Bild
Nästa artikel
Spara tusenlappar på kamremsbytet

Spara tusenlappar på kamremsbytet

Prisjämförelse

Svenska bilägare betalar varje år mångmiljonbelopp för att byta kamrem. Vår prisjämförelse visar att det kan kosta mer än dubbelt så mycket att byta remmen hos den auktoriserade verkstaden, jämfört med att låta en oberoende verkstad göra jobbet. I reda pengar kan det handla om en prisskillnad på upp mot 8 000 kronor!

Vi har jämfört hur mycket det kostar att byta kamrem till 25 bilmodeller av årsmodell 2007. Samtliga verkstäder i granskningen ligger i Stockholmsområdet. Det är i regel där timdebiteringen är som högst.

Vår undersökning visar att priset för att byta kamrem skiljer sig väsentligt, både mellan olika bilmodeller och olika verkstäder. Dyrast var Audi A6, vars kamremsbyte kostade nästan fem gånger så mycket som för de koreanska minibilarna Kia Picanto och Hyundai Atos, vilka var billigast i jämförelsen.

Men även till Audi går det att pressa priset. Auktoriserade Audiverkstaden Din Bil ville ha 14 291 kr för kamremsbyte på A6 och 9 333 kr för samma byte på A4. På Mekonomen kostade samma byte mindre än hälften – 6 196 kr för A6 och 4 261 kr för A4. Du kan spara tusenlappar genom att välja rätt verkstad. Tipset är att ringa runt och kolla priserna innan du bestämmer dig.

Samma sak gällde för Citroën C3 och C5. Märkesverkstaden var mer än dubbelt så dyr jämfört med Meca. För Volkswagen var Polo mer än dubbelt så dyr på märkesverkstaden som på Mekonomen och Passat var nästan dubbelt så dyr.

Kamremsbrott är en av de vanligaste orsakerna till motorhaveri – den moderna bilens svaga länk.  Därför är det viktigt att byta kamremmen vid de intervall som importören och verkstäderna rekommenderar. Även om det står något helt annat i instruktionsboken.


Det kan nämligen vara så att intervallerna har kortats, eftersom de har visat sig för långa. Till exempel hade Opel tidigare 12 000 mils intervall för 1,6-litersmotorerna. Men dåliga kamremmar gjorde att det ändå blev många motorer som rasade. Kamrem eller spännare gick sönder och orsakade haverier långt innan det rekommenderade miltalet för byte uppnåtts. Då sänkte Opel kamremsintervallen, först till 9 000 mil och senare till 6 000 mil.

– Det gjorde man för att skydda sig från fel, säger Milos Kosijer, tekniker på Motormännen. Bilisterna fick ta merkostnaden för tätare byten.

En del bilägare byter bil när det är dags att byta kamrem. Nästa bilägare vet kanske inte om att det är dags för kamremsbyte och vilka kostnader det innebär. Eller så säger tidigare ägare eller bilfirman att kamremmen är bytt, trots att den inte är det...

Milos Kosijer får flera telefonsamtal i månaden från bilägare vars bilar råkat ut för kamremshaveri.

– De undrar hur det kan hända när det inte är dags att byte kamrem. Men ibland går remmen sönder långt tidigare och oftast har man då inga garantier kvar på bilen. De bilägarna är inte glada. Om en motor har rasat handlar det om ofta om motorbyte för 30 000– 50 000 kr.

Det är inga småsummor som svenska bilägare betalar för att byta kamrem. För Sveriges vanligaste bil, Volvo V70 N, kostar bytet 3 688 kr på auktoriserad verkstad i Stockholm. Det har sålts 173 719 Volvo V70 N mellan åren 2000 och 2007.

Ett räkneexempel ger perspektiv: 173 719 gånger 3 688 kr är mer än 640 miljoner. Om vi räknar på två byten under bilens livslängd handlar det om 1,28 miljarder – bara på en bilmodell!
Nu kommer visserligen en del av dessa Volvo V70 att skrotas tidigare än 36 000 mil eller 20 år. Det lär också finnas verkstäder som kan göra bytet billigare än i exemplet.

Men å andra sidan, Volvo har ju fler modeller som behöver kamremsbyten...

Kamremsbyte är helt enkelt en miljardindustri för bilbranschen – en kassako för verkstäderna. Samtidigt är det ett dyrt byte som bilägaren ofta försöker skjuta på eller undvika. Men om remmen inte byts riskerar bilägaren att kostnaderna blir ännu högre genom ett motorhaveri.

Det som kan hända är att remmen går av eller kuggar över. Då brukar ventilerna i topplocket krocka med kolvarna. Resultatet blir ofta rena massakern i motorn. En annan orsak till problem kan vara att kamremmens spännrullar går sönder.

Som bilägare bör man ha i minnet att tillverkarnas rekommenderade intervall för kamremsbyte är just rekommendationer. Några garantier för att remmen ska hålla just den tiden finns inte.

Om remmen eller spännarna till remmen går sönder tidigare är det upp till bilägaren att bekosta en motorrenovering eller motorbyte.

I undersökningen har vi räknat på ett pris på kamrem inklusive spännare och spännhjul. En del verkstäder och tillverkare rekommenderar även att byta vattenpump. Detta är
dock inte inräknat i jämförelsen.

Klicka på tabellen här intill för att se priser för kamremsbyte hos både oberoende verkstäder och märkesverkstäder för 25 bilmodeller.

Diskutera: Vad har du för erfarenheter från kamremsbyten?

Kamrem

En kamrem eller kamkedja driver kamaxeln i en fyrtaktsmotor och är en av de komponenter som styr ventilernas arbete.

Fördelen med kamrem är att den är tyst, billig och lätt. Nackdelen är bristande driftsäkerhet och att den måste bytas. Därför har kamkedja blivit allt populärare, trots att den är tyngre och dyrare att tillverka.

Taggar: Reportage,

Kommentarer

#1
2012-05-31 09:14

Spara ännu mer pengar genom att välja en bil som inte har kamrem.

#2
2012-05-31 09:27

Helt riktigt, kamremmen är en parentes i motorhistorien, inga seriösa motortillverkare använder sig av remmar till sina nya konstruktioner.

Men det skiljer sig ändå väldigt mycket vad det kostar att byta rem.
Jag bytte rem själv på en Golf II för ett antal år sedan, rem och spännrulle från Biltema, kostnad ca 200:-, tid för byte ca 1 timme.
Att det tog så lång tid berodde på att jag passade på att måla kamremskåpan och var tvungen att vänta på att färgen skulle torka.
Men det är avsevärt krångligare på senare modeller.

#3
2012-05-31 09:46

Är lite tveksam till Biltemas kamremmar, för enda gång jag sett en kamrem bli tandlös, så var det just en Biltemarem.
Nu hade jag turen på min sida, då den motorn (Opel Kadett) inte totalhavererar när kammen kommer ur synk.

Sen ska man läsa tabellen med en nypa salt, då det i en del fall ingår även vattenpump, i andra fall inte. Att byta spännrulle är inte heller självklart nödvändigt.
Har bilen inte rullat max mil (många bilar körs ju lite, särskilt de små), men uppnått tidsgränsen kan spännare gott rulla en period till.

Å andra sidan finns det ju gott om dyrare byten, som t.ex. Volvos AWD-modeller. Där kostar det plötsligt dubbla priset!

#4
2012-05-31 10:03

hultarn, jag var också fundersam över Biltemas kamremmar.
Jag bytte den första remmen (originalremmen) vid 12000 mil, men eftersom det var så enkelt och billigt och jag var osäker på kvalitén så bytte jag igen vid 17000 mil, även denna gång från Biltema.
Vid 30000 mil satt samma rem kvar, sedan tappade jag kontakten med bilen.
De kanske inte har så dåliga remmar eller också är den motorn väldigt snäll mot remmen.

#5
2012-05-31 10:54

Spara pengar görm man genom att undvika bilar med kamrem.... Tycker synd om den som köper en liten clio och får lägga 5 400:- vid byte, ändå värre är ju WV Polo... 9 500..!!!! På en så kallad billig småbil.....

Riktigt stenålderskonstruktion.....

#6
2012-05-31 11:00

Jag är inte så säker på att kamkedjan är på väg ut. Mindre friktion, mindre massa, tystare gång, bättre acceleration, lägre bensinförbrukning. I exv Fords nya 3-cylindriga 1-liters Ecoboostmotor har man en kamrem i oljebad som "som ska hålla motorns hela livslängd". Vet inte om det säger mer om motorns livslängd än om kamremmens. -Motorn ska tillverkas i Rumänien, så kanske motorn inte blir så dyr att byta.... Det finns nog en risk (?) att vi får se en sådan lösning på fler bilar.

#7
2012-05-31 11:16

Kamkedja är bäst!!

#8
2012-05-31 11:30

En Mercedesägare har aldrig behövt bekymra sig över en kamrem.

"Das Beste oder nichts" som var Gottlieb Daimlers motto.

#9
2012-05-31 11:40

Simon: bytet på Clion kostar ägaren 40 öre per mil, det kan inte anses som någon astronomisk kostnad...

Sen är ju inte heller kamkedjor alltid gratis att ha, ibland måste sträckare och/eller kedja bytas, och det kostar.. OK, det händer ju inte de första 12.000 milen, men..

#10
2012-05-31 11:53

hultarn, en kamkedja byter man inte som något regelbundet på bilen. Men vist kan de gå sönder, precis som allt annat på en bil.

#12
2012-05-31 12:09

Rem är vanligtvis tystare än kedja, lättare också. Det är väl remmens fördel. Att den är en slitdel i betydligt större mening än kedja är naturligtvis en nackdel.
Hur ska man räkna? Adderar kedjemotor något på motorns och därmed bilens pris? Utslaget kostar ett rembyte ca 1 kr/ milen!!
Det finns andra lösningar också ... Stötstänger är en, kuggdrift en annan (tvåtakt en tredje :o) ) . Men alltid när något havererar brukar det bli dyrt. Tja, det är lite lyx med bil!
Mitt bilval kommer nog aldrig att bero på hur kamaxeln drivs ..
.
Bäst vore kanske om motorer konstruerades så att ventiler och kolvar inte kan krocka oavsett?

#13
2012-05-31 12:22

Ja dessa berömda kamremmar och bedrägerier i samband med byte.
Inte så sällan så sammanfaller kamremsbytet med andra dyra åtgjärder och summan utav detta blir som sagt mindre kul.

Trots att själva remmen i sig inte är så dyr och trots att en duktig mekaniker byter remmen på kanske 1-2 timmar så skall det kosta mångdubbelt mer.
Samtidigt kan man också ta duktigt betalt för att byta fler saker. ( "då det ju blir billigare när allt ändå är nere...")
Verkstaden saltar som vanligt utan våran insyn om hur lång tid arbetet egentligen tar.

Det värsta är den skrämselpropagandan som råder för kamremmar som gör att många lägger ner mer pengar på dessa byten än vad bilen är värd.
Verkstaden kan sedan inte ens lämna någon garanti för att detta arbete gör att remmen sedan håller enligt intervallerna. ( jasså...remmen höll bara 3000 mil? ....så tråkigt )

För övrigt har vi nu under åren kunnat läsa genom Vib ett antal gånger om hur dyrt det är att byta kamrem på en Clio.
Man har inte heller dragit några små ord om detta vilket har lett till att bilen har fått onödigt dåligt rykte.
Tyvärr har siffrorna alltid varierat krafigt ...ändå upp till över 20.000kr för ett kamremsbyte. ( minns inte beloppet exakt )
Nu framgår det att ett byte hos den dyraste verkstaden i landet inte alls kostar i närheten utav dessa summor!
Var hur och varför har detta rykte uppstått att just Clio skulle ha så dyra rep?

#11
2012-05-31 12:37

Meganmannen:
Har helt rätt, man bör ta sig en funderare innan man köper en bil med kamrem, men även med partikelfilter då detta kan bli en dyrköpt historia för bilägaren. Det vore annorlunda om det inte fanns något alternativ, men det går bra att köpa bilar utan både kamrem och partikelfilter och därmed spara många kronor i reparationer och byten.
Att inte byta remspännaren och vattenpump, och som i den här filmen termostaten vore nog dumt när man lagt ner så här mycket jobb och rivit halva bilen för kamremsbytet.
http://www.youtube.com/watch?v=oZ9E4Vua32k&feature=related
jättelätt gör det självjobb på OK/Q8 macken.
Jes_: Slipper byta kamrem på en bil ser man här.
http://www.youtube.com/watch?v=YfuNppz1GVc&feature=related

#14
2012-05-31 13:06

Thommys: visst är det så att det inte brukar tidläggas intervall för byte av kamkedja, men..

Ändå så måste de bytas ibland, och det är inte ovanligt att det inträffar redan efter 15.000 mil. (läste om en micra med 13.000 mil och rasslande kedja) Och då ska tråget ner, och en massa annat som måste demonteras, och då blir det inte billigt...

Har man tur, så kan det räcka med att byta sträckare, och då brukar det inte bli så dyrt.

Sen är ju inte service enbart kamremsbyte. Yaris ska ju servas 3 ggr på 5000 mil, medan Polo (och Clio) endast kräver 2 service. Kostnad för Yaris blir då 7100 kr mot Polos 4300 kr. Och skillnaden lär ju inte minska upp till kamremsbytet...

#15
2012-05-31 13:08

Det finns två saker på en modern bil som absolut inte klarar missade oljebyten.
1. Hydrauliska ventillyftare. Finns på bilar där man slipper kontrollera ventilspelet vid service. 2. Kamkedjor. Finns på bilar utan kamrem och stötstänger. Om motoroljan blir riktigt smutsig finns risk att de hydrauliska ventillyftarna eller kamkedjorna havererar. Visst kostar det aningen mer att byta en kamkedja än en kamrem, men den behöver i alla fall inte bytas var 5:e år.
Det absolut sämsta med motorer som har kamrem är att den i många fall även driver vattenpump och luftkonditionering, vilket medför att vattenpumpen behöver bytas i förebyggande syfte på dessa bilar, till stor kostnad för bilägaren.

#16
2012-05-31 13:17

Sajten som PREVIA skickade om Jes V10as ventilstyrning ger glädjetårar i en gammal maskiningenjörs ögon.
Vackert, men dyrt.
Men aldrig någon risk för kamremsbrott.

#17
2012-05-31 13:37

"En Mercedesägare har aldrig behövt bekymra sig över en kamrem."

Inte helt sant Tommys.

Bytte många kamkedjor på MB i början av 90 talet då MB i mitten av 80 talet gick över till enkel kedja, dom höll ca 10.000 mil.

MB tog svinit betalt för ett byte då dom menade att man måste riva motorn för att byta, men det fanns kedja med kedjelås att köpa, kostade under 200 kr,man kapade helt enkelt av den gamla kedjan, hakade på den nya och drog runt den, jobbet tog en timme i maklig takt.

#18
2012-05-31 13:38

Nja, dom har ju aldrig behöft oroa sig för kamrem, men dålig kedja, skulle jag givetvis skrivit.

#19
2012-05-31 14:24

Hultarn, serviceintervall på Yaris är 3000 mil om du kör på rätt olja, men annars 1500, så rätt olja så behöver du bara en service på 5000 mil....

Personligen servar jag alltid var 1500 mil men dina priser känner jag inte igen, jag betalar under 2000 vid 1500 mil och strax över 2000 vid 3000 mil..

#20
2012-05-31 14:27

Svärföräldrarna har fått byta två gånger på 9 800 mil på sin Peugeot 307:a även vattenpumpen byttes, så där snackar vi dyrt..... Nu har AC:n lagt av...

#21
2012-05-31 14:36

Men alltså är detta en nyhet, märkes verkstäderna är hutlösa, på allting är dom dubbelt så dyra. En lösning vore att stänga alla märkes städer och låta det bli konkurrans, men som det är nu behöver dom ej bry sej vi får jobb i alla fall. Och en stor del av skulden är alla dessa företagsbilar dom drar bara av kostnaden moms och allt

#22
2012-05-31 14:56

Simon: jag hämtade priser och intervaller ur ett jämförtest, där angavs de siffrorna. Såg inget om några längre intervaller...

Å andra sidan är jag tveksam till att köra 3000 mil med samma olja över huvud taget, är det många korta sträckor och många kallstarter, så...
Dessutom är det en risk för motorer med kamkedja, som är oljekänsliga.

Sen vet jag inte vad AC på deras 307 hade med Yaris och Polo att göra?

#23
2012-05-31 14:57

för 2 år sedan bytte stötdämpare rundom,wid monteringen av den fremre dempare mekaniken rev sönder damasken-lindade den med teip och struntnade att jag tittade på det,verkstaden var en MEKONOMEN

för ett år sedan byttes kammremen på min MAZDA , spårade 800 kr
men verkstaden bytte inte vatten pumpen och tillhörande remar,vid demönteringen av spolvätske behållare skodades givare tiil instrumentsbredan-lampan lyser konstant att behållare är tomt-det var
också en MEKONOMEN verksad (finns två MEKONOMEN verkstäder i min stad) . Tvättning,dammsugning och vax inför vinter gjordes i en annan (tredje) verksad vid dammsugningen revs ledningar till stolvärme,frös häcken hela vinter,vax håll två maskin tvättar.

Moralen i det hela lyder:

vill Du att nån´ting bli bra gjord ? = gjor dett själv

#24
2012-05-31 15:03

smörj/underhållnings services vår och en kann och börde gjora själv
även på de moderna franska bilar-dett är inte svart

min måkan´s Clio 2011 servar själv,glödlamps byte är inte heller
omöjligt svårt,vill nå´n har tips ? skriv till mig.

#25
2012-05-31 16:51

"HP" : mmm problemet med "kan själv" tänket är att garantierna upphör.
Slits själv mellan dessa funderingar och blir det än dyrare att besöka en verkstad så kommer jag nog att utföra en del jobb själv igen.
Om bilen går i sönder tidigt ...kanske vid 5-6000 mil så kan det ju bli en riktigt dyr läxa att vara "snål".

Mina bilar har under några år servats utav Mekonomen och det har fungerat bra men det är klart att man undrar om det är värt det.
På 3 år kanske det bara handlar om några tusenlappar mot vad märkesverkstaden tar och det innebär ju som sagt en risk.
Men problemet är att jag inte längre litar på märkesverkstaden då de har klantat sig rejält flera gånger.
Vill också medverka till att verkstäderna på sikt tvingas att sänka sina ockerpriser.

#26
2012-05-31 17:03

Det är otroligt så billigt det är att byta en kamrem på en Volvo V70 kostar tex nästan 60% mindre än på tex en subaru som är ungefär jämnstora. Även Renault är det billigt att göra detta jobbet.

#27
2012-05-31 17:31

Swenssons:
Att jämföra Subaru och V70 är lite som att jämföra äpplen och päron.
Subaru har till och med två kamremmar, och att det är en boxer förenklar inte direkt det hela...

(Boxerdieseln har dock kamkedjor).

#28
2012-05-31 17:32

Swensson: nu har ju "Subban" en boxer, så det är säkert krångligare. Men, om Volvon är AWD så är det nog inte lika billigt, på de äldre var det runt dubbla kostnaden! Något som ofta glöms bort att upplysas om...

#29
2012-05-31 17:47

Ni som köper nya bilar, kräv mer lättservade modeller. Det är ni som har konsumentmakten, nybilskunderna är för viktiga för att ignoreras!

#30
Sven Ceder
2012-05-31 18:52

Vill man få ner arbetskostnaderna så får verkstadspersonalen lägga på en rem!

#31
2012-05-31 20:16

När det gäller just V70 så är den inte billig att serva även om just själva kamremmen råkar att vara billigare än en del andra fabrikat.
Tillkommer gör vid dessa miltal en hel del som lätt tvingar upp priset runt 20.000kr och detta är inte direkt unikt för Volvo.

#32
2012-05-31 22:31

3600 för kamremsbyte på en V70 låter billigt. Ska man tro att det beror på att den har så stort motorrum att de inte behöver lyfta motorn? Även om det inte skiljer så mycket mellan en rak fyra och en V8 på just bredden (längden på motorn..) så är det kanske tillräckligt?

Bilar som är SVINDYRA att byta rem på måste man nästan alltid lyfta motorn på. Vår gamla Laguna (gen 1) skulle det kosta 12 000 att byta remmen på tex.

Rättning : Såg att det var gamla V70'n som nämndes, inte 2'an. Aja. :p

#33
2012-05-31 22:34

Roger. Det är presspassning på prylarna i motorrummet på Volvon, men det man behöver komma åt för rembytet sitter skapligt till, spännaren har en liten visare och en skala, så man enkelt ser om den är rätt spännd.
Volvo har helt enkelt tänkt till att remen behöver bytas, många andra tillverkare trycker bara ner motorn helt utan tanke, VAG är ett exempel på det.
Att tex byta rem på en Passat/A4/6 1,8t är en barnlek, men att hitta remen är rent vansinne, en salig blandning av skruvar, muttrar, torx, insex och klips gör inte saken bättre.

#34
2012-05-31 22:41

Länkar in en bild, har säkert visat den förut.

http://www.garaget.org/mypage/gallery_image.php?user=36238&image=156723

#35
2012-06-01 01:08

Fick för mig att det var enklare att byta på längsmonterat än tvärställt. Men Passat har ifs motorrummet från en tvärställd men motorn på längden... Snilledrag!

Måste man riva hela fronten på alla med längsmonterad?

#36
2012-06-01 08:02

Roger: konstigt, på min Laguna -97 som jag en gång i tiden hade bytte vi remmen via höger hjulhus på ca en timme hemma i farsans garage. Han och min bror hade gjort det på en tidigare så jag bistod mest med glada tillrop, sen var det ju en 8V också. Vet inte om det är annorlunda på 16V iofs, men motorlyft hörde jag inte ett ljud om...

#37
2012-09-10 18:19

Verkligheten är ju inte alltid så enkel. Ska byta kamrem på min Passat TDI och blev glad över tabellen i artikeln. Mekonomen ska enligt uppgift ta ca 5000 för ett byte. Toppen jag sparar 4600 jämfört med Din Bil där jag annars skulle lämna in bilen! Men Mekonomen vill ha 9500 kr för ett byte och är alltså bara 160 kr billigare. Ska leta vidare!

#38
2012-10-07 15:28

Tobo skrev att Subaru har två kamremmar, vilket är fel. Det har de inte haft sedan 80-talet tror jag. Dessutom tror jag att även 2.0 liters motorn har förlängt sina bytesintervaller till 15.000 mil fr.o.m. ÅM 2010, precis som på 2.5 liters motorn. Fr.o.m. 2013 har nog samtliga Subaru kamkedja.

#39
2012-10-17 18:56

Det talas för lite om den orimliga kostnaden för kamremsbyten tycker jag. Ofta hör man att det talas om bränsleförbrukning och ibland även fordonsskatt, men om exempelvis kamremsbytet kostar ca 7000 kr, och byte ska ske var 6:e år blir det en årskostnad på 1.166 kr! I en del fall mer än årsskatten. Och detta är ju utöver övrig servicekostnad. Gamla "Trafikmagasinet" kunde ibland ta upp såna här saker och inte sällan påverka orimliga priser i rätt riktning (ingen verkstadskedja ville ju ha dålig reklam i teve), men det programmet lades ju som bekant ner för länge sedan, så nuförtiden är det säkert mycket lättare att ta hutlöst betalt utan att få dåligt rykte.

#40
2013-01-08 22:39

Måste byta kamrem på min renault clio snart och tydligen så bör / måste man även byta vattenpump då?

Snackade med grabbarna på http://www.kamremsbyte.com

och de ville inte ge någon garanti på arbetet om jag inte bytte vattenpumpen samtidigt. Hur funkar det egentilgen?

#41
2013-11-13 13:23

Köpte komplett kamremssats, kamrem + vattenpump etc. till min Volvo v70 för halva priset mot vad Bilia skulle ha hos www.bytdel.se

#42
2015-01-09 11:40

Dubbelmassehjulet kan vara orsak till att kamremmen går av, när dubbelmassehjulet blir gammalt och fjädrarna blir slitna glappar det mer och då blir det hårda slag på motor-
axel, som gör att kamrem går av. Man kan se det på generatoremmens spännare. Den vibererar och man tror att den är sliten.

#43
2015-02-21 11:50

Tydligt scenario på, kamrem INTE behöver bytas;

https://www.youtube.com/watch?v=tAxiFJ2rHBE

#44
2015-07-29 07:55

Vilken tur att det nu finns bra bilar utan kamrem.
Tja för den delen utan massa annat krafs som kan paja och behöver servas i en förbränningsmotor.
Fast då uppstår frågan vad ska alla dessa verkstäder ta in pengarna på ?

#45
2016-08-04 11:46

För mig faller det helt otroligt att man kan acceptera att det skall behöva kosta dessa summor. Jag föreslår att vi bilägare gör ett upprop på vad bilägarna tycker om detta. Det är ju alldeles uppenbart att biltillverkarna inte tar detta på alvar och gör bilen mer servicevänlig. Tala om felkonstruktioner när det kostar dessa summor för att byta ut en ganska enkel förslitningsdetalj.

#46
2016-08-09 21:27

När jag bytte kamrem på min Volvo (B21) kostade det 150 kr för remmen och en kvarts lättare ansträngning ståendes i vägrenen på E18... -kan inte se en enda anledning att det skulle vara annorlunda med dagens bilar.

Eller, med andra ord, remmen kostar ungefär lika mycket för biltillverkaren som då. Visst, jobbet kanske tar en halvtimme när det är lite trångt... Korrekt pris på ett kamremsbyte hamnar då runt 1000-lappen och inte mer än så -allt annat är bedrägeri av lättlurade, godtrogna bilister.

#47
2016-08-24 17:17

@LeifV
Alla bilar har inte arbetsplats för en stående mek inne i motorrummet. likt gamla Volvo.
B21 klarar fö ett rembrott, har råkat ut för det, just utanför en verkstad..
Kostade 500:- totalt
Har tittat på min nyinhandlade en Citroen.
Tappa en knappnål i motorrummet och den studsar upp igen....
Fö kamremsbytespris har jag kollat på och fått två priser på, 6700:- resp 3600:-

#48
2021-01-14 23:26

På Renault i Spanien kostade rembytet på en Clio 1,5 L diesel 430€ inkl vattenpump, spännrulle och AC/generator-rem. Bensin Megan i Stockholm 3500 kr. Ej Bilia. Tyvärr måste man på dagens bilar demontera rätt mycket innan man kommer in till remmen. På Escort -84 och Volvo -85 bytte man själv hemma på en timme. Forden var klart enklast.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.