Nästa artikel
Volkswagen visar bil utan ratt – ska ersätta flygresor
Nyheter

Volkswagen visar bil utan ratt – ska ersätta flygresor

Publicerad 26 september 2022
Konceptbilen Gen.Travel är gjord för långresor: ”dörr-till-dörr-resor på en ny nivå”.

”Gen.Travel kör autonomt och gör föraren till en avslappnad passagerare som har tid för annat: Arbete. Avslappning. Underhållning. Familj.” Så formulerar Volkswagengruppen idén bakom sin senaste konceptbil.

Beroende på hur man definierar en bil kanske den här kreationen inte kvalar in alls. Den är självkörande på nivå 5 och har ingen ratt – inte ens en som man kan fälla ut. Det här inte heller ett fordon som man nödvändigtvis äger, men som erbjuds som en tjänst – ett alternativ till kollektivtransport. 

Volkswagen ser den också som ett alternativ till korta flygresor. För att göra det möjligt ska bilen ha längre räckvidd än vad som är möjligt med elbilar i dag. Så kallad platooning, där flera bilar kör på rad för att minska luftmotståndet, ska maximera räckvidden ytterligare.


 

I sina illustrationer visar Volkswagen hur kupén kan anpassas till olika ändamål. För affärsresor kan fyra personer sitta mitt emot varandra runt ett bord. För barn ombord bjuder bilen på underhållning med AR-teknik, och stolarna gör att fällas helt platt så att resenärerna kan vila medan bilen tar hand om körningen.

Konceptbilen premiärvisades på Chantilly Arts & Elegance i Frankrike under helgen. Någon produktionsversion lär inte bli aktuell på många år, men Volkswagen säger att de kommer att använda vissa funktioner från den i sina kommande bilar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.