Bild
Nästa artikel
Nyheter

BMW och Mercedes stäms för klena miljömål

Publicerad 2021-09-21 13:38 (uppdaterad 2021-09-21 13:45)
Varken BMW eller Mercedes har sagt när den sista modellen med förbränningsmotor ska tillverkas. Nu dras de inför domstol.

Flera biltillverkare har satt tydliga slutdatum för när modellerna med förbränningsmotorer ska fasas ut. Men inte alla.

Mercedes och BMW dras nu inför domstol i Tyskland av just den anledningen, skriver Handelsblatt. De har inte kommunicerat något slutdatum för vanliga benisn- och dieselbilar och stäms av organisationen Deutsche Umweltshilfe.

Tidigare i september fick de båda biljättarna ett brev där de tvingades välja mellan att sätta ett slutdatum eller bli stämda. De gick inte med på DUH:s krav.

Ett förslag från EU-kommissionen innebär att helt fossildrivna bilar kan förbjudas i nybilsförsäljningen 2035. Men på andra marknader har Mercedeschefen Ola Källenius tidigare sagt att utvecklingen inte alls behöver gå lika snabbt.

– Vi måste flytta debatten bort från när vi bygger den sista förbränningsmotorn, det är inte relevant, sa han tidigare i år.

I en annan intervju uppgav han att utsläppsmålen i Parisavtalet visserligen är viktiga att nå, men att ”det aldrig varit den bästa strategin att diktera för ingenjörerna vilken som är den bästa tekniska vägen för att nå dit”.

Som kommentar till stämningen uppger Mercedes att koncernen ska klara Parisavtalets krav och satsa mer än 400 miljarder kronor på elbilsutveckling fram till 2030. Även BMW motsätter sig stämningen och uppger att ”sätten vi når klimatmålen på måste bestämmas på ett demokratiskt sätt i parlamentet”.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 2021-09-25 02:14 Vem som helst borde ju…
  • 2021-09-22 08:50 "Ett förslag från EU…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.