Nästa artikel
Volvo får ännu ett elbilssyskon – här är nya Jidu Auto
Nyheter

Volvo får ännu ett elbilssyskon – här är nya Jidu Auto

Publicerad 27 september 2021
Den kinesiska Geelykoncernen investerar i ännu en biltillverkare. Först ut är en eldriven crossover som bygger på SEA-plattformen.

Volvoägaren Geely har många elbilsprojekt på gång. Förutom att Volvo Cars helt ska gå över till eldrift har även syskonmärket Polestar lanserats. Dessutom finns uppstickaren Zeekr på den kinesiska marknaden och bildelningsmärket Lynk & Co.

Som om det inte räckte ska bilmärket Jidu Auto, som ägs tillsammans av Geely och kinesiska teknikjätten Baidu, plöja ned nästan 70 miljarder kronor i utvecklingen av ”smarta” och uppkopplade bilar.

Målgruppen är unga och teknikintresserade köpare med gott om pengar och bilarna ska säljas i egna visningslokaler. Planen är att anställa upp till 3 000 personer under de kommande tre åren, varav 500 mjukvaruingenjörer.

Nu har Jidu publicerat bilder på en maskerad prototyp av märkets första bilmodell. Det handlar om en stor crossover som ser betydligt mer ”lågbyggd” ut än en vanlig suv. Bilen bygger på den så kallade SEA-plattformen (Sustainable Experience Architecture) som är specifikt framtagen för elbilar och som även andra biltillverkare är fria att använda sig av.

Officiell premiär blir i april nästa år. Bilen får ta del av Geelykoncernens egenutvecklade mjukvara för assistanssystem och halvautonom körning.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 28 september 2021 Xtuz, nu är det ju inte…
  • 27 september 2021 J.L skrev: Har dom någon…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.