Nästa artikel
Forskare slår fast: Elbil nästan alltid bättre än bensinbil
Nyheter

Forskare slår fast: Elbil nästan alltid bättre än bensinbil

Publicerad 30 mars 2020 (uppdaterad 30 mars 2020)
En ny rapport slår hål på myten om att elbilar är smutsigare än bensinbilar – och Sverige ligger i topp bland länderna som minskar utsläppen mest när bilköparna går över till eldrift.

Även om en elbil laddas med ”smutsig” el är den nästan alltid renare än motsvarande förbränningsbil, visar en ny studie.

Det är svårt att räkna ut exakt hur höga utsläpp olika biltyper ger under hela livscykeln – alltså från att bilen och bränslet tillverkas tills den återvinns. Men en ny rapport från universiteten i Nijmegen i Nederländerna samt Exeter och Cambridge i England, som BBC skriver om, gör klart att elbilen är renare än en bensinbil i 95 procent av fallen.

I länder som Sverige och Frankrike med hög andel el från förnybara källor och från kärnkraft släpper elbilen ut upp till 70 procent mindre koldioxid än en bensinbil under sin livstid. I England, som har högre andel el från icke-förnybara källor, släpper elbilen ut omkring 30 procent mindre koldioxid.

Att elbilen ändå släpper ut koldioxid trots att den inte förbränner något fossilt bränsle beror på att tillverkningen av själva bilen och framför allt batteriet bidrar till en del utsläpp.

"Helt och hållet en myt"

I länder som Polen, där en stor del av energin fortfarande kommer från kol, kan elbilen i vissa fall släppa ut mer än en bensinbil under hela bilens livslängd. Men i takt med att kolkraftsenergin fasas ut blir elbilen renare även där.

– Idén om att elbilar kan öka utsläppen är helt och hållet en myt. Vi har sett många diskussioner om detta nyligen och det cirkulerar mycket felaktiga uppgifter. Vi har räknat på siffrorna för hela världen och tittat på en mängd olika bilar, och även i värsta fall minskar utsläppen i nästan alla fall, säger Florian Knobloch vid universitetet i Nijmegen.

Om varannan bil är eldriven 2050 minskar de globala koldioxidutsläppen med lika mycket som Rysslands nuvarande koldioxidutsläpp varje år.

Studien tar inte hänsyn till den ökade efterfrågan på el när fler byter till eldrift och den fokuserar på koldioxidutsläpp, och alltså inte på partikelutsläpp som fortfarande till viss del finns kvar med elbilar. Forskarna är också övertygade om att bilister både kommer behöva byta till elbil och minska sitt bilåkande under de kommande åren.

– Elektrifiering är nödvändigt men inte tillräckligt. Det krävs en minskning i resandet med 20 procent tillsammans med ett stort skifte iväg från bilen om vi ska nå klimatmålen, säger Greg Marsden på institutet för transportstudier vid universitetet i Leeds.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-03-30 14:07
Henrik M

Blir ju intressant att ta del av Klarsynts och Intelligentes åsikter om denna artikeln......nån som fixar popcorn så länge? :)

Skämt åsido, just detta med hela livscykeln och att folk i debatt gärna "glömt" energiåtgången för att få fossilbränslet från mark till pump har man ju försökt få fram länge men ofta för hyfsat döva öron.

#2 • Uppdaterat: 2020-03-30 14:31
Henrik M

Milky: Nu vet jag inte vad du läste, men det jag läste iaf så stod det att även där det är mycket kolkraft, som i Polen t.ex är det bättre, men om du har koll så vet du säkert att även Polen har minskat och fortsätter minska sin andel kolkraft i energimixen så jag förstår inte riktigt vart du ville komma. Tror ingen här förespråkar kolkraft och det gjorde verkligen inte artikeln heller.

#3 • Uppdaterat: 2020-03-30 16:07
Simon no1

Man börjar bli trött på det här med undersökningar, i nästa undersökning som betalas av någon annan så är elbilen en miljöbov igen.....

#4 • Uppdaterat: 2020-03-30 17:01
Arne Nilsson1

Bättre än vad? Soppatorsk? Med en bil som drivs av bensin eller diesel är detta förargligt men inget problem. Med en elbil betyder det problem. När fick jag soppatorsk senast. Minns inte, antagligen för länge sen. Så elbil är inget för mig. Men visst, alla får välja. Bilar med dubbla drivsystem? Varför då om nu elbil är så bra?

#5 • Uppdaterat: 2020-03-30 17:08
Svenne60

Har tappat tron på "nya rapporter" inom det mesta som rör klimatfrågan, de måste granskas först av oberoende bedömare som har kompetens att göra det. Och sådana granskningar tillåts som regel inte, eller om de påvisar brister i rapporten så ses granskarna som "klimatförnekare" oavsett hur vederhäftig och vetenskapligt välgrundat det är. Svenska folket är extremt lättlurat, man behöver bara säga att "vetenskapen säger" och då räcker det som bevis oavsett vilket rappakalja det är frågan om

#6 • Uppdaterat: 2020-03-30 20:00
Bilräven

Tråkigt att läsa att ”gamla sanningar” om fossila bilar förfarande ger mer textmetrar..
Elbilar är framtiden oavsett hur motsträviga folk vill vara i sin soppatorsk ångest.. lär om - lär nytt (och bättre)!

#7 • Uppdaterat: 2020-03-30 20:25
Grosser

Elproduktion är något som faktiskt går att ställa om inom rimlig tid, att få fram klimatneutralt fossilbränsle i större mängder håller jag för osannolikt den närmsta 15 åren. Även HVO är en parentes innan förbränningsmotorerna fasas ut.

#8 • Uppdaterat: 2020-03-30 20:56
Styggavargen

Förstår inte att folk gråter över fossilbilar.. elbilen har funnits över 100 år...synd att den slår igenom först nu. Att köra runt med en motor på runt 30% verkningsgrad är att elda för kråkorna.. nästan läskigt när man tänker att en elmotor har mer än dubbel verkningsgrad och att vi inte använder dessa istället!?

#9 • Uppdaterat: 2020-03-30 21:31
Ludvig Chaffisen Rosén

Problemet med en elbil tex tesla är att du aldrig äger vilen vet många som fått funktioner deaktiverade av tesla tex superladdning

#a • Uppdaterat: 2020-03-30 23:24
Henrik M

Milky: Så du köper inget fossilt bränsle som kan ha hanterats på nåt sätt av kolkraft i produktionskedjan?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.