Bild
Nästa artikel
Krönika

”Krånglig snabbladdning är en allvarlig säkerhetsrisk”

Publicerad 25 oktober 2021
Den som tvingas ladda ned drösvis med appar för att kunna ladda sin elbil tröttnar snart och sätter samma lösenord på alla tjänster, skriver Erik Söderholm.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Det krävs mängder av olika tjänster och mobilappar för att kunna snabbladda sin elbil runt om i Sverige. En elbilsägare vi pratade med i ett reportage tidigare i år hade nio appar i mobilens ”laddmapp”.

– Det hade varit smidigt om det räckte med en men jag har märkt att Eon-appen fungerar på vissa andra ställen, sa han.

När vår redaktionschef Tommy Wahlström skulle ta in på hotell nyligen och ladda sin Tesla fick han ladda ned ytterligare en app. Suck...

Många av de här apparna laddas inte ned i lugn och ro hemma i soffan utan  i iskallt regnväder ute på plats vid någon snabbladdare. Villkoren godkänns i ett huj och så tror jag många sätter samma lösenord som till alla andra tjänster.

I värsta fall kanske det handlar om simpla lösenord som ”12345” eller husdjurets namn – helt enkelt för att bilägarna inte orkar vara mer fantasifulla med lösenordet när den hungriga och trötta familjen i bilen bara vill att laddningen ska köras igång på hemvägen efter semestern.

Det här är en allvarlig säkerhetsrisk. Med samma lösenord överallt räcker det att någon ivrig hackare kommer åt uppgifterna för en av tjänsterna för att komma åt alla. Och där inne kanske det döljer sig både kreditkortsuppgifter och persondata.

Hela laddhärvan måste redas ut på ett säkert och användarvänligt sätt. Kör fram, plugga in, ladda fullt – svårare än så ska det inte vara!

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 2022-03-31 07:44 Tyvärr är det vilda västern…
  • 2022-03-30 23:20 Skulle inte alla ladd…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.