Opel kommer att ersätta dem med nya från 2013.
Vi har i vart fall inte haft några problem med våra bilar av märket Opel. Många av bilarna har blivit kvar i släkten, varav ett flertal rullat upp emot 40000 mil utan några större problem.
Återigen förtydligar jag. titta gärna på Dekras kvalitetsindex, det säger något om Opel idag.
Det faktum att bilar haft problem i Sverige, beror snarare på ointresserad generalagent liksom tillhörande serviceorganisation.
Ett sätt att förvissa sig om bra service som Opelägare, är att se hur många nya bilar av märket, aktuell firma har i sina lager. Finns där färre nya Oplar än Saab, bör man byta handlare eller serviceställe.

#7
2014-11-05 15:05

Gunnar 44 2011-03-15 16:28 Du skriver (Visst går det att justera mätaren framåt) Ja det gör den dessutom skriver dom just det ;)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.