Volkswagens koncernchef Herbert Diess.

Nästa artikel
Volkswagen stäms av lantbrukare för klimatkrisen
Nyheter

Volkswagen stäms av lantbrukare för klimatkrisen

Publicerad 23 maj 2022 (uppdaterad 23 maj 2022)

Volkswagens koncernchef Herbert Diess.

Volkswagen dras inför domstol av en tysk lantbrukare för att inte ha gjort tillräckligt för att undvika klimatkrisen.

En tysk lantbrukare drar Volkswagen inför domstol. Enligt honom har den tyska bilkoncernen bidragit till klimatförändringarna som orsakat skador på hans lantbruk, uppger tyska medier.

De första förhandlingarna skedde i fredags i tyska staden Detmold. Lantbrukaren har stöd från organisationen Greenpeace och hävdar att de utsläpp som Volkswagen orsakat hindrar hans rätt till ”egendom, hälsa och frihet”.

Det är framför allt extremväder som värmeböljor och regnoväder som ska ha orsakat skador på lantbruket och dess djur. Lantbrukaren hoppas att Volkswagen ska fasa ut tillverkningen av förbränningsbilar till 2030.

– Ett företag med så gigantiska koldioxidutsläpp som Volkswagen är delvis ansvarigt för skadorna som orsakas av klimatkrisen, säger lantbrukarens advokat som hävdar att företaget känt till riskerna med klimatförändringarna i nästan 40 års tid.

”Volkswagen är delvis ansvarigt för skadorna som orsakas av klimatkrisen”

Flera biltillverkare har dragits inför domstol de senaste åren i Tyskland för att inte ha gjort tillräckligt när det gäller klimatkrisen. Men det är tveksamt om det senaste rättsfallet kommer gå vidare, enligt en talesperson för domstolen. Lantbrukaren måste nu lägga fram tydliga bevis och ge Volkswagen tid att svara.

Volkswagen hävdar att lantbrukaren försöker lägga över hela skulden för klimatkrisen på ett enskilt företag, något som inte kommer lyckas i rätten.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 26 maj 2022 A.L skrev: Historiskt sett…
  • 24 maj 2022 Historiskt sett har det i…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.