Nästa artikel
Teslas advokater kräver att kampanjfilm tas bort
Nyheter

Teslas advokater kräver att kampanjfilm tas bort

Publicerad 29 augusti 2022
En film som visar hur Tesla Model 3 missar att nödbromsa för ett barn har fått hård kritik. Nu kräver Tesla att den tas bort.

Till skillnad från andra biltillverkare har Tesla valt att låta vanliga bilägare testa företagets mjukvara som kallas Total självkörningsförmåga på allmän väg. Systemet är inte färdigutvecklat.

Tidigare i augusti kom en kampanjfilm som visade att en Tesla Model 3 upprepade gånger missade att upptäcka en krockdocka i barnstorlek. 

Filmen togs upp på mängder av nyhetssajter men har mötts av kritik eftersom det finns tveksamheter kring om Teslas så kallade Full Self-Driving-system verkligen var aktiverat under testet. Även Teslaentusiaster har kritiserat filmen och försökt motbevisa den genom att använda livs levande barn som ”krockdockor”. Men flera tidigare tester har också visat att Teslas bilar kan ha svårt att upptäcka hinder som exempelvis barn eller cyklister i vägen.

Krav från advokater

Nu kräver Tesla att filmen tas bort, skriver Washington Post. Biltillverkarens advokater hävdar att den är missvisande och att tidigare tester visat att systemet fungerar bättre. Trots tillvalets namn blir bilen inte självkörande utan föraren måste fortfarande vara aktiv.

Men Dan O’Dowd som står bakom filmen tänker inte radera den. Han hävdar att Tesla är ”patetiska” och ”gnäller”. Han ifrågasätter också varför Elon Musk, som tidigare sagt att han stöttar yttrandefrihet, är en ”lipsill som gömmer sig bakom advokater”.

Tesla har även krävt att svenska bilfirman Grufman Bil i Stockholm tar bort en film där de visar hur trasiga bärarmar är ett allvarligt problem på Tesla Model S.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 29 augusti 2022 Med andra ord anser du…
  • 29 augusti 2022 "Men Dan O’Dowd som står…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.