Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Bensinkort för EU?

Bilfrågan: Bensinkort för EU?

Bilfrågan

"Jag ska ut och resa i Europa. Finns det något svenskt bensinkort som gäller inom hela EU?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag ska ut och resa i Europa. Finns det något svenskt bensinkort som gäller inom hela EU?

Bernd Kliem

SVAR:
OKQ8 har ett kort som gäller i hela världen. Om du har ett nytt bensinkort med VISA så fungerar det över hela världen och på alla bolag. Däremot får du inte medlemsåterbäring på den bensin du tankar utomlands men en procent tillbaka i bonus på utlandstankningen. Tankning i Sverige hos annat oljebolag (och det funkar då som VISA) ger dock inte denna bonus.

Shell har i dagsläget inte något renodlat EU-kort men euroShell företagskort fungerar idag i alla EU-länder förutom Malta och Cypern. euroShell företagskort fungerar dessutom i Norge, Schweiz, Turkiet, Gibraltar och Lichtenstein. Med privatkorten ShellCard kan du tanka i Norden tillsvidare och med Shell MasterCard kan du handla på över 24 miljoner inköpsställen runt om i världen.

Statoil privat har två typer av kort, ett betalkort och ett Statoil MasterCard. Mastercard tas i hela världen där det kortet accepteras. Betalkortet används i Sverige, men fungerar även i Danmark och Norge. Rabatt på tankningar ges enbart i Sverige (15 öre på bemannade stationer) på båda korten. Men på MasterCard får man dessutom bonus på sin inköp (även i utlandet dock ej på konkurrenters stationer).

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2011-04-13 12:40

Värt att tillägga är att även om OKQ8 ger dig 1% bonus på alla köp, så drar dom av 1,5% på växelkursen.

ICA Bankens kort kostar däremot en årsavgift, och ger dig 0.5% bonus, men här drar dom ingenting på växelkurs och inga avgifter för uttag i automat i utlandet.

Räkna på vad som passar dig bäst.

#2
2011-04-13 15:16

I Italien fungerar bara VISA-kortet när macken är öppen. Inte i automaten, vet inte hur det är i andra länder. Det gör däremot Shells Eurocard (i Shell-automater förstås). Synd att man inte får ha det som privatperson längre...

#3
mendefera
2011-04-13 17:57

Vem åker til j..la italien inte jag iaf. maffiosornas land.

#4
2011-04-13 18:06

"Ablaze". Det kanske är lite för mycket att uttala sig så generellt om hela Italien när det gäller hur korten fungerar eller inte fungerar? Eller har du tankat överallt i Italien? Jag har endast en gång stött på att VISA inte fungerat på automatstationer i italien, och det var i Umbrien på en liten mack ute på landet. Det löste sig ändå då ägaren kom ut och tankade efter stängningsdax.

#5
2011-04-14 11:00

I USA fungerar Mastercard på vissa ställen och Visa på andra vilket innebär att man måste ha båda.
En annan underlighet är att det oftast räcker med att dra kortet för att tanka, alltså ingen kod behövs, så det gäller verkligen att inte bli av med korten.

#6
2011-04-14 15:47

Jag kan inte utala mig för hela italien, men jag har åkt rätt mycket runt i de norra regionerna, ner till Florens. Söder om Florens har jag inte provat. Men jag har provat tillräckligt många, för att konstatera att bara VISA räcker inte, om man vill tanka nattetid i automaten.

"Mendefera:
Vem åker til j..la italien inte jag iaf. maffiosornas land.
" , intresseklubben noterar...

#7
2015-08-19 13:02

"ICA Bankens kort kostar däremot en årsavgift, och ger dig 0.5% bonus, men här drar dom ingenting på växelkurs och inga avgifter för uttag i automat i utlandet."

Vad menas med dom drar av 1,5% på växelkursen?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.