Nästa artikel
62 nya snabbladdare för elbilar – här hamnar nya stationerna
Nyheter

62 nya snabbladdare för elbilar – här hamnar nya stationerna

Publicerad 3 februari 2021
Trafikverket ska låta olika företag bygga 62 nya snabbladdare längs svenska vägar i glesbygd. Målet är att ha minst en snabbladdare var tionde mil.

När det rullar ut fler och fler nya elbilar ökar också trycket på de snabbladdare som finns längs vägarna – särskilt i samband med till exempelvis julledighet och sportlov.

Därför vill regeringen täppa till de ”vita fläckar” som finns i det svenska laddnätverket. Trafikverket har fått i uppdrag att låta olika företag bygga snabbladdare i glesbygd med ett särskilt investeringsstöd, mot att de förbinder sig att driva laddstationen under minst fem år.

Det handlar om vägar med förhållandevis lite trafik, men där regeringen ändå vill bygga snabbladdare för att fler ska överväga att byta till en elbil. Tanken är att bygga ut nätverket med elbilsladdare längs vägar som i dag inte har någon väl utbyggd laddinfrastruktur.

Trafikverkets mål är att det ska finnas en snabbladdare var tionde mil på större vägar.

I september avslöjades de 21 första platserna som ska få nya snabbladdare med statligt stöd, från Riksgränsen i norr till Böda i söder.

Nu presenterar Trafikverket totalt 62 platser där det ska byggas ”statliga” snabbladdare. Laddstationerna behöver ha minst två 22 kW-laddare och två 150 kW-laddare.

Det totala investeringsstödet som Trafikverket betalar ut fram till 2022 ligger på 150 miljoner kronor och den som vill driva en laddstation kan få stöd på upp till 100 procent av kostnaden.

– Det finns cirka 570 snabbladdningsstationer i hela landet med minst 50 kW. För att användningen av elbilar ska öka, och därmed minska utsläppen från trafiken, arbetar Trafikverket med att öka möjligheterna till snabbladdning, säger Hanna Eklöf, utredningsledare på Trafikverket.

Läs också: Så snabbt laddar elbilarna: Audi e-tron överlägsen


Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.