Nästa artikel
Bilfrågan: CO2-utsläpp med HVO?
Bilfrågan

Bilfrågan: CO2-utsläpp med HVO?

Publicerad 3 oktober 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
"V60 släpper enligt uppgift ut 120 gram om den tankas med vanlig diesel. Vad kan man bedöma utsläppet till om den istället körs på HVO?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag funderar på att köpa en Volvo V60 D4, till stor del grundat på att Volvo nu godkänner HVO eller motsvarande, till exempel Preems Svanenmärkta diesel. V60 släpper enligt uppgift ut 120 g CO2 om den tankas med vanlig diesel och AdBlue-rening. Vad kan man bedöma utsläppet till om denna bil istället körs på diesel enligt exempel ovan?
Peter Fredin

Svar:
Det bränsle du nämner uppges ha minst 50 procent förnyelsebart innehåll, bland annat tallolja. Enligt Volvo kan HVO100 som enligt bränslenormen EN15940 består av hydrerade vegetabiliska oljor sänka CO2-utsläppen med 90 procent. Med bara hälften förnybart bör förbättringen stanna vid 45 procent lägre CO2-utsläpp, omkring 66 g/km i ditt fall. HVO100 finns inte på alla mackar och tillgången är tyvärr begränsad.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-10-03 08:18
Reverend Benny

Bra svar, det skulle vara intressant att få reda på om siffrorna är det som kommer ut ur avgasröret eller om det är som med vissa andra bränslen, en antagen summa baserat på hur mkt CO2 som t.ex. trädet tar upp under en livstid.
Det är också viktigt att välja rätt HVO om det nu miljön man har i fokus när man tankar HVO.
Dumt att välja något som bidrar till att regnskog skövlas.

#2 • Uppdaterat: 2019-10-03 08:30
Raphael

Det finns många missförstånd om HVO . De vanligaste råvarorna till den HVO som säljs i Sverige är slaktavfall och PFAD (en biprodukt från palmoljeproduktion) men även tallolja, palmolja, teknisk majsolja (en restprodukt från etanoltillverkning) och rapsolja. EU har regler för förnyelsebara drivmedel, och det ställer hårdare krav på en hållbar leverantör än t ex för vegetabiliska oljeprodukter som används i livsmedel och kosmetiska. Dvs den PFAD som används i biodrivmedel i Sverige är certifierad enligt ett hårdare regelverk med krav på en hållbar leverantör än för livsmedelsprodukter.

#3 • Uppdaterat: 2019-10-03 08:32
Tjalle

Den "biogas" som säljs, innehåller ofta stor del fossilgas, då tillgången på biogas är "osäker/dålig" - dessutom ger fossilgas mer "kraft".
Tillgången på HVO är mycket "liten" och det är uppenbar risk att man får - till stor del - STD diesel.

#4 • Uppdaterat: 2019-10-03 10:31
bgl

Återigen tyvärr, den globala miljönyttan av ett tillkommande HVO-fordon i Sverige är obefintlig.
Stor del av världens HVO-produktion importeras hit, efterfrågan är långt större än produktionskapaciteten. Det blir ingen utökad produktion pga att ytterligare en HVO-bil tas i bruk.

#5 • Uppdaterat: 2019-10-03 10:56
Mattse

Skillnaden i koldioxidutsläpp (CO2) från avgasröret (tailpipe emission) är minimal mellan förbränning av fossil diesel och HVO.

Båda bränslena är oljebaserade och innehåller kol (C) som vid förbränning med luftens syre (O2) bildar CO2. Den kemiska processen som sker går aldrig att komma ifrån så länge som kolbaserade bränslen används som drivmedel, oavsett om det är fossil diesel eller HVO. I det globala kretsloppet kan dock HVO eventuellt, enligt vissa, bidra till en mindre CO2 påverkan än fossil diesel.

Men då frågeställaren undrade över utsläppet specifikt från hans bil så är svaret: Din bil kommer att släppa ut lika mycket CO2 ur avgasröret oavsett om den körs på Svanenmärkt HVO eller fossil diesel.

#6 • Uppdaterat: 2019-10-03 11:48
Kommendör_1a

Eftersom det inte går hitta någon korrelation mellan CO2 halten i atmosfären och medeltemperaturen i jordens klimathistoria, förutom en viss höjning av CO2 halten ca 800 år efter varje uppvärmning, så spelar det ingen större roll.

Det tar minst 50 år att återföra koldioxiden från HVO-bränslet till växande träd och eftersom vi bara har 10 år på oss innan jorden går under enligt klimatadeln så är det ju kört ifall vi går på det spåret.

#7 • Uppdaterat: 2019-10-03 12:29
Audi A5 SB

Gran och tall står sig året runt utan att tappa löven;-) De är dessutom i mycket stor majoritet i vår fauna. Men även lövträd binder en herrans massa CO2 - året om. Grenar och stam faller ju inte av och de har bundit CO2 och den massan är rätt mycket större än löven som trädet bär;-)

Men visst, sett ur hela trädets livscykel, så är det naturligtvis ett nollsummespel. Men betraktar man en viss areal - med eller utan träd - så är det en viss skillnad hur mycket CO2 som är bundet där. Kan man tillverka HVO av den svenska skogen, så är det väl alldeles utmärkt. Ställer man inte till det allt för mycket i produktionsledet, så blir ju nyttan ganska bra.

Fäll träden - tanka bilen med dessa - CO2 släpps ut - träden som växer där de fällda stod tar upp detta.

#8 • Uppdaterat: 2019-10-03 13:14
Altea xl

Tjalla, den biogas som säljs är 100% biogas. Fordonsgas innehåller upp till 90% biogas och resten naturgas, enligt producenterna själva.

#9 • Uppdaterat: 2019-10-03 14:57
Styggavargen

Gå inte på bluffen med HVO, det hjälper oss inte..varje gram koldioxid som hamnar i luften är dåligt. Köp en elbil, eller en annan bil som drar mindre bränsle.

#a • Uppdaterat: 2019-10-03 17:24
A.L

Med andra ord är det ekologiska fotavtrycket inget annat än snömos.

Det har ju mängden arealer som kan återplanteras som en viktig beståndsdel i sin kalkyl (dessutom med stora antaganden)

Men att det är snömos är i och för sig vedertaget i alla fall. Det är väl i stort sett bara de värsta fanatikerna som tror på det.

MVH AL

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.