Nästa artikel
Svensken som utvecklar Mercedes nya operativsystem
Nyheter

Svensken som utvecklar Mercedes nya operativsystem

Publicerad 10 augusti 2022
Mercedes gör tvärt emot konkurrenterna och utvecklar ett helt eget infotainmentsystem utan hjälp av Google. ”Vill vi uppnå tre viktiga saker”, säger svensken som leder arbetet.

Det är inte så många år sedan Mercedes lanserade infotainmentsystemet MBUX, som kostade enorma belopp att utveckla och som nu finns i märkets alla modeller.

Men trots det utvecklar Mercedes nu ett helt nytt infotainmentsystem. Det ska heta MB OS och tas fram tillsammans med spelutvecklaren Unity. Beskedet om operativsystemet kom redan för två år sedan, men nu står det också klart att systemet ska använda Unitys grafikmotor, som också används för att utveckla spel och andra appar.

MB OS ska lanseras i de första modellerna med start 2024 och helt ersätta dagens MBUX-system. Mercedes ska använda sig av Unitys teknik för att skapa ett tredimensionellt användargränssnitt både för instrument, infotainmentskärm och passagerarskärmar.

Svensken Magnus Östberg leder arbetet med Mercedes nya operativsystem.

Arbetet leds av svensken Magnus Östberg som sedan ett år tillbaka är mjukvaruchef för Mercedes. Koncernen har alltså inte valt att göra som flera andra bilmärken, exempelvis Volvo, BMW, Renault och Ford, och använda teknik från Google i sitt system.

– Med vårt eget operativsystem vill vi uppnå tre viktiga saker: skapa ett användargränssnitt som passar ett lyxbilsmärke, skapa dubbelriktad kommunikation med kunden och integrera kundens digitala livsstil i bilvärlden, säger han i en intervju med Automotive News.

Tidigare i sommar publicerade Vi Bilägare ett stort test av pekskärmen och infotainmentsystemen i elva bilar. Mercedes GLB med det nuvarande MBUX-systemet placerade sig i mittfåran.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 11 augusti 2022 motorcykelentusiasten skrev:…
  • 11 augusti 2022 Tror de gör rätt, fast det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.