Nästa artikel
Mercedes satsar på solid state-batterier i elbilar
Nyheter

Mercedes satsar på solid state-batterier i elbilar

Publicerad 2 februari 2022
Första fordonen med tekniken dyker upp "om några år".

Biltillverkaren Mercedes har skrivit under ett samarbetsavtal med taiwanesiska batteritillverkaren ProLogium. Syftet är att tillsammans utveckla solid state-batterier.  


De första testfordonen från Mercedes utrustade med batterier från ProLogium kommer "inom några år", enligt ett gemensamt uttalande från företagen, och under andra halvan av detta årtionde kommer tekniken att kunna byggas in i personbilar. Markus Schäfer, teknikchef och styrelsemedlem i Mercedes-Benz, säger i ett uttalande att han tror att räckvidd och effektivitet är de nya riktmärkena för elbilar:
– Solid state-teknologin hjälper till att minska batteristorlek och vikt. Vi samarbetar med företag som ProLogium för att försäkra oss om att Mercedes fortsätter att bryta ny mark i bilsektorn – till våra kunders fördel, säger han.

ProLogium säger sig vara första batteriföretag att massproducera litiumkeramiska solid state-batterier och i slutet av 2022 ska deras gigawattfabrik i Taiwan stå färdig, redo att leverera batterier från och med 2023. Investeringen från Mercedes ska förutom att gynna utvecklingen av batteriteknik också ge stöd åt ProLogiums planer om att etablera produktionskapacitet i Europa.


Solid state-batterier använder till skillnad från dagens konventionella batterier en fast elektrolyt istället för flytande. Jämfört med dagens litiumjonbattericeller kan solid state-batterier nästan fördubbla räckvidden, enligt Mercedes och ProLogium.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 3 februari 2022 Funderar på vad ett sånt…
  • 3 februari 2022 Finns det verkligen…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.