Nästa artikel
Hård kritik mot Teslas Autopilot: ”Osant och vilseledande”
Nyheter

Hård kritik mot Teslas Autopilot: ”Osant och vilseledande”

Publicerad 2022-08-08 08:48 (uppdaterad 2022-08-08 08:57)
Tesla får hård kritik för hur Autopilotsystemet marknadsförs i USA.

Tesla har flera gånger kritiserats för Autopilotsystemet som kan ta över vissa delar av körningen. I exempelvis Tyskland och USA har systemet utretts och i vissa fall beskrivits som ”vilseledande”.

Nu stämmer även myndigheten DMV i Kalifornien, motsvarande Transportstyrelsen, in i kritiken. Enligt DMV har Tesla marknadsfört Autopilot på ett sätt som är ”osant, vilseledande och inte baserat på fakta”.

Precis som i flera tidigare fall handlar kritiken om namnet Autopilot och tillvalet Total självkörningsförmåga.

DMV beskriver Teslas påståenden som ”osanna och vilseledande”

Tesla får kritik för att bilen inte blir självkörande trots att namnen på systemen kan få köparen att tro det. DMV skulle teoretiskt kunna dra in Teslas tillstånd att sälja bilar i Kalifornien eller ge bilägarna rätt till ersättning.

Jämfört med när systemen lanserades finns i dag flera friskrivningar och förtydliganden i Teslas marknadsföring kring Autopilot och Total självkörningsförmåga, men det verkar alltså inte vara tillräckligt för DMV. Tesla har 15 dagar på sig att svara på kritiken innan myndigheten vidtar åtgärder.

Elon Musk har flera gånger utlovat stora framsteg för Autopilotsystemet, men alla har ännu inte blivit verklighet. Bilarna har inga kameror som håller koll på om föraren är uppmärksam och tittar på vägen när systemet är aktivt, som vissa andra bilmärken, utan förlitar sig på sensorer i ratten vilket gjort att vissa förare struntar i bilens varningar och låter systemet ta över körningen utan att vara uppmärksamma.

Elon Musk har sagt att den självkörande tekniken är skillnaden mellan att Tesla är ”värt mycket pengar eller i princip ingenting”.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 2022-08-09 20:05 Allt som styrs av mjukvara…
  • 2022-08-09 07:36 Boxer skrev: Jag har Tesla…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.