Bild
Nästa artikel
Nyheter

Inga nya snabbladdare – trots ett år med stödpengar

Publicerad 2021-08-23 12:42 (uppdaterad 2021-08-23 16:16)
Ingen av de laddstationer som beviljats stöd av Trafikverket har ännu blivit byggda.

Det har nu gått ett drygt år sedan regeringen beslutade om att satsa 50 miljoner kronor över tre år på att bygga ut Sveriges nätverk av snabbladdare och täcka de så kallade ”vita fläckarna” på kartan där det inte finns någon infrastruktur för elbilar.

Stödet har hittills betalats ut i två omgångar, i december och maj, till totalt 59 laddstationer. Men enligt Trafikverket, som ansvarar för att sköta upphandlingar och dela ut pengar, har ännu inte en enda laddstation färdigställts. Det skriver TT.

Trafikverket uppger för nyhetsbyrån att de första stationerna kommer att vara i drift i oktober, förutsatt att inga problem inträffar. Men för flera andra laddstationer kommer installationen dröja till september 2022.
– Det är inte vi som sätter deadline utan företagen uppger själva när de får byggstart. Det handlar om vad de har för avtal och på många platser finns också tjäle i marken vilket innebär att det under vissa perioder inte går att bygga, säger Maria Attve Storm, projektadministratör på Trafikverket, till TT.

Enligt Björn Öster, ansvarig för laddinfrastruktur på Vattenfall InCharge, beror dröjsmålen på att det tar lång tid att få tillstånd och godkännanden för installationsarbetet och från de som äger elnäten.
– Det är inte bra alls, vi tycker att det är jättejobbigt. Vi gör vad vi kan men det handlar om myndighetsbeslut, säger han till TT.

Antalet elbilar i Sverige ökar snabbt – över 80 000 är i trafik i dag och man räknar med att den siffran kommer ha ökat till en miljon år 2030. Utbyggnaden av infrastruktur går desto långsammare – det finns just nu omkring 13 000 av dem, varav 1 500 är snabbladdare. 

Målet med regeringens satsning var att det skulle finnas en snabbladdningsstation var tionde mil längs alla de stora vägarna i landet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.