Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Bensin och diesel knappast framtiden

Bilfrågan: Bensin och diesel knappast framtiden

Bilfrågan

"Resonemanget om vilket bränsle som är framtidssäkert måste kompletteras med att tillgången på olja börjar minska." Vi Bilägare följer upp.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

Kommentar:
Per-Martin Roos, OKQ8, ger i nummer 16/10 svar på vilket bränsle som är framtidssäkert (läs artikeln här). Hans resonemang bör kompletteras med att tillgången olja, framför allt den olja som enkelt och billigt kan utvinnas, börjar minska i världen.

Detta tillsammans med att efterfrågan på bensin och diesel kraftigt ökar genom konjunkturuppgång och, framför allt, motorisering av Kina och Indien, leder till att risken för mycket kraftigt höjda bensin- och dieselpriser är överhängande redan inom de närmaste åren.

I dag är det en avsevärd risk att köpa en medeltörstig eller törstig bensin- eller dieselbil. Risken att drabbas av väldigt höga driftskostnader och som konsekvens av detta lågt andrahandsvärde är betydande.

Jan Holgersson, Örebro

SVAR:
Inga bränslen kan anses som framtidssäkra om de inte är baserade på ”sol, vind och vatten” men frågan är om du menar framtidssäkert i fråga om råvaruförsörjning eller priset för konsument. Även förnybara bränslen har sina problem med att man måste vänta in att ”de växer till sig”.


Biomassa (metanol/etanol) från skogen tar 50–70 år, etanol från säd tar ett halvt till ett år, för att nämna några exempel. Helt klart är det att när fler människor på jorden vill åt samma energi så stiger priset men troligen olika i olika världsdelar.

Det enda man säkert kan säga är att bränsle idag är mycket billigt och därför slösar västvärlden otroligt med energin. Bensin och diesel kommer att vara drivmedel för bilar i många år framöver men priset kommer troligen att göra att bilägare söker sig mot andra alternativ, i första hand energisnåla små bilar, oavsett vad de drivs av.

Per-Martin Roos, OKQ8

Diskutera: Vilket bränsle är mest "framtidssäkert"?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2011-03-10 09:05

Det bästa bränslet är gas.
Biogasen går ju relativt enkelt att producera och naturgasen finns i väldigt stora mängder och här är det ju mycket bättre att omvandla den till energi+CO2 än att släppa ut den i form av metan.
Men kanske kommer elbilar så småningom som laddas från gaseldade kraftverk, men dit kommer det nog att ta många år.
En gasdriven hybridbil kanske är det bästa alternativet.

#2
Rolf Rosenkvist
2011-03-10 13:14

Dieselbil i all ära men det är väl i stort sett bara de som har tjänstebil som kan köpa dem , vi övriga har inte någon möjlighet att betala den höga fordonsskatt som dessa bilar medför . Det går ju inte heller att se i någon motortidning hur mycket de kostar i fordonsskatt , de testar både nya o beg. dieselbilar men inte en rad om vad de kostar i fordonsskatt , det främjar inte intresset för dieselbilar .

#3
jarno trulliooo
2011-03-10 13:44

vad är det för vits med att köpa bil i dagens läge? köper en ny för en stor summa och på beg marknaden kan de va oaktraktiv för den går på ett "gammalt" bränsle. tex diesel bensin.

för dieselpriserna följer med bensinpriserna och lönsamhet näe.

Men det är jäkligt taskigt av staten att sätta massa skatter på bränslen som de knappt finns någon alternativ till på landsbygden.
Biogas vart nånstans? och biogas är inte så billigt heller.
Elbilar är så dyra i inköp och kort räckvidd, och säkert är det en dyr driftskostnad när det kommer till att byta batteri för det lär ju förbrukas.

Hybridbilar den typen av fordon är värdelösa enligt mig, man behåller en förbränningsmotor som behöver service/reparationer. alltså samma kostnader som för en vanlig otto& dieselmotor.

Så besparingar som gynnar privatpersoner när det gäller bilar finns det inte, så SKATTEN ÄR för hög på bränslen ersättare till saknas på en bred front idag.

Reinfeldt vill ha mer pengar att strö på överklassarna vi i arbetarklassen får betala kalaset.

#4
Mattias Goldmann Gröna Bilister
2011-03-10 13:53

Förnybara drivmedel förnyas, fossila förnyas inte. Förnybart kan därmed vara framtidssäkrat, fossilt kan det inte. Förnybara drivmedel kan göras på ett bra sätt, fossila kan bara göras klimat- och mijövidrigt. Det är avgörande skillnader.

#5
jarno trulliooo
2011-03-10 15:27

"Förnybara drivmedel förnyas, fossila förnyas inte. Förnybart kan därmed vara framtidssäkrat, fossilt kan det inte. Förnybara drivmedel kan göras på ett bra sätt, fossila kan bara göras klimat- och mijövidrigt. Det är avgörande skillnader.
" ja enligt er gröna bilister vad är rimligt att använda i detta land? de riktiga miljöbilarna är för dyra och dåliga!

#6
Enok Nord
2011-03-10 17:12

He finns förstås en gräns för hur mycke oljeprise (å därmed bensinprise) kan stiga. När den kritiska gränsen ä nådd så krascha världsekonomin, precis som 2008, å oljeprise sjunk tillbaks. Världsekonomin ä helt korrelerad med oljan.

#7
S-E S
2011-03-10 17:30

Kör med el-bil driven av kärnkraftsel. En icke förnybar resurs, visst är det, men i 500 år minst bör den räcka och koldioxidfri är den. Under tiden hinner man ta till vara och distribuera sol-el från Sahara, ta fram miljövänliga batterier samt lära sig att skrota gamla batterier på ett miljövänligt sätt.

#9
Raphael
2011-03-10 22:15

Rolf Rosenqvist, jag är privatperson och har en diesel (främst för att biogasbil var 40 000 kr dyrare). MIn dieselbil har några hundralappar dyrare vägskatt än en motsvarande bensinbil. Det är alltså ingen avsevärd skillnad. Köper man en miljöklassad dieselbil slipper man betala skatt de närmaste åren. Det är bara äldre dieselbilar utan partikelfilter (äldre än 2005) som är dyrare än bensinbilar. Idag är 60% av nybilarna dieselbilar, och det är många privatpersoner som köper dem.
Men visst är biogasbil bättre. Om man har närmare till pumpen än de 5 mil som jag har...

#10
Per Karlsson
2011-03-10 23:31

Biogas är absolut bäst. Det går att framställa ur biologiskt avfall och ger låga utsläpp av hälsofarliga avgaser, förutom att vara koldioxidneutralt. Fossil naturgas är en bra ersättare för bensin eftersom det ger en signifikant minskning av koldioxid (-20%) samt ger underlag för utbyggd infrastruktur som kan utnyttjas även för biogas, som kan blandas med naturgas. Den gas som säljs i Sverige består till ca. 60% av biogas, och det finns en stor outnyttjad potential för ökad produktion. Fordonsgas är än så länge det enda bränsle som uppfyller kraven för Svanen-märkning. Själv kör jag på gas sedan 6 år och det funkar perfekt. Billigt och bra!

#11
Hobb
2011-03-11 10:23

Enligt Trafikverkets och Regeringskansliets experter bör alla olika (ett 10-tal) drivmedel nyttjas i (när-) framtiden. I a f tills vi alla kör på el. Bra och nödvändigt att sprida drivmedlen, vissa passar bättre till den tunga trafiken t ex. Den tunga trafiken som nästan alltid glöms bort och som står för de i särklass största utsläppen. Den är dessutom inte priskänslig som privatbilismen.

#12
2011-03-13 15:43

Jorden innehåller fortfarande enorma mängder brytbar kol. Av dessa mineral samt vätgas går det att framställa s k syntetisk bensin och diesel vilket bl a har praktiserats i Tykland och i Sydafrika och nu lär utvecklas i Kina. Även i USA har studier genomförts i detta hänseende. Om kostnaderna för dessa processer kan göras konkurrenskraftiga så borde våra behov av fordonsbränslen kunna tillgodoses för några hundra år framåt.

#13
2011-03-14 10:01

"1 kWh kärnkraftsel släpper ut mellan 31,4 till 66 g CO2.
Detta gäller för redan byggda, nybygge kommer att utöka mängderna ytterligare!

Som jämförelse ger 1 kWh vindkraftsel 18,6 g CO2. Nya vindkraftsverk med högre effektivitet uppges ha ännu lägre utsläpp enl. LCA analyser. Även biomassa från ved med nuvarande teknik ger upphov till lite utsläpp även om man tar hänsyn till att det är förnyelsebart. Man uppger ca 11,5 g CO2 per producerad kWh."
Från den här sidan om livscykelanalys av utsläpp av CO2.
http://www.gronkommun.nu/
På den här sidan ser man att uranbehovet till våra kärnkraftverk inte täcks av uranbrytningen i världen, och att priset på uran ökar i snabb takt.
http://www.world-nuclear.org/info/inf22.html
Production from world uranium mines now supplies only about 75% of the requirements of power utilities.
En av mina bensinbilar kostar 370 kr i skatt per år och förbrukar 0,51 l/ bensin per mil blandad körning. Bensin som just nu är tio öre billigare än diesel, en kostnad vilken blir svårt för en dieselbil att slå även när dieselskatten höjs för andra gången 2013.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.