Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Hur gammal är nya remmen?

Bilfrågan: Hur gammal är nya remmen?

Bilfrågan

"Man ska byta kamrem efter körda mil eller år. Då undrar man när man köper en ny rem, hur gammal är den?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Man ska byta kamrem efter körda mil eller år (ålder på remmen). Då undrar man när man köper en ny rem, hur gammal är den?

Varför finns det inte tillverkningsdatum på denna viktiga komponent?

Hans Roar Bergström, Kungsör

SVAR:
Det finns en kodad information om tillverkningsdatum på kamremmar. En av de största tillverkarna av kamremmar, Gates, tillåter att remmen ligger på lagerhyllan i sju år innan den sätts i bilen. Att åldrandet där är större än på hyllan beror på belastningen remmen utsätts för samt temperaturvariationerna.

Bengt Dieden, Vi  Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2011-04-15 09:39

Det är bara att följa biltillverkarens rekommendationer. Livslängden på kamremmar varierar, troligen beroende på att vissa fabrikanter sparat någon tillverkningskrona, på bilägarens bekostnad. Den sämsta livslängden jag sett är 6 000 mil eller 5 år och den bästa livslängden är hela 24 000mil innan det är dags för byte (Bil med avgasrening för Californien, USA).

#2
2011-04-15 12:18

Det är ju först när den hamnar på bilen som det riktiga slitaget börjar. Åldrandet av att bara ligga är nog ytterst marginellt. Om de inte ligger i solen i 7 år förstås men antar att de har tak på lagren ;)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.