Nästa artikel
Volvo: Självkörande bilar har inte nått upp till hajpen
Nyheter

Volvo: Självkörande bilar har inte nått upp till hajpen

Publicerad 25 augusti 2022 (uppdaterad 25 augusti 2022)
Tekniken som ska göra nya bilar mer självkörande är långt ifrån klar. Men enligt Volvo har satsningen ändå varit viktig för att utveckla bättre förarstödssystem.

Volvo lyckades relativt bra i Vi Bilägares test av pekskärmar som publicerades tidigare under sommaren. Trots att systemet styr ganska många funktioner och finesser är det inte lika krångligt att använda som hos många konkurrenter.

Föraren måste kunna sköta funktionerna på ett ”ansvarsfullt” sätt, säger Lex Kerssemakers som jobbat inom Volvo Cars i 38 år och som nu är strategisk rådgivare, i en intervju med Automotive News.

– När jag nu tittar på andra bilar generellt sett tycker jag vi kan vara stolta över vad vi åstadkom med vårt system. Mängden information i bilen ska vara enkel att hantera. Det kommer vi fortsätta med i nästa generation bilar.

”Det gjordes många vågade uttalanden om att tekniken skulle vara klar nu. Det är den inte”

När mjukvaran kan uppdateras trådlöst över nätet säger Lex Kerssemakers också att det måste göras på ett vettigt sätt.

– Om uppdateringen raderar förarens inställningar eller sker på en tid som inte passar, till exempel när man ska köra till jobbet och man inte kan komma iväg på tio minuter eftersom bilen uppdateras, kommer det inte fungera.

Volvo ska fokusera mer på mjukvaruuppdateringar och bilens interiör än på att uppdatera designen på bilmodellerna över tid med nya stötfångare eller strålkastare.

Precis som många andra biltillverkare tittar Volvo närmare på att erbjuda olika typer av prenumerationer istället för en fast engångskostnad för tillval. Ett exempel är Volvos nya system Ride Pilot som först dyker upp i ersättaren till XC90 i höst och som eventuellt kan säljas i prenumerationsform.

Lex Kerssemakers är övertygad om att den här typen av tjänster kommer ge en ny intäktskälla för Volvo. Men han nämner också att just självkörning och autonoma bilar är något som ännu inte nått upp till förväntningarna.

– Det gjordes många vågade uttalanden, även från Volvo, om att tekniken skulle vara klar nu. Det är den inte. Men om du tittar på stödsystemen som vi och våra konkurrenter lanserar nu blev de systemen möjliga tack vare all utveckling vi lagt på autonom bilkörning.

Läs vårt stora test av pekskärmen i nya bilar här.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 26 augusti 2022 Helt självkörande bilar som…
  • 25 augusti 2022 System för helt sjävkörande…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.