Nästa artikel
Genombrott för solid state-batterier – blir verklighet 2024?
Nyheter

Genombrott för solid state-batterier – blir verklighet 2024?

Publicerad 9 december 2020
Bilden visar inte det nya solid state-batteriet, men Volkswagen är investerare i företaget Quantumscape.
”Vi ser ingenting på horisonten som är i närheten av det vi gör”, hävdar ett amerikanskt batteriföretag som backas av Volkswagen.

Det är just nu full fart framåt som gäller hos världens batteritillverkare. Många av dem forskar kring framtidens batterier som ska bli lättare, effektivare och billigare än dagens batterier.

En av de mest lovande teknikerna som förmodligen kommer börja serieproduceras under de kommande åren är så kallade solid state-batterier, som använder fast istället för flytande elektrolyt.

Nu meddelar amerikanska Quantumscape, som bland andra Volkswagen och Bill Gates investerat i, att företaget ska tillverka solid state-batterier för elbilar som kan laddas snabbare, innehåller dubbelt så mycket energi i förhållande till sin vikt samt har längre livslängd och betydligt mindre risk för brand än dagens elbilsbatterier.

Dessutom ska batteriet prestera bättre i kallt klimat.

Toyota flåsar i nacken

Quantumscapes solid state-batterier har en flexibel och keramisk ”avdelare” som ersätter flytande elektrolyt i konventionella litiumjonbatterier. Företaget siktar på att börja serietillverka solid state-batterierna 2024.

– Vi ser ingenting på horisonten som är i närheten av det vi gör, säger Jagdeep Singh, grundare och vd för Quantumscope.

Läs också: Toyotas plan för nya elbilen – kan dröja flera år

Det återstår att se om han får rätt, men flera biltillverkare utvecklar solid state-batterier och Toyota siktar på att ha tekniken redo för serieproduktion 2025.

– Vi ligger enligt plan för att börja bygga solid state-batterier i begränsad omfattning för elbilar till 2025, har Toyotas chef för utveckling av drivlinor, Keiji Kaita, tidigare sagt i en intervju med Automotive News.

Tanken med solid state-batterier är i grunden över 40 år gammal och ses av många som ett stort framsteg för batteritekniken – om den blir verklighet.

Läs också: Nytt batteri ska ge elbilar längre räckvidd

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-12-09 14:18
Olle_45

Tesla Daily pratar Quantomscape.
Man kan ju tro att Teslas 4680 batterier kommer att kosta 50-55 dollar per kWh när man 2022 kommer upp i rejäla volymer.
Och att en Solid State version av 4680 kommer att kosta 30-40 dollar per kWh.
Men Tesla Daily vill se i verkligheten att Quantomscape verkligen klarar av att tillverka sina batterier i stora volymer.
https://youtu.be/fwTgNSXV92I

#2 • Uppdaterat: 2020-12-09 15:49
Carl Trefalt

Låter bra om det är sant.

#3 • Uppdaterat: 2020-12-09 16:00
Olle_45

"Tesla co-founder JB Straubel on QuantumScape’s new fast-charging battery: It’s a ‘major breakthrough’"
https://electrek.co/2020/12/08/tesla-co-founder-jb-straubel-quantumscape-new-fast-charging-battery-major-breakthrough/

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.