Nästa artikel
BMW utvecklar solid state-batteri – prototyp klart ”före 2025”
Nyheter

BMW utvecklar solid state-batteri – prototyp klart ”före 2025”

Publicerad 21 april 2021 (uppdaterad 21 april 2021)
BMW storsatsar på solid state-batterier som ska bli bättre än dagens elbilsbatterier. Planen är att ha en prototyp klar inom fyra år.

Dagens elbilsbatterier är betydligt bättre än för bara några år sedan. Men utvecklingen går snabbt och flera biltillverkare tittar redan nu på nästa generation batteriteknik.

Största hoppet står enligt många till så kallade solid state-batterier, där flytande elektrolyt i dagens litiumjonbatterier byts ut mot fast. Det ska bland annat ge mindre brandrisk och högre energitäthet.

Toyota är en av biltillverkarna som storsatsar på solid state-teknik, men det finns också företag som tvekar. Ett av dem är uppstickaren Fisker som gett upp planerna på en storskalig lansering av solid state-batterier.

Nu ansluter sig dock även BMW till skaran av biltillverkare som utvecklar nya solid state-batterier. BMW ska ha ett prototypbatteri färdigt att visa upp ”före 2025” och tekniken ska serieproduceras i elbilar innan 2030.

– Vi utvecklar framtidens battericeller. De blir starka, säkra, kostnadseffektiva och återvinningsbara, säger BMW:s utvecklingschef Frank Weber, som beskriver utvecklingstakten som ”intensiv”.

Läs också: Fisker överger nya solid state-batterier för elbilar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.