Nästa artikel
Långtest 2011: Volvo och Opel tappar minst i värde
Långtest

Långtest 2011: Volvo och Opel tappar minst i värde

Publicerad 28 december 2011 (uppdaterad 8 maj 2014)
563 500 kronor! Det är den samlade värdeminskningen för årets långteststall och samtidigt den i särklass största kostnaden för att hålla de fem bilarna rullande.

Den dramatiskt höga summan förklaras till stor del av att Vi Bilägare, av journalistiska skäl, gör inbytesvärderingarna redan efter ett år. Då är värdefallet som allra brantast och tusenlapparna formligen flyger iväg.

Normalt sett behålls en bil ytterligare i ett antal år innan den byts in och då planar kurvan ut. Men trots det är värdeminskningen under många år den i särklass största ägarutgiften, även om det är lätt att glömma när man står där på macken och ser hundralapparna rinna ner i tanken.

Något överraskande är det Ford C-Max som procentuellt sett tappar mest i värde av långtestbilarna. En orsak är att Forden är försedd med en hel del kostsam (35 700 kr!) extrautrustning.

– Dyra tillval på vardagsbilar är oftast ingen bra affär för den förste ägaren, eftersom extrautrustning i regel betalas väldigt dåligt vid ett inbyte, säger  Kent Kumlin på värderingsinstitutet Inter-Global ETG AB.

– Er C-Max påverkas dessutom negativt av de rabatter på nya bilar som Ford kört hårt med på senare tid. Säljer man fabriksnya bilar extra billigt så slår det hårt mot priserna på nyare begagnat. Orsaken är att det måste finnas en klar skillnad mellan nytt och begagnat, annars skulle ju alla köpa nytt.

Instinktivt hade långtestlaget trott att Saab 9-5 skulle få ett extremt lågt inbytespris, med tanke på allt elände som drabbat tillverkaren på senare tid. Men så blev det inte riktigt och det förklaras så här av Kent Kumlin:

– Vi kan inte ta hänsyn till spekulationerna kring Saabs framtid när vi värderar den enskilda bilen. Samtidigt vet vi att det finns ett intresse för bättre begagnade Saab-bilar. Många gillar märket och vill gärna byta upp sig till något fräschare. Detta eftersom prisbilden på Saab är allmänt svag på grund av alla problem i Trollhättan.

Volvon då? Den är ju mest extrautrustad av alla. Hur kan V60 ändå behålla sitt värde bäst?
– Av den enkla anledningen att det är en Volvo. En fräsch begagnad Volvo-kombi med automatlåda smäller väldigt högt på den svenska andrahandsmarknaden. Fast även i fallet V60 förlorar första ägaren rejält med pengar på flera av tillvalen.

– En tumregel när det gäller extrautrustning är att automatlåda och automatisk klimatanläggning ger hyfsat med pengar tillbaka i andra hand. Samma sak gäller kombi-utförande. Övriga tillval är i det flesta fall en ren förlustaffär.

Vad tror du om Volvos avancerade säkerhetsutrustning, typ Pedestrian Detection och City Safety. Är det något som folk är beredda att betala extra för i begagnatledet?
– Svårt att bedöma. Det handlar om en ny typ av utrustning som ännu inte riktigt satt sig på marknaden. Så på den punkten vill jag avvakta lite innan jag kan bedöma marknadsvärdet.

Opel Meriva överraskar med att komma tvåa när det handlar om procentuell värdeminskning, bara snäppet efter Volvo V60.

– En förklaring är att Meriva är snål, rymlig och smart utformad. Det gör bilen attraktiv som begagnad för många barnfamiljer, säger Kent Kumlin.

– Samtidigt är Opeln är inte överlastad med dyr tillvalsutrustning och sammantaget gör det att bilen behåller sitt värde hyfsat bra.

Dacia Duster sjunker procentuellt i värde lika mycket som Saab 9-5, men i pengar räknat handlar det om betydligt mindre belopp eftersom nypriset är på en helt annan nivå.

Så när det handlar om värdeminskning i antal kronor per mil är den rumänska lågpris-suven näst bäst i test efter Meriva. Två öre skiljer; Opeln har sjunkit i värde med 21:82 kr/mil och Dacian med 21:84 kr/mil.

Fotnot: Långteststallets Volvo V60 är extrautrustad för 75 900 kr, Ford C-Max för 35 700 kr, Saab 9-5 för 33 000 kr, Opel Meriva för 17 800 kr och Dacia Duster för 11 700 kr.

Diskutera: Vad tycker du om långtestbilarnas värdeminskningar?

Värdeminskning

Volvos värde varar bäst
Volvo V60 är den långtestbil som procentuellt sett behållit sitt värde bäst Motsatsen är Ford C-Max, som förlorat nästan halva sitt värde på bara ett år. I pengar räknat är det Saab 9-5 som rasat mest i värde, medan Dacia Duster rasat minst.

Bilmodell - Värdefall i procent - Värdefall i kronor
1. Volvo V60 40 139 200
2. Opel Meriva 41 83 500
3. Dacia Duster 43 75 000
4. Saab 9-5 43 148 300
5. Ford C-Max 46 117 500

Dubbla priser

Så mycket är bilarna värda
En begagnad bil har egentligen två priser. Ett som du får när du byter in den, och ett som du får betala när du köper den. I tabellen redovisas inbytes- och försäljningspris (prutat och klart) för våra fem långtestbilar.

Det skiljer cirka 17 procent mellan beloppen, som tagits fram av värderingsinstitutet Inter-Global. I båda fallen gäller att bilarna bytts in/köpts hos en oberoende återförsäljare. Hos en märkeshandlare kan prisnivåerna ligga 10–15 procent högre.

Bilmodell - Inbytespris, kr - Försäljningspris, kr
Dacia Duster 105 600 - 124 200
Ford C-Max 137 600 - 162 600
Opel Meriva 118 200 - 139 700
Saab 9-5 195 700 - 229 600
Volvo V60 205 600 - 244 800

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-12-28 10:18
Pender

Som bilägare är den procentuella värdeminskningen ofta av måttligt intresse. Bara de som har en plånbok fylld med procent, kan fängslas av procenträkning i detta sammanhang. Ska man även räkna service-, bränsle-, försäkrings- och reparationskostnader m.m. i procent av nybilspriset? I så fall tillhör nog bilar typ Maserati, de mest ekonomiska att äga. Procentuellt sett alltså.

#2 • Uppdaterat: 2011-12-28 12:41
Simon no1

Sånt här dravel gör mig vansinnig, vem har procent i plånboken....?
Skulle 75 000:- vare mer värdeminskning än 139 200:-

Sluta med dessa löjliga procent som bara görs för att trolla med siffror men som totalt saknar betydelse i verkligheten....

Sanningen är istället enligt följande
1. Dacia Duster
2. Opel Meriva
3. Ford Cmax
4.Volvo V60
5: Saab 9-5

#3 • Uppdaterat: 2011-12-28 13:24
Thommys

Att jämföra i procent är bara intressant på bilar i samma prisklass.

#4 • Uppdaterat: 2011-12-28 14:16
Mistro

Nu anger man ju både och vilket är riktigt,..men där det blir "sådär" är när man anger rubriken: "Volvo och Opel tappar minst i värde"
Om man nu även hade haft med en dyr Merca eller om det hade slupat sig så att t.e.x Saaben skulle ha kommit under 40% ....hur skulle då rubriken har sett ut?
Ingen skall inbilla mig att man då skulle ha skrevit på ett liknande vis!

Tyckte tidigare att det var OK att man körde så olika bilar i långtestet,..men nu tycker jag bara att det är "bull"
Att måla ut en dyr och opraktisk bil som det mest ekonomiska att äga känns inte OK.

#5 • Uppdaterat: 2011-12-28 14:47
Simon no1

@ SiggeNn, man tittar altid i kronor och ören vad saker kostar.....! Procent är totalt ointressant eftersom ingen betalar med procent eller får lön i procent...!

#6 • Uppdaterat: 2011-12-28 14:57
Mr. T

Men eftersom de flesta människor köper konsumtionsvaror, t.ex bilar, med en viss procent av sin disponibla inkomst så tycker jag nog ändå att procent är det mest riktiga måttet.

Att en V60 tappar dubbelt så mycket i rena pengar än en Dacia är helt ointressant, eftersom förmodligen väldigt få som har råd att köpa en V60 har ens sneglat på en Dacia som ett alternativ alternativ.

#7 • Uppdaterat: 2011-12-28 14:57
Mr. T

Men eftersom de flesta människor köper konsumtionsvaror, t.ex bilar, med en viss procent av sin disponibla inkomst så tycker jag nog ändå att procent är det mest riktiga måttet.

Att en V60 tappar dubbelt så mycket i rena pengar än en Dacia är helt ointressant, eftersom förmodligen väldigt få som har råd att köpa en V60 har ens sneglat på en Dacia som ett alternativ.

#8 • Uppdaterat: 2011-12-28 15:09
Juppe (ej verifierad)

När det gäller värdeminskning som en ren ägandekostnad så är det procentuella ointressant. Där är det ganska självklart att en billigare bil generellt sett innebär att det är mindre pengar man förlorat när man säljer den.

Och visst, är du en maskin utan känslor eller andra behov än att ta dig från A till B så är de rena kostnaderna det enda som är intressant.
Men då tittar man nog inte på en Volvo V60 för överhuvudtaget.

Har man andra behov och är beredd på att lägga pengar på att få det där extra så är en procentuell värdeminskning intressant.
Man får ett slags jämförelsetal - upplevelse per förlorad krona, såas.

#9 • Uppdaterat: 2011-12-28 17:50
Linus

RE: Juppe
Bra kommentar!

""När man räknar värdeminskning procentuellt får man ett jämförelsetal - upplevelse per förlorad krona".
En mycket bra formulering. Du har självklart helt rätt.

Förstår inte "gnället". VB redovisar allt. Värdeminskning procentuellt och i kronor. Extrautrustning m.m. m.m. Det viktigaste är att allt finns med.
Den som läser hela artikeln och inte bara rubriken får alla siffror.
Dessutom är det alltid så att det som står i ett nyhetsbrev är en sammanfattning av vad som står i pappersupplagan. Den som betalar för att läsa får alltid mer än den som läser gratis.

#a • Uppdaterat: 2011-12-28 19:42
Simon no1

Men fortfarande tappar inte Volvo eller Opel minst i värde som rubriken påstår..... För inte erbjuder en ända handlare dig procent i inbyte.....
Det här är fortfarande bara ett sätt att bolla med siffror för att Volvon inte skulle hamna sist......

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.