Nästa artikel
Reklamkampanj ska stoppa självkörande Teslabilar: "Farligaste någonsin"
Nyheter

Reklamkampanj ska stoppa självkörande Teslabilar: "Farligaste någonsin"

Publicerad 10 augusti 2022 (uppdaterad 10 augusti 2022)
En docka i barnstorlek blev påkörd av den självkörande Teslan flera gånger. Foto: The Dawn Project.
En grupp som säger sig förespråka säker teknik har lanserat en reklamkampanj med målet att förbjuda Tesla från att testa sitt ”Full Self Driving”-system på offentliga vägar.

En organisation som kallar sig The Dawn Project har i veckan gått till attack mot Tesla i en reklamkampanj på amerikansk tv. Reklamfilmen visar bilder från ett test genomfört av organisationen, där en självkörande Tesla Model 3 från 2019 upprepade gånger kör på en docka i barnstorlek placerad mitt i vägbanan.

”Elon Musk säger att Teslas Full Self Driving-mjukvara är fantastisk, att den kommer att få dig att häpna. Men fungerar det?” hörs en röst säga i klippet.

På sin hemsida beskriver The Dawn Project mer detaljerat hur de genomförde sitt test. De lät en bil med den senaste beta-versionen av Teslas självkörningsmjukvara installerad köra längs en 100 meter lång fil med trafikkoner på båda sidor. Mitt i vägbanan hade de placerat en orörlig docka, för att representera ett barn.

När bilen kör mellan trafikkonerna sänker den farten från 64 till omkring 40 km/h. Men dockan verkar den inte registrera över huvud taget, och kör rakt över den. Testet upprepades tre gånger, med samma resultat.

I analysen av sitt test skriver Project Dawn att deras undersökning motsäger Elon Musks påståenden om att Teslas autonoma teknik är säker. De skriver vidare att biltillverkarens Full Self Driving-system ”kan vara den farligaste kommersiella mjukvaran som någonsin släppts ut på offentliga vägar”, och uppmanar myndigheterna att förbjuda funktionen tills Tesla kan bevisa att bilarna kommer att stanna om det finns barn i vägen.

Över 100 000 Teslaförare i USA har i dag tillgång till betaversionen av FSD. I Europa är självkörande bilar fortfarande inte tillåtna. 

The Dawn Project grundades av Dan O'Dowd, en IT-ingenjör också är vd för mjukvaruföretaget Green Hills Software. Organisationen menar att många IT-system som finns på marknaden är osäkra, och säger sig vilja göra något åt det. De erbjuder en belöning på över 100 000 kronor till den som kan hitta ett allvarligt säkerhetsfel i en produkt från ett Fortune 500-företag.

Även om Green Hills Software levererar viss mjukvara till självkörande bilar menar Dan O'Dowd att de inte konkurrerar med Tesla eftersom de inte tillverkar självkörande bilar själva. 

Tesla har flera gånger tidigare kritiserats för sitt FSD-system, inte minst för att de låter otränade förare använda systemet på allmänna vägar.

Tidigare i veckan anklagade den amerikanska myndigheten DMV Teslas marknadsföring av den ”totala självkörningsförmågan” som vilseledande, eftersom tekniken inte gör bilarna autonoma trots att namnet kan få köparen att tro det.

När Euro NCAP genomförde sina säkerhetstester av Tesla Model 3 år 2019 fick bilens automatiska nödbromssystem höga betyg och lyckades undvika kollisioner med fotgängare i alla moment.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 12 augusti 2022 SnookerPro skrev:…
  • 12 augusti 2022 motorcykelentusiasten skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.